Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-29 07:00:00

Óriási a tét, Sousa edzőnek kell legitimálnia a székesfehérvári kirakatcsapatot

Romba dőlne a kieséssel a Vidi üzleti modellje

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen kivételezett helyzetben magyar futballklub, mint most a Videoton. Ha azonban kiesne a BL-selejtező első körében, indokolatlan lenne további milliárdokat irányítani Fehérvárra.

Elvileg egy „szimpla” BL-selejtező előtt áll a magyar bajnok, de a tét ennél sokkal nagyobb: a Videoton váratlan felemelkedését, a gazdasági és politikai elit kiemelt figyelmét legitimálhatja vagy éppen hiteltelenítheti a nagyjából három hét múlva záruló párosmeccs. A Videoton az osztrák aranyérmes Strum Grazcal találkozik a Bajnokok Ligája-selejtező első körében. Az első meccset Klagenfurtban játsszák július 13-án, a visszavágót pedig egy héttel később, július 20-án Székesfehérváron. A BL-főtábláért összesen három csapatot kell kiejteni.


Még a Mol is beszállt…

A története első bajnoki aranyérmét nyerő Videoton évek óta az egyik legnagyobb költségvetésű hazai klub. Tavaly ennek ellenére is elbukta a bajnokságot, pedig az aranyérem többször is elérhető közelségben volt, a Debrecen még az utolsó fordulóban is botlott, ám a fehérvári csapat nem tudott élni a lehetőséggel. A bukás azonban nem szegte kedvét az addig is nagyvonalú támogatói körnek, és a szponzorok az idén is jelentős tőkét pumpáltak a csapatba. A Videoton mellett a magyar labdarúgásban korábban szerepet nem vállaló cégek sorakoztak fel; a legszámottevőbb a Mol megjelenése a hazai „futballbizniszben”. Iparági források szerint nagyjából másfél milliárd forintba került a bajnoki arany, ami lehetővé tette, hogy a Videoton napokon belül elindulhasson a Bajnokok Ligája selejtezőjében.


A bajnoki ünneplés után jön a nehezebb rész: Európában kellene virítani
Fotó: vidi.hu

A nyáron aztán a korábbinál is komolyabb költekezésbe kezdett a fehérvári vezérkar. A csapatot az aranyéremig vezető Mezey Györgyöt nem kívánta tovább foglalkoztatni, helyére a játékosként kétszeres BL-győztes portugál Paulo Sousa érkezett, akinek eddigi szerény edzői munkásságát is évi hatvan-hetvenmillió forint körüli díjazással honorálja a klub. A portugállal légiós játékosok sora érkezett, s noha a klub honlapján erről konzekvensen hallgatnak, a 36 éves Herman Crespo is a kiszemeltek között van. Az argentin a Chelsea-ben öt évet húzott le, megfordult a Milanban – a csapat vesztes BL-döntőjén két gólt lőtt –, de játszott az Interben is, 2010 óta pedig a Parmában focizik. Az olasz lapok nem ennyire szemérmesek, azt írták: a 64-szeres argentin válogatott csatár meghallgatja (meghallgatta?) a Videoton ajánlatát, és eldönti, eljön-e a Parmából. Kevés rá az esély, de nem is ez a lényeg, hanem maga a szándék: a Vidi akár egy korábbi világsztár megszerzését is reálisnak tartja.

A számok szerint nyereséges
Tavaly 1,3 milliárd forintos nyereséggel zárt a Videotont működtető gazdasági társaság. A Menedzsment Fórum írása szerint a székesfehérváriak mindezt úgy érték el, hogy a 2009-es évet még 846,3 milliós mínusszal zárták.Az eredmény nagyrészt a szponzori bevételek növekedésének köszönhető.

 

 

 

 

 

 

A beruházás fényében kiemelten fontosabbá vált a Graz elleni párosmeccs: ha a csapat kikapna, többé semmi nem indokolná a mesterségesen felpumpált Videoton ekkora költségvetésű üzemeltetését.


A Loki egészen más utat járt be

Az előző évtized legeredményesebb alakulata, az öt bajnoki címet szerző DVSC a jelenlegi fehérvári pénz töredékéből gazdálkodik, a komplett magyar mezőny mégis irigyelte a debreceni viszonyokat, hiszen a 2001-ben érkezett tulajdonos tiszta viszonyokat teremtett, a labdarúgók mindig tudták, hogy a Lokinál meg is kapják, amit ígértek nekik. S akad egy meglehetősen lényeges különbség a DVSC és a Videoton között: a cívisvárosban az önkormányzati támogatáson kívül kizárólag a tulajdonos adózott jövedelméből, s nem gigavállalatok hirtelen megjelenésére építettek csapatot. Az más kérdés, hogy a gazdasági megfontolásokat szem előtt tartó játékospolitikának (a debreceni nevelésű focistákon kívül szinte csak lejárt szerződésű sportolókat alkalmaztak) és a BL-, majd az Európa Liga-szereplésnek köszönhetően a DVSC üzleti szempontból is eredményes vállalkozás lett. Ám ehhez az kellett, hogy a többségi tulajdonos a saját pénzét kockáztassa.

Sousa edző tán nem is tudja a Videoton élén: ténykedése tényleg élethalál-kérdés. Ha a csapat most kiesik, 180 perc alatt nemcsak az előző év kerül a kukába, hanem az az üzleti modell is, amely arra épül, hogy egy csapatot azelőtt kezd favorizálni a hazai nagytőke, hogy az bármit is letett volna az asztalra. A BL ezen szakaszában kieső együtteseknek már júliusban véget ér a kupaszezon, hiszen innen még az Európa Ligába sem vezet az út. A legközelebbi nemzetközi tétmeccs jó esetben is pontosan egy év múlva esedékes. Addig legfeljebb a magyar állóvizet kevergethetik.

 

S. V. A.–M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.