Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2012-01-07 07:00:00

Szakértőnk szerint jól helyezkedett a gólt kapó magyar kapus

Nem hibázott Bogdán Ádám!

Furcsa gól született a hétközi Everton–Bolton bajnokin, s az eset szenvedő alanya Bogdán Ádám volt. A felvételt elemezve azonban arra jutottunk, hogy nem hibázott a magyar kapus.

A liverpooli Goodison Park az Everton otthona, a magyar futballhistória egyik emlékezetes helyszíne, hiszen az 1966-os vb-n válogatottunk itt győzte le 3–1-re Brazíliát. Bogdán Ádámnak itt lőtt gólt majdnem 90 méterről az Everton kapusa, Tim Howard, s a magyar sajtó jelentős része „potyának” minősítette a találatot. Pedig a felvételt többször megtekintve, majd szakértő segítségével elemezve rádöbbentünk, hogy Bogdán nem hibáztatható a gólért.


Mindent jól csinált


Az előzményekről annyit érdemes megjegyezni, hogy Liverpoolban hatalmas szél fújt a meccs idején, Howard saját tizenhatosán belülről eleresztett felszabadító rúgását is alaposan meglökte egy légáramlat. Így repült a labda majd 70 métert, de az igazi váratlan fordulat csak ezután következett. A játékszer ugyanis nem a szokványos ívben pattant, hanem sokkal nagyobb szögben, így a magyar hálóőrnek esélye sem volt a hárításra.

A videót Erdélyi Miklóssal, a magyar bajnoki listavezető DVSC-TEVA kapusedzőjével néztük meg többször is, s a szakember is úgy vélte: Bogdán nem hibázott.

– Bogdán Ádám nem állt rossz helyen, hiszen a labda az ellenfél tizenhatosán belül járt, ő pedig a saját büntetőterületén belül, az ötös és a tizenegyes pont között helyezkedett – kezdte mondandóját Erdélyi Miklós. – Ilyen szituációban nem helyezkedhet ennél hátrébb a kapus, sőt az sem lett volna hiba, ha a tizenhatos környékén áll. Amikor lepattant a labda, akkor is a megfelelő pozícióban volt, hiszen neki arra kellett számítania, hogy a megcsúszó játékszert össze tudja szedni az ellenfél kilépő csatára elől. Csakhogy a labda egészen irreálisan vágódott felfelé.

Nagyjából 45-50 fokos szögben kellett volna megcsúsznia, ám ehelyett majdnem 80 fokos szögben pattant felfelé, ettől kezdve pedig esélye sem volt a hárításra. Szerintem akkor követett volna el hibát, ha hátrébb helyezkedik, s az ellenfél csatára ziccerbe kerül miatta, akkor joggal kérdezték volna tőle, hogy mit keresett a gólvonalon. Én mindig azt szoktam mondani a fiatal kapusoknak, hogy inkább egy évben egyszer kapjanak egy ehhez hasonló furcsa gólt, de szedjék össze ilyen szituációkban a meccsenként lecsorgó négy-öt labdát. Az is nagyon fontos, hogy a történet jól zárult, hiszen a Bolton nyert, Ádám pedig remekül védett, s ez a legfontosabb!

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.