Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-14 18:10:00

Úgy futott Ascotban, hogy a hitelező jelzáloggal terhelte a lovat

Overdose vesztett, mi lesz vele?

Remekül startolt, végül negyediknek futott be Overdose Ascotban: a világ egyik leghíresebb futamára csak úgy tudta tulajdonosa felkészíteni a lovat, hogy jelzálogkölcsönt vett fel, amelyet be is jegyeztettek.

A fura kalapok, elegáns öltönyök és decens kosztümös arisztokraták fémjelezte Royal Ascot Anglia egyik legtradicionálisabb lóversenye. Itt megjelenni nem kötelező, de ajánlott. És ez a lovakra is vonatkozik. Itt elindulni kivételes rangot jelent. Overdose-t hetek óta erre a futamra trenírozták, és Mikóczy Zoltán résztulajdonos bevallottan az év fő versenyének tekintette a kedd délutáni viadalt.


Idén eddig egy parádés és egy rossz futása volt

Overdose felemás szezont futott idén: április 17-én, a németországi Hoppegartenben idult először, ahol ismét régi önmagát idézte. Meggyőző stílusban futva, új pályacsúccsal nyert. Ezután május 21-én versenyzett, de csak hetedik lett a Temple Stakesen, a Haydock Parkban. Vagyis idén egy nagy győzelem és egy kevésbé sikeres futam fűződött a nevéhez. Emlékeztetőül, a hatéves angol telivér első tizenkét versenyét megnyerte, majd súlyos, életét is veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában – tizennégy veretlen futást követően – kikapott Baden-Badenben, és elvesztette veretlenségét, azaz verhetetlenségi mítoszát.


Jelzálogot jegyeztettek be a kölcsön miatt

Overdose körül azonban akkor is forr a levegő, ha a ló épp az istállóban békésen álldogál. Mint kiderült, Mikóczy Zoltán társtulajdonosnak kölcsönt kellett felvennie, hogy finanszírozni tudja a híres ló versenyeztetésének költségeit. A Pénzcentrum.hu szerint Mikóczy a Verpeléten bejegyzett Evowine Kft. borászati céghez fordult segítségért, és a vállalkozás ezután jelzálogot jegyeztetett be az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére. Mivel a társaság egyetlen vagyontárgya Overdose, amelynek eszmei értéke 1,5 milliárd forint, ezért a korábban csodalónak tartott paci Ascotban is jelzáloggal terhelten futott. Mikóczy nem közölte a lappal a felvett hitel nagyságát, de azt állította: az összeg töredékét nem tudta visszafizetni.


Mikóczy 50 százalékos tulajdonos maradt
Fotó: pannoniaoverdose.hu

A ló körüli gazdasági összefonódásokat tovább árnyalja az Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 januári megalakulása. A cég egyetlen apportált vagyona Overdose volt. A lovat ekkor 1,5 milliárd forintra értékelték. Tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat – az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító – megvásárolta a kft. 50 százalékát. A cégek azért szálltak be a társaságba, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen. Ugyanis olyan hírek terjedtek el, hogy a csallóközi származású Mikóczy szlovákiai cégtársai Overdose szlovák lóként akarják versenyeztetni. Az öt nagy cég 10-10 százalékos tulajdonrészt vásárolt, 50 százalék Mikóczy kezében maradt. A vagyonkezelő cég az 50 százalékos tulajdonrészéért 200 millió forintot – vállalatonként 40 milliót – fizetett.


Pedig az emelkedőn még vezetett is

Egy esetleges ascoti győzelem jelentősen javíthatott volna Mikóczy gazdasági lehetőségein: a Royal Ascot Group I-es 1000 méteres sprintszámának összedíjazása 300 ezer font (90 millió forint) volt, a győztes 160 ezer fontot (48 milliót) kap. Overdose-nak azonban már a sorsolással sem volt szerencséje, a 15-ös startbox a pálya széléről indult, ami nem a legideálisabb pozíció.


Lecsúszott a második helyről, negyedikként zárt

Ehhez képest Overdose – nyergében Andreas Suboriccsal – prímán rajtolt, féltáv felé az ötödik volt, a rettegett ascoti emelkedőn pedig rövid ideig vezetett is, majd a második helyen száguldott: az utolsó száz méteren azonban szoros versenyben a negyedik lett. Hogy ez mit jelent majd karrierjében, később derül ki.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.