Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-22 06:00:00

Az ifjak sportszeretetet is örökölnek

Orbán Viktor fia az NB II-es csapatban

A miniszterelnök soha nem élhette meg, amit fia igen: Orbán Gáspárt a hétvégén becserélte edzője az NB II-es Videoton-PFLA csapatában a pályán lévők közé. Híres apák, híres fiúk.

A sportvilágban nem ritka, hogy az apák sikereit fiaik folytatják. Pedig nem egyszerű az ifjak élete, hiszen a családi név, a vér kötelez, mindenki az idősebbhez hasonlítja az utód teljesítményét. Sok tehetséges fiatal pályafutását törte már ketté az állandó hasonlítgatás, de a legjobbaknak azért sikerült túljutniuk a kezdeti nehézségeken.

Orbán Gáspár csereként lépett pályára szombaton a labdarúgó NB II. Nyugati csoportjában játszott Dunaújváros-Pálhalma–Videoton-Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia meccsen, Dunaújvárosban. A partit a kis Vidi nyerte 1-0-ra idegenben, a győztes gólt egyelőre nem a miniszterelnök fia, hanem csatártársa, Babos lőtte, de vélhetően előbb vagy utóbb Orbán Gáspár is betalál. Édesapja fiatalkorában focistának készült, de soha nem lett belőle élsportoló, ám miniszterelnökként sem szakadt el szeretett sportágától. A magyar futball megújítását célzó program kiemelt figyelmét élvezi, fia teljesítményét nyilván izgalommal figyeli. Orbán Viktor rendre feltűnik az utánpótlás-meccseken, az általa megálmodott felcsúti akadémián gyakori vendég.


Jobb lába már a szent gyepen, a vonalon belül: Orbán Gáspár a fociban lekörözte édesapját
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mészöly és az Albert családban az apák, majd a fiúk karrierje is párhuzamosan alakult. Csakhogy az „öregeknek” még rengeteg siker (és néző) jutott, a fiúk rosszabb korba születtek. Mészöly Kálmán a 70. születésnapján mesélte, ha csak 60 ezren voltak egy Vasas–Fradi meccsen a Népstadionban, megkérdezte a játékoskijáróban Albert Flórit: „Te, ezek miért haragszanak ránk?… A gyerekek (Mészöly Géza és ifjabb Albert Flórián) is remek focistává váltak, ám az ő idejükben már ritkábban nyert a magyar válogatott, a kis Flóri hat meccsén konkrétan egyszer sem. Az ifjak első közös válogatott meccse sem szép emlékű, 7-1es vereség Hollandiában.

Mészáros Lajos kosárlabda bajnok volt a Honvéd színeiben, aztán az egyik legeredményesebb edző lett belőle. A Honvéd trénereként a kilencvenes évek elején zsinórban nyerte bajnokságokat, ő fedezte fel többek között hazánk első NBA-játékosát, Dávid Kornélt. Mészáros fia, Zalán szintén sokra vitte, állandó tagja volt a magyar válogatottnak, a Honvéddal és a Pakssal is nyert bajnokságot.

A Kemény-családban a vízilabda a szent: Ferenc, azaz Fecsó bácsi ereiben nem is vér, hanem klóros, margitszigeti víz folyik, egész életét az uszodában töltötte. A világ legzseniálisabb utánpótlásedzője, a Csapó–Faragó-féle aranygeneráció óta a háromszoros olimpiai bajnok mai csapatig szinte mindenki a kezei között pallérozódott. Fia, Kemény Dénes kiváló játékosból lett edző, a világon egyedül ő nyert zsinórban három olimpiát edzőként a sportágban.

Az apának nem sikerült megszerezni a Forma 1 világbajnoki címét, talán azért mert a mindig vakmerő Gilles Villeneuve 1882-ben, 32 évesen a zoldeni időmérő edzésen életét veszette. Fia, Jacques nem elégedett meg annyival, hogy a Kanadában nemzeti hősnek tekintett papa nevét viseli a montreali versenypálya. Szinte berobbant a Forma 1-be, első versenyén az élről indulhatott, majd csaknem meg is nyerte a futamot. Később 11 alkalommal álhatott a dobogó tetején, s 1997-ben világbajnok is lett.


Szenzációs család: Forlan apja, és nagyapja is Copát nyert
Fotó: diegoforlan.com

Diego Forlán családjában az a férfi nem is ülhet családi ünnepeken az asztalhoz, aki nem nyert Copa Americát. Az Atletico Madrid uruguayi csatára idén nyerte meg a dél-amerikai kontinenstornát, édesapja, Pablo Forlán az 1967-ben aranyérmes csapatban játszott, míg az anyai nagypapa, Juan Carlos két alkalommal szerepelt a Copa-győztes Uruguay szakmai stábjában.

A Maldini családban játékosként alaposan túlszárnyalta a fiú az apát. Cesare Maldni „csak” egyszer játszott Európa legjobb klubcsapatában, az 1963-ban BEK-et nyerő Milanban, s mindössze négyszer volt olasz bajnok. Fia, Paolo öt BL-t nyert (s még három vesztes döntőben is szerepelt…), hétszer volt olasz aranyérmes, nyert két Világkupát, öt Európai Szuperkupát. A világbajnoki aranyról azonban lemaradt (egy ezüstje és egy bronza azért van a vitrinben), hiszen miután a 2002-es világbajnokságon gusztustalan csalással kiejtették az olasz válogatottat, többé nem szerepelt a nemzeti csapatban. Pedig visszahívták, többek között az olasz sikerrel zárult 2006-os vb előtt is, ő azonban nemet mondott. Talán ez is az oka annak, hogy „csak” 126-szoros válogatott.

 

M. B.–S. V. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.