Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-21 06:30:00

Az összes fontos sportágban piacvezetők, sztárjaik egymást múlják felül

Tarolnak a spanyol sportforradalmárok

Rendben, ők találták fel a spanyolviaszt, de az még ennél is nagyobb csoda, amit sportvonalon produkálnak: a kosarasok megvédték Eb-címüket, a focisták ülnek a vb- és Eb-trónon, teniszben Nadal írt történelmet, és F-1-es bajnokuk is van. Mitől a spanyol sportcsoda?

A La Ramblas-on sétálva nehezen képzeli el az ember, hogy a sangrián élő mediterrán spanyolok képesek megszakadni a pályán. Márpedig ez a helyzet, Spanyolország egyértelműen uralja a világ sportját, az összes fontos sportágban piacvezető, legrosszabb esetben második. Hogy lehet ez?


A bankok nem elvonnak, szponzorálnak!

A perdöntő a létesítményhelyzet: minden város annyit áldoz a sportra, amekkora igény mutatkozik erre. Nincs olyan település, ahol ne lenne sportcsarnok, foci- vagy kosárpálya. A megapoliszokat leszámítva egy-egy kisváros csakis egy sportra állt rá, ahol van kosárlabda, ott nincs kézilabda. Az erők így nem oltják ki egymást, mint ahogy mondjuk anno Dunaújvárosban, ahol volt olyan esztendő, amikor egyszerre ünnepelhetett bajnoki címet a foci, a kézilabda, a hoki és a röplabdacsapat. Ma viszont gyakorlatilag már egyik sem létezik… Az utánpótlás-nevelést hihetetlenül precízen megszervezték, s még a legnagyobb sztároknak is kötelező akár havi rendszerességgel élménybeszámolót tartaniuk az általános iskolákban. Ennek hatására özönlenek a gyerekek a klubokba, ahol az infrastruktúra fejlettsége okán egy kölköt sem kell helyhiányra hivatkozva elhajtani. És ami legalább ennyire fontos: a bankok Spanyolországban aktív szponzori tevékenységet folytatnak, s a leghatékonyabb marketingfelületként tekintenek a sportra. Nem elvonnak, hanem folyamatosan invesztálnak az iparágba. És nem csak a fociba, például a 18 csapatos kosárbajnokságban alig van olyan egylet, amelyik mögött ne állna ott egy helyi bank vagy pénzintézet. És akkor nézzük, kik és miben diktálnak a világ sportjában!

LABDARÚGÁS


Mindent vittek Casillasék: Eb-aranyat, vb-címet

A spanyol válogatott egyértelműen uralja a világot: 2008-ban Európa-bajnok lett, majd megnyerte a 2010-es vb-t is. A világversenyeken aratott diadalok mellett Spanyolország nemzeti tizenegye a szürke hétköznapokon is bizonyít, a legutóbbi húsz selejtező valamennyi meccsét megnyerte! A Bajnokok Ligájában is erős a spanyol dominancia: az elitsorozat legutóbbi hat kiírásából hármat az FC Barcelona nyert (2006, 2009, 2011), s az új évezredben már a Real Madrid is büszkélkedhet két BL-trófeával (2000, 2002).

KÉZILABDA


Nagy László (balról a második) és a Barca a BL-győzelmet ünnepli

Főként klubszinten hatalmas a fölény, a Bajnokok Ligája legutóbbi 20 kiírásából 14-szer spanyol klub ünnepelhetett a finálé után, sőt: nem ritka a hispán házidöntő sem, idén is a Barcelona és a Ciudad Real csatázott a serlegért, végül a katalánok nyertek. Spanyolország válogatottját mindig az esélyesek között emlegetik a világversenyek előtt, az idei vb-n bronzérmes lett az armada, s a szakértők szerint ez a csapat törheti meg a francia válogatott hegemóniáját. A hölgyeknél is egyre acélosabb a spanyol válogatott, amely (a mieinkkel ellentétben) ott lesz a decemberi, brazíliai világbajnokságon, s jó esélye van arra, hogy eljusson a londoni olimpiára. A spanyol női klubok közel sincsenek olyan jó helyzetben, mint a férficsapatok, ám a fejlődés egyértelmű. A kilencvenes években a Mar Valencia produkált egy sikeres korszakot (1997-ben meg is nyerte a legrangosabb európai kupát), idén pedig a roppant tudatosan felépített Itxako Navarra játszott BL-döntőt.

KOSÁRLABDA


Gasol vezette a spanyolokat az újabb Eb-aranyig: már a Dream Teamre is veszélyesek!

Dávid Kornél, az egyetlen magyar NBA-játékos véleménye megszívlelendő: a franciák ellen vasárnap lazán besöpört Eb-arany után úgy vélte, a spanyol csapat olyan szintre jutott, ha Londonban nem a legerősebb Dream Team-et indítja Amerika, akkor elbúcsúzhat a szokásos kosaras olimpiai aranytól… Juan Carlos Navarro elképesztő volt, utóbbit választották az Eb legjobb játékosának (MVP), s a torna All Star csapatába két játékost delegálhatott a spanyol armada: Navarro mellett még Pau Gasolt is.

TENISZ


Pillanatnyilag második, de honfitársai is veszedelmesek

Most éppenséggel nem Rafael Nadal a világelső, a második, de ez nem lényeges: a sportág klasszikusaként hihetetlenül sokat tett a játék fejlődéséért. Nem is róla szólnánk, hanem a többi spanyolról. Összesen 14 játékosuk szerepel a TOP 100-ban, és most jutottak be a DK-döntőbe! A hölgyeknél jelenleg nincs csúcskategóriás versenyzőjük, a legjobb a 30. helyezett Anabel Medina Garrigues, de rajta kívül még négy TOP 100-as teniszezőjük van. Korábban Arantxa Sánchez Vicario a 80-as évek végén, illetve a 90-es években volt világelső, egyéniben négy GS-t nyert, további nyolc GS-döntőt játszott, párosban hat GS-t ütött össze.

KERÉKPÁR
Csak a statisztikákat soroljuk: Alberto Contador háromszoros Tour de France-győztes (2007, 2009, 2010), kétszeres Giro d'Italia-győztes (2008, 2011) egyszeres Vuleta Espana-győztes (2008). Óscar Pereiro Sio egyszeres Tour de France-győztes (2006). Carlos Sastre egyszeres Tour de France-győztes (2008). Tehát 2006 és 2010 között zsinórban ötször spanyol kerekes nyerte Tourt! Korábban Miguel Indurain 1991 és 95 között ötször nyerte meg a Tour-t, ezzel Lance Armstrong mögött ő a viadal történetének második legeredményesebb versenyzője

MOTORSPORT
Az ausztrál Stoner alighanem megnyeri idén a MotoGP-t, de egész idényben kiélezett harcot vívott a spanyol Jorge Lorenzóval, ahogy a Moto2-ben is második Marc Márquez, míg a 125-ösöknél spanyol Nicolas Terol robog a vb-cím felé.

FORMULA-1


Kétszer hódította meg az autósport csúcsát, a nép szólással tisztelgett hőse előtt

Fernando Alonso 2005 és 2006 világbajnoka. Első bajnoki címe után több kitüntetést kapott (például az Asztúria Hercege-díjat), ráadásul a köznyelv egy új kifejezést kreált az őt körülvevő őrült rajongásra: „Alonsomania”.

 

S. V. A–M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.