Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-10 06:00:00

Sportági történelmet írt minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka

Tíz ok, amiért a Vettel-kölyök a király

Minden idők legfiatalabb kétszeres F-1-es világbajnoka lett a 24 éves Sebastian Vettel: tíz indok, ami igazolja a német kölyök megdicsőülését.

1. A mezőnyben vannak technikailag jobb pilóták, Hamilton például nagyságrenddel többet előzött nála idén, de kiszámíthatóbb egy sem: olyan, mint a német nyugdíjrendszer, nincs veszélyes rögtönzés, mindig lehet tudni, mire, mit reagál.

2. Technikai sportágként perdöntő, hogy az F-1 legjobb autójával versenyezhet. A Red Bull megelőzte riválisait, a kor legjobb autója.

3. A csapat innovációja: a Red Bull agresszív taktikát honosított meg, gyakran az élről is kihozza versenyzőjét egy kerékcserére, s a szokatlan döntések helyességét a futamgyőzelmek igazolják.

4. A Red Bull szignifikáns döntéseit a főtervezői székbe 2005 novemberében a McLarentől igazolt Adrian Newey hozza. Személyisége és ötletei ugyanúgy meghatározók, mint amennyire az Apple életében Steve Jobs volt.

5. Vettel alkalmazkodóképessége: a mezőnyben nincs még egy olyan pilóta, akinek szinte mindegy, hogy milyen időjárási körülmények és milyen pályán kell háromszázzal mennie.

6. A csapat maximális teljesítménye: a statisztikák szerint a Red Bullnál tart a legrövidebb ideig egy átlagos kerékcsere, több futam nem a pályán, hanem a boxutcában dőlt el az RB javára.

7. Elvileg minden csapatban egyenlő esélyeket kínálnak a versenyzőknek, de ez nemigen szokott megvalósulni. Amíg a többieknél a másodikszámú pilóta rendre csapaton belüli feszültséget generál, Webber prímán aládolgozott Vettelnek.

8. Vettel konfliktuskerülő attitűdje: nyerni akar, de nem mindenáron. Kiegyezik a helyzettel, számára ismeretlen az öngyilkos taktika. A vasárnapi, suzukai futamon rászólt a fülére a csapat, hogy ne kockáztasson, a vb-címhez elég a pontszerzés, nem kell a győzelemért csínbe mennie. És megfogadta.

9. Vezetői kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek: gyakran vádolják, hogy csak akkor képes nyerni, ha az élen halad és nincs előtte senki, akit meg kell előznie. Tény, nem egy cselgép, viszont ha ő az első, lehetetlen utolérni.

10. Hiába lenne egy jó gép alatta, ha képtelen volna kihozni belőle a maximumot. Vettel azonban erre igenis képes volt. A Red Bull a mezőny legjobb autója, amit a mezőny legjobb pilótája kezel.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.