Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-10 06:30:00

A Selyemúton homokoznak a háromezer kilométeres verseny indulói

Putyin rajtoltatja a Vörös téren Szalayékat

Szalay Balázs és Bunkoczi László ismét sivatagi porolásra készül: a magyar bajnok páros a Vörös térről rajtoló Selyemút-ralin tesz meg háromezer kilométert.

Évek óta, egészen pontosan a 2009-es Dakar óta nem versenyzett sivatagban az Opel Dakar Team kettőse. Afféle hiánypótlásnak és persze a 2012-es Dakar-ralira való felkészülés legjelentősebb felkészülési állomásának is felfogható tehát a vasárnap Moszkvából rajtoló Selyemút-rali, amelynek mezőnye 3000 kilométer megtétele után érkezik Szocsiba. Ünnepélyes rajt szombaton este, a Vörös téren, utána pedig indul a hét napos sivatagi száguldás.


A sivatagi vezetés olyan, mint a bringázás

„Izgatottan várom, hogy mi lesz” – jelentette ki Szalay, ami az õ szájából azért meglepő, hiszen a világ jó néhány nagy sivatagját megjárta már. „Úgy érzem, hogy az országos bajnoki futamok, a győzelmek után lendületben vagyok. De azért arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire felejtettem el a sivatagot és hogy a sivatag mennyire felejtett el engem. Bízom benne, amikor már ott leszünk, hamar visszajön a tudás, és a dűnék közötti autózás olyan, mint a biciklizés, nem felejti el az ember.”


Szalay bízik abban, visszajön a rutin
Fotó: dakar.hu
 

A csapat a szervizkamionnal és a versenyautóval már kedden útnak indult Moszkva felé, s az Antarát már át is hangolták a sivatagra: belekerültek a homokfutók, a lapátok, a kerékfújók, a nagyobb vizes tartályok és az 550 literes üzemanyagtank, amelybe körülbelül 1100 kilométerre elég benzin fér. A páros az utóbbi napokban egyre több feladatot kapott a rendezőktől, meg kellett rendelni a benzint, a nyomkövetőt, a vészjeladót. Minden ugyanúgy zajlott, mint a Dakaron.
 


Itt nagyobb a navigátor felelőssége

„Ha viccesen akarnék fogalmazni, azt kéne mondanom, olyan régen jutottam el egy tisztességes, rendes sivatagba, hogy már nem is emlékszem, mit kell másként csinálni” – mosolygott Bunkoczi László navigátor. „A sivatagban sokkal nagyobbak a távolságok és sokkal kevesebb a tájékozódási pont, mint mondjuk egy erdei szelektív szakaszon. Ezért egy navigátornak sokkal könnyebb hibáznia. A másik nehézség, hogy nem jártunk még errefelé és eddigi tapasztalataim szerint ahány ország, annyiféle sivatag: ennek is biztosan megvannak a maga sajátosságai. Nagyon várom már a versenyt, az oroszok megadják a módját: a Vörös téren Putyin rajtoltatja a majd a mezőnyt.”


Túl a gépátvételen

Az adminisztratív és technikai ellenőrzésen is túlesett az Opel Dakar Team. Szalay Balázs és Bunkoczi László összegyűjtötte az induláshoz szükséges számtalan pecsétet, aztán jöhetett az autó ellenőrzése. A vadonatúj festésű Opel Antara (amelyet még a kilencszeres Dakar-gyõztes Stéphane Peterhansel is megcsodált) átment az összes technikai ellenőrzésen, beszerelték a műholdas navigációt, a nyomkövetőt és a sentinelt, amit akkor használnak a versenyzők, ha előzni szeretnének. Az őrült sivatagi roham vasárnap kezdődik.

 

S. V. A. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.