Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-22 08:10:00

A Holdon többen jártak, mint ahányan vb-döntőt vezethettek

Puhl a világ legjobbjai között

Puhl Sándor a jelenlegi pontozási rendszer bevezetése óta tartó időszak hatodik legjobb játékvezetője a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet szerint.

A korábban áruház igazgatóként, jelenleg televíziós szakkommentátorként ismert Puhl kétségkívül legnagyobb bírói teljesítménye az 1994-es amerikai világbajnoksághoz fűződik: a nemzetközi játékvezetői testület 9:0 arányban ítélte neki a Brazília–Olaszország finálét. A meccs 0-0-ra végződött, a világbajnoki cím tizenegyesekkel dőlt el Brazília javára (3-2). Nevéhez fűződik minden idők egyik legtalálóbb mondtatatának megfogalmazása: – A futball történetében ez volt a 15. finálé: a Holdon többen jártak, mint ahányan vb-döntőt vezethettek…

A sportág statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS listáján 191 ponttal az olasz Pierluigi Collina vezet a német Markus Merk (184) és a dán Kim Milton Nielsen (159) előtt. Az 1994-es vb-döntőben dirigáló Puhl Sándor 119 ponttal a hatodik helyet foglalja el.

– Futballbíróként mindig azt tartottam szem előtt, hogy a játékvezető a nézőket szolgálja ki azzal, hogy megvédi a játékot! Szakkommentátorként fontosnak tartom a tárgyszerű értékelést, sohasem megfeledkezve arról, hogy az én véleményem szubjektív. A televíziónak két oldala van, hiszen a néző is véleményt formál. Pontosan ezért lényeges a hiteles információ- és véleménytovábbítás. A labdarúgást az autóhoz tudnám hasonlítani: ahhoz, hogy vezetni tudd, ismerned kell! Ahhoz, hogy véleményt alkoss róla, ki kell próbálnod! Ahhoz, hogy építő kritikát fogalmazhass, darabjaira kell szedned, hogy megismerd a részleteit.

A játékvezetéstől visszavonult Puhl civilben vállalkozó: az egri Domus áruház mellett egy konyhafelszerelési boltot, valamint egy hatvani műszaki áruházat üzemeltet.
 

Az elmúlt 24 év legjobb bírói
1. Pierluigi Collina (olasz) 191 pont
2. Markus Merk (német) 184
3. Kim Milton Nielsen (dán) 159
4. Peter Mikkelsen (dán) 142
5. Oscar Julián Ruiz (kolumbiai) 132
6. Puhl Sándor 119
7. Urs Meier (svájci) 102
8. Anders Frisk (svéd) 100
9. Pier-Luigi Pairetto (olasz) 97
10. Hellmut Krug (német), Lubos Michel (szlovák) és Jorge Luis Larrionda (uruguayi) 96-9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.