Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-19 06:00:00

A tizenegy hős közül Kocsisról és Zakariásról nem neveztek el még stadiont

Puskástól Grosicsig: már az Aranycsapat kilenc játékosa névadó

Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa a nevét viseli vasárnaptól a tatabányai futballstadion. Ő a kilencedik játékos a csapatból, akiről stadiont, sporttelepet neveztek el.

Vasárnaptól Grosics Stadionnak hívják a tatabányai arénát: az idén 85 éves legendás kapus a kilencedik az Aranycsapatból, akinek nevét felvette egy stadion vagy sporttelep. Puskásról a korábbi Népstadiont nevezték el; Buzánszky nevét a dorogi stadion viseli; Kőszegen Lórántnak hívják a sporttelepet; Lantosra a XIV. kerületi sportközpont emlékezik; Bozsiknak hódol a kispesti Honvéd aréna; Budai emléke előtt a XV. kerületben a néhai Czabán Samu (ma Széchenyi) téren focizó REAC (a korábbi: Volán-pálya) tiszteleg; Hidegkutiról természetesen az MTK Hungária körúti stadionját nevezték el; Komáromban Czibornak hívják a városi sporttelepet. A tizenegy hős közül tudtunkkal egyelőre Zakariás és Kocsis nevét nem viseli stadion vagy sporttelep.

Grosics Gyula 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját. Ott volt 1953-ban az Évszázad mérkőzésén, amelyen az Aranycsapat 6-3-ra verte Angliát a Wembley Stadionban, valamint az 1954-es, németek ellen elveszített vb-döntőn is, míg Helsinkiben, 1952-ben olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar csapattal.

A Nemzet Sportolója meghatódva vett részt a névadó ceremónián. Grosicsot fogaton fuvarozta a stadionba Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok, míg a közönség soraiban jelen volt a miniszterelnök, a MOB elnök, és a sportért felelős államtitkár, illetve az örök barát, a csapattárs, Buzánszky Jenő. Orbán Viktor és Borkai Zsolt egyaránt azt kívánta, hogy a tatabányai foci a közeljövőben térjen vissza a korábbi évek szintjére, amit a cirka 1500 szurkoló erősen helyeselt. Az ünnepség fényét egy gálameccs emelte, a pályán a Real Madridot éppen 30 éve megverő Bányász-játékosok idézték fel a dicső múltat. A mostani generáción múlik, hogy ezt sikerül-e megismételni.

 

– mi –
Nyitókép:
Ilyés Tibor/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.