Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-15 19:00:00

Beszüntetik a pályázat előkészítését felügyelő társaság működését

Prága letett az olimpiáról, Budapest hallgat

A válság miatt megváltozott gazdasági környezetre hivatkozva józan döntést hozott a prágai polgármesteri hivatal, és letett olimpiarendezési álmáról. Ehhez hasonló, tiszta döntés még véletlenül sem születhet Budapesten. Miért?

Gazdasági okok miatt Prága végleg lemondott arról, hogy pályázzon a 2020-as nyári olimpia megrendezésére – idézte a prágai polgármesteri hivatal döntését a Magyar Távirati Iroda. A határozat szerint július 31-én beszüntetik a pályázat előkészítését felügyelő társaság működését. A szervezetet a prágai önkormányzat és a Cseh Olimpiai Bizottság közösen hozta létre még 2007-ben. A cseh főváros a 2016-os játékok megrendezésére is jelentkezett, de nem került a végső jelöltek közé. Az öt év múlva esedékes olimpiát Rio de Janeiro rendezi. A sikertelenség után a társaság a 2020-as játékokat célozta meg, és folytatta tevékenységét, de – főként a világválság kedvezőtlen hatásai miatt – már jóval kisebb intenzitással. Mígnem június 14-én, kedden bejelentették: megszüntetik az irodát.


Káros és végzetes volt BOM–MOB-konfliktus

Budapesten hasonló indokkal, de évekkel korábban szerveződött a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM): a társadalmi szervezet célja az volt, hogy Magyarország megpályázza a 2020-as olimpiarendezés jogát, mivel az ötletgazdák szerint egy ekkora beruházás évtizedekre meghatározza, hogy a térségben melyik főváros lesz a stratégiai központ. A szervezet vezetősége az első pillanattól nem vette figyelembe a magyar realitásokat; tanulmányokat és látványterveket készített a megvalósíthatóságról.


Az ország vezető gazdasági erejét fogta össze a BOM: kiadványban érveltek az olimpia mellett
Fotó: budapestiolimpia.hu

A BOM a legnagyobb magyar cégeket tömörítette, érdekérvényesítő képessége és gazdasági ereje a Magyar Olimpiai Bizottságénál (MOB) sokkal nagyobb volt. Vélhetően ez a feszültség okozta a két szervezet sokáig tartó szembenállását, ami a későbbi látszatbéke ellenére véglegesen meghatározta a BOM–MOB-kapcsolatot.


A kampányok után csöndben kimúlt

A két szervezet nemigen tudott és akart együttműködni, a kapcsolati tőke, a szellemi kapacitás nem erősítette, hanem éppenséggel kioltotta egymást. A gazdasági válság ugyan jelentősen rontott a magyar pénzügyi szektor állapotán, ám a BOM erről sem vett tudomást, továbbra is „tolta a biciklit”, még az olimpiatörvény megfogalmazásáig is eljutott, amit a fővárosi önkormányzat ötpárti egyetértéssel támogatott. Csakhogy a látványtervek gazdasági megalapozottsága finoman szólva is elnagyolt volt: papíron 4600 milliárd forintos fejlesztési és beruházási program született. A BOM egyre ritkábban hallatott magáról, idővel sem televíziós kampányt, sem óriásplakátokat nem láthattunk. A BOM honlapján egy angol nyelvű, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által januárban kiadott közlemény a legfrissebb hír, előtte majdnem egyéves a legutolsó „aktuális” információ. A mozgalom gyakorlatilag megszűnt, a szervezők azonban − ki tudja, miért − képtelenek kiállni a közvélemény elé, hogy kész, vége, lázálmunk volt, de kigyógyultunk belőle.


Tanulhatnánk a csehektől

Prága nemcsak azért tart előrébb, mint Budapest, mert belátta, hogy sem az ország gazdasági állapota, sem a helyi sport általános helyzete nem indokolja a kandidálást, hanem közállapotai miatt is. Ott senki nem érezte presztízsveszteségnek, hogy nyilvánosan beismerje: eredendően jó, de teljességgel irreális ötlet mellett kampányolt az utóbbi években. A BOM által az utóbbi években tanulmányokra, kampányokra, kimutatásokra és látványtervekre költött több száz millió forint viszont igencsak jól jönne most a magyar sportnak. De az, hogy a mozgalom majd ugyanilyen aktívan gyűjt a magyar sport támogatásáért, ugyancsak lázálom.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.