Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-25 20:00:00

Húszéves jubileumot tart Belgiumban a Formula-1 legnagyobb versenyzője

Schumacher leitatja a mezőnyt

Nem mindennapi jubileumhoz érkezett Michael Schumacher: a hétszeres világbajnok húsz évvel ezelőtt a Belga Nagydíjon mutatkozott be a Formula−1-ben. Az augusztus 27−28-i hétvégén Spában emlékezetes bulira készül…

A spa-francorchamps-i versenypálya nem véletlenül kedves Schuminak. A német pilóta Will Weber menedzsernek köszönhetően ott mutatkozhatott be 1991-ben, s bár a futamon motorhiba miatt csak néhány száz métert tudott megtenni, azonnal felhívta magára a figyelmet.


Weber orbitális hazugsága kellett

A fentebb említett menedzser pontosan tudta, hogy mekkora értékre lelt, így minél előbb az elitbe akarta juttatni védencét. Az ifjú Schumacher éppen egy Formula−3000-es szerződéssel kacérkodott, amikor Willi Weber megneszelte, hogy a Jordan F−1-es csapat beugró pilótát keres a börtönbüntetésre ítélt Bertrand Gachot helyére. Weber a Jordan-vezetők kérdésére szemrebbenés nélkül válaszolta, hogy Michael ismeri a spa-francorchamps-i pályát, pedig korábban sohasem járt ott, így Schumacher mindössze egy Formula−1-es teszttel a háta mögött ült autóba, s lett hetedik a belgiumi időmérőn. Teljesítménye miatt már az sem számított, hogy a versenyen kuplunghiba miatt az első körben kiesett – felfedezték, szerződtette a Benetton-csapat, és a következő futamon már náluk versenyzett.


Győztes visszatérés és egyéb kalandok

Egy esztendővel később tehát a Benetton-Ford pilótájaként tért vissza Belgiumba, s meg is szerezte élete első F−1-es futamgyőzelmét. Pályafutása során Spában szinte mindig történt valami a német zsenivel: előfordult, hogy bár elsőként ért célba, kizárták (1994), nyert a 16. helyről rajtolva (1995), kiesett úgy, hogy fölényesen vezetett (1998), 2004-ben pedig a nagydíjon szerzett második hellyel biztosította be pályafutása hetedik (máig utolsó) világbajnoki címét.


Koccintás a kollégákkal

Schumi összesen hatszor nyert Belga Nagydíjat, így nem csoda, hogy ezt a futamot tartja az egyik kedvenc versenyének. A húszéves jubileum tiszteletére nagy bulit tervez az augusztus 27−28-i hétvégére: „Itt mutatkoztam be az F−1-ben, itt nyertem az első futamomat, itt mindig történt velem valami emlékezetes, úgyhogy nem csoda, hogy szeretek itt versenyezni. Ezen a hétvégén viszont ünnepelni szeretnék, természetesen jó szerepléssel, de történjék bármi, az egész paddockot meghívom egy koccintásra” – mondta Michael Schumacher.
 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.