Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-09 17:19:00

2012-re készül el az új debreceni stadion

Valóra válik a cívis álom

Két év múlva véget érhet a DVSC labdarúgóinak vándorlása, hiszen a kormánynak az a szándéka, hogy egy komoly sport- és gazdaságfejlesztési beruházás keretében el tudja indítani a debreceni stadionépítési folyamatot.

„Biztosítani szeretném önöket arról, hogy a nemzetközi szabályoknak mindenben megfelelő létesítményt avathatunk fel rövidesen, ahol még sok örömet okozhatnak, sok felemelő pillanattal ajándékozhatják meg magukat és egész Magyarországot a debreceniek” - mondta el Orbán Viktor, a Debrecen Televíziónak, amikor néhány héttel ezelőtt a városi közgyűlés ünnepélyes alakuló ülésén vett részt.
 
Ezek után nem volt meglepetés, Szijjártó Péter bejelentése, hiszen a közismerten futballbarát miniszterelnök korábban is hangsúlyozta, hogy a debreceni stadion ügye fontos az egész országnak. S tegyük hozzá, Debrecen megérdemli az új létesítményt, hiszen a DVSC az elmúlt hat bajnokságból ötöt megnyert, 2009 őszén bejutott a Bajnokok Ligájába, idén pedig az Európa-ligában szerepel, ám a csapat minden hazai csoportmeccsét kénytelen „albérletben”, Budapesten lejátszani.
 
A Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kell elkészítenie azt az előterjesztést, amely tartalmazza az építkezés folyamatának tervét, valamint a finanszírozási és üzemeltetési konstrukcióra vonatkozó ötleteket, javaslatokat. A kormány két részletben (2011-ben, illetve 2012-ben) összesen 10 milliárd forinttal járul hozzá a beruházáshoz, melynek keretében a régi Nagyerdei Stadion helyén épül majd fel az új, 20 ezer néző befogadására alkalmas aréna. Debrecen főépítésze több mint 10 európai stadiont tanulmányozott az elmúlt hónapokban, és Hollandiában meg is találta azt a létesítményt, ami mintája lehet a debreceninek.
 
A főépítész tanulmánytervet készített arról, hogyan lehet a régi Nagyerdei Stadion helyén felépíteni a 20 ezres stadiont. A modell szerint az új létesítmény a jelenlegi alapterületnek csak egy részét foglalná el, így jutna hely parkolóknak is. A tervek alapján  úgy tűnik nem jogos az a félelem hogy a Nagyerdőben fákat íratnának ki. a cél megvalósítása érdekében.   A főépítész szerint a holland mintát követve Debrecenben is családbarát stadiont kellene felépíteni, vendéglátóegységekkel, kiszolgálóhelyiségekkel, hogy a létesítmény közösségi térként is funkcionálhasson.

 Az új beruházás tehát megépül, méghozzá az 1902-ben alapított DVSC 110. évfordulójára, s tegyük hozzá, éppen ideje volt. A Loki, pechére a „nagy magyar stadionrekonstrukció” - 1998-2002 - idején még nem volt olyan erős a csapat, hogy minden érv egy új, államilag támogatott debreceni aréna felépítése mellett szólt volna. Akkor logikusabbnak tűnt, a korszak sikercsapatának számító Dunaferr pályáját varázsolni európai szintűvé, s a Megyeri úti, a kaposvári, vagy a kecskeméti stadion is elsőbbséget élvezett a debrecenivel szemben.

A DVSC 1999-ben közel állt az összeomláshoz, s bár abban az évben Magyar Kupát nyert a csapat, annak is örültek, hogy valamelyest megszépült a lelátó, s a német Wolfsburg elleni UEFA-kupa meccsre elkészült a rég áhított villanyvilágítás. Akkortájt a Loki-hívek számára ez maga volt a csoda, s bár sokan úgy vélték, hogy a város számára kedvező politikai konstelláció miatt jó lenne mihamarabb megszerezni az állami támogatást, az ezredforduló táján jól megvolt a DVSC az Oláh Gábor utcában.

Még a 2003-2004-es szezon UEFA-kupa menetelése idején is „el lehetett adni” az európai szövetség illetékeseinek a régi létesítményt, pedig akkor a görög PAOK Szaloniki és a belga FC Brugge is megfordult a hajdúsági megyeszékhelyen. Csakhogy időközben az UEFA előírásai szigorodtak, míg az Oláh Gábor utcában megállt az idő, nem változott semmi. Ezért 2005 nyarán a Manchester United elleni BL-selejtezőre már költöznie kellett a csapatnak, arról ugyanis szó sem lehetett, hogy a világ egyik legnépszerűbb klubját hazai pályán fogadja a DVSC. Azóta pedig minden európai kupakör egy újabb kihívás, állandóan ott a félsz, vajon rábólint-e az ellenőr a helyszínre.
 
Időközben a város önkormányzatánál is újra és újra előkerült az stadion ügye. A 2004-ben napvilágot látott Főnix-terv például egy 22 ezer férőhelyes „világszínvonalú arénát” ígért 2008-ra, ám az elképzelésből nem lett semmi, mint ahogy elbukott a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázat is , pedig ennek sikere valóban garancia lett volna a stadion megépítésére. A bajnoki címek megünneplésekor is visszatérő téma volt a megfelelő stadion hiánya, ám a 2002-2010-ig tartó időszakban állami támogatás híján ígéreteknél tovább nem jutott az ügy. A döntő lépés már megtörtént, hiszen a kormányzati szerepvállalás garanciát jelent: Debrecenben valóban megépül a rég áhított stadion.

Bereczky Attila

 

 

Vége az átmeneti állapotnak
Az eset - kis túlzással - hasonlít, a szovjet csapatok, magyarországi jelenlétére, hiszen mint tudjuk a Vörös Hadsereg is csak ideiglenesen tartózkodott hazánkban. A csapat 1993-as feljutásakor a DVSC is csak átmeneti megoldásként költözött az Oláh Gábor utcába, aztán majd’ két évtizedre itt ragadt. Szeretni való kis tákolmány a jelenlegi Oláh Gábor utcai futballstadion, amely tulajdonképpen nem is stadion. A 17 évvel ezelőtti választás csak kényszermegoldás volt, hiszen a Nagyerdei Stadionban már nem lehetett meccseket rendezni, s a klub Vágóhíd utcai pályája sem felelt meg az első osztályban megkövetelt kritériumoknak. Itt nyert a csapat öt bajnoki aranyat, de időközben végleg kinőtte az infrastrukturális téren is elmaradott létesítményt.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.