Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-25 06:30:00

A Csülkös Stefi Bt. nem kérheti vissza fű alatt a pénzt a klubtól

Veszít 25 milliárdot a költségvetés, de mit nyer?

Még nem teljes a magyar sport által benyújtott társaságiadó-kedvezmények összegzése, de már most látni: a klubok, egyesületek minden korábbi kalkulációt meghaladó összegre, 25 milliárd forintra tartanának igényt.

A társaságiadó-kedvezmény speciálisan magyar találmány, ilyesmire még nem akadt példa az Európai Unióban, ezért a brüsszeli szakértők nyolc hónapig egyeztettek a kormánnyal arról, hogy a magyar adófizetők pénzét milyen formában lehet visszaáramoltatni a sportba. A végeredmény megszületett, törvényerőre emelkedett, e szerint a cégek, vállalkozások társasági adójuk 70 százalékát leírhatják,ha az öt látványsportág (foci, kézi-, vízi-, kosárlabda, jégkorong) valamelyikét támogatják. Az EU azért vizsgálódott ilyen sokáig, mert egyik alaptörvénye szerint adófizetői pénz, azaz közpénz nem fordítható élsportra, mivel az állami támogatás versenyhátrányt okozna mondjuk a művészeti életben tevékenykedőkkel szemben. Az elfogadott szabályozás szerint azonban utánpótlásra, infrastruktúra-fejlesztésre lehet költeni, ami az előzetes szakértői számítások szerint nagyjából 20 milliárddal könnyíti meg a magyar költségvetést. Csakhogy más a tervezés, és más az élet: a mindennapi.hu információi szerint már 25 milliárdnál tart a sportegyesületek, klubok, szakosztályok által benyújtott igénylés.


És ezt nem fogják ellopni?

A befolyó összeg jelentős részét a létesítmény-fejlesztési beruházásokra kell fordítani: ezekhez 70 százalékban lehet igénybe venni a társaságiadó-kedvezményt, tehát csak 30 százalék önerőre lesz szükség. Az utánpótlás-nevelés esetében ennél is magasabb az arány, a költségek 90 százalékát lehet fedezni az adótámogatásból, tehát mindössze 10 százalék önerőt kell majd ehhez biztosítani. A rendszerbe komoly biztosítékokat építettek be, amelyik klubról kiderül, hogy nem a gyerekekre, hanem mondjuk élsportolói fizetésére fordítja a támogatást, az a visszafizetés mellett még az igényelt összeg ötven százalékának megfelelő büntetésre is számíthat. Ezentúl pedig három évre kizárja magát a további pályázatokból.


Előbb a támogatási igazolást kell megszerezni

A pályázati pénzek elosztása sem úgy megy, ahogy többen gondolták: mondjuk a Csülkös Stefi Bt. sem dönthet arról, hogy a falu széli sportklubot támogatja, mert akkor nagy a kísértés, hogy a leírt társasági adót kéz alatt visszakérje… Mivel nem kívánják ilyen helyzetbe hozni a klubokat és a vállalkozókat, ezért a felajánlásokat a MOB, illetve az illető szakszövetségek osztják el a pályázók között. A szövetségek feladata a támogatási igazolás kiadása, vagyis annak eldöntése, hogy adott településen valóban létezik-e olyan csapat, és arra is fogja fordítani a pénzt, amire kapta. Csak azután lehet felhajtani a leendő támogatót, ha ez az igazolás a klubvezetés kezében van! A beérkező pályázatok mérlegelése az összes szövetségben igen szigorú feltételek mellett zajlik, a bírálók minden esetben ellenőrzik, hogy a kérvény megfelel-e a sportágfejlesztési koncepciónak. Mivel a korábbi gazdasági év adatait is bekérik, ezért rögtön kitűnik, ha egy klub irreálisan nagy fejlesztést szeretne végrehajtani.


Veszít a költségvetés, de nyer az ország

Volt olyan kézilabdás egyesület, amelyik tavaly 20 milliót fordított utánpótlásra, de most 200 milliót kért ugyanerre, ígérve, hogy megszázszorozza (!) a gyerekek számát, ami a település és vonzáskörzetét ismerve lehetetlen vállalás. Információink szerint a kormányzat úgy kalkulál, hogy valahol a 25 milliárdos határnál húzza meg a társaságiadó-jóváírásból sportra fordítható összeg nagyságát. Ergo: a következő évi költségvetés ekkora összegtől esik el. Cserébe tíz év múlva egy sportosabb, egészségesebb, mentálisan és fizikailag erősebb generáció hagyhatja el az utánpótláscentrumokat.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.