Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-26 07:00:00

Meddig bírja a tolnai csapat a kétfrontos harcot?

Paks: a kupabravúrra rámehet a szezon

A Paks egyedüli magyar csapatként maradt állva az európai kupaporondon, ám könnyen előfordulhat, hogy nagy ára lesz a Tromsö elleni harcnak, a bravúros továbbjutásnak!

A kupasiker és a bajnoki ezüstérem a bizonyíték rá, hogy a Paksi FC (PFC) remekül teljesített a 2010/11-es szezonban. Kis Károly tanítványai az első osztály meglepetéscsapataként – a klub történetében először – az Európa-ligában kiharcolták az indulás jogát. A tolnai alakulat debütálásként kettős sikerrel (1-0, 4-0) búcsúztatta az andorrai Santa Colomát, s a kötelező akadály után következett a Tromsö elleni párharc. Egyértelműen a norvég élcsapat számított a párharc esélyesének, s az első, magyarországi meccs is ezt támasztotta alá. A Paks fehérvári albérletében 1-1-es döntetlent ért el északi riválisa ellen, kevés esélyt hagyva magának a visszavágóra. Norvégiában aztán borult a papírforma, a remekül futballozó PFC 3-0-ra nyert a Tromsö otthonában, s készülhet az Európa-liga következő körére, a skót Hearts elleni páros meccsre.


Hasznos lett volna a halasztás

A norvégiai diadal azonban nyomott hagyott a paksi focistákban: július 24-én, vasárnap fizikálisan és mentálisan egyaránt fáradt csapat benyomását keltették, súlyos, 4-0-s vereségbe szaladtak a bajnoki címvédő Videoton otthonában. Sokan már a meccs előtt csodálkoztak, hogy a Paks miért nem próbálta meg – jó magyar szokás szerint – elhalasztani aktuális bajnokiját, s utólag már Kis Károly szerint is hasznosabb lett volna a találkozó elnapolása. „Utólag azt mondom, talán érdemes lett volna elgondolkodni a halasztás lehetőségén, hiszen péntek hajnalban értünk haza Norvégiából, azon az éjszakám alig egy órát aludtak a játékosok, de nem keresek kifogásokat” – mondta a súlyos székesfehérvári vereség után a paksiak vezetőedzője.


Fárasztó a sok utazás

Bár a négygólos vereség ismeretében valóban indokolt lett volna a halasztás, összességében jobb, hogy a csapat túl van a bajnoki mérkőzésen. Sőt, paksi szempontból még talán szerencsés is, hogy éppen a címvédővel játszottak ebben a körben, hiszen Fehérváron ki lehet kapni, az ott megszerezhető három ponttal valószínűleg egyetlen magyar csapat sem kalkulál. Nagyobb gonddal hosszú távon kell majd számolnia a PFC szakmai stábjának, hiszen az amúgy sem bő keretnek hatalmas pluszterhelést jelent az Európa-ligával járó rengeteg utazás, hiszen ne feledjük, a tolnaiak hazai kupameccseiket is albérletben, éppen a vasárnapi kiütés helyszínén, Fehérváron játsszák.


A Győr is ráfizetett a bravúrra

Ráadásul Kis Károlynak nem sok ideje marad a csapat felfrissítésére, hiszen az együttes július 28-án, csütörtökön már a Hearts ellen lép pályára, 31-én, vasárnap pedig – ha nem kérnek halasztást – a hazai bajnokin kell helytállniuk (Paks−Pápa), hogy aztán következzen a skótok elleni visszavágó. A csak magyar játékosokat foglalkoztató, nem túl bő kerettel dolgozó Paks nehéz napok elé néz, s könnyen előfordulhat, hogy a kupasiker tönkreteszi a 2011/12-es szezonját.

Tavaly a Győr került hasonló helyzetbe: a Rába-partiak akkor az Európa-liga utolsó selejtezőköréig meneteltek, s többek között a francia Montpellier-t is kiütötték. Az ETO azonban nem bírta a kettős terhelést, a 10. helyen zárta idehaza az őszt, s a folytatásban is csak egy helyet tudott előrelépni. Pedig a győri focisták jóval kedvezőbb feltételek között dolgozhatnak, mint a paksiak, ám a tucatnyi légióst foglalkoztató csapat is megroppant a súly alatt.


M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.