Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-19 07:06:00

Polyák Imre négyszeres olimpikon birkózóra emlékezünk

Mindenben az első

A birkózószőnyegen olyan természetes könnyedséggel hajtotta végre kedvenc akcióját, a karfelszedést, hogy a külső szemlélő számára pofonegyszerűnek tűnt az egész.

Kevesen tudták azonban, hogy Polyák Imrének veleszületett tehetségen kívül mennyi munka és gyakorlás kellett ahhoz, hogy így tudja végrehajtani azt a mozdulatsort, amely olyan sok nagy versenyen segítette ki. Minden egyes karfelszedésében benne volt több ezer, tenyérélen végrehajtott fekvőtámasz, több száz órányi gyakorlás, - melyeken saját súlycsoportjánál feljebb versenyző birkózók voltak az edzőpartnerei - ezért is tudta tökéletesen végrehajtani a döntő akciókat.
 
Az 1932-es születésű Polyák Imrét mindenki szerette a nemzetközi birkózótársadalomban. Három olimpián jutott a csúcs közelébe, de 1952-ben, 1956-ban és 1960-ban is meg kellet elégednie a dobogó második fokával, s bár közben három világbajnokságot is nyert, nagyon vágyott az ötkarikás aranyra. Háromszoros ezüstérmesként készült negyedik olimpiájára, és az 1964-es tokiói játékokon végre sikerült megnyernie a hiányzó aranyérmet.

A mai világban elképzelhetetlen módon, a legnagyobb riválisok hívták meg, hogy együtt ünnepeljék Polyák jól megérdemelt aranyérmét. Tőle nem sajnálták a sikert, pontosan tudták, ha valaki, akkor ő megérdemli az első helyet. Az életben sem szeretett a könnyebb ellenállás felé menni, hiszen hiába volt sikeres élsportoló nem élt a munkaidő-kedvezmény lehetőségével, teljes állásban dolgozott az ötödik kerületi rendőrségen az útlevélosztály csoportvezetőjeként.

Visszavonulása után borozót nyitott, de nem szakadt el szeretett sportágától sem, hiszen klubedzőként és a szövetségi kapitány segítőjeként is tevékenyen vett részt a magyar birkózás életében. Szeretett első lenni, ami nem csoda, hiszen ez egy igazi sportember ismérve. Az 1958-ban alapított „Év Sportolója” díjat ő kapta meg először, és az első tíz között került be a nemzetközi birkózó hírességek csarnokába. A 20. század magyar birkózója, 2004-ben pedig beválasztották a Nemzet Sportolói közé. Életkedvét az őt megtámadó súlyos betegség sem tudta megtörni, ám 2010. november 15-én legyőzte őt a kór, ezúttal a legendás karfelszedés sem segíthetett.

B. A.

 


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.