Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-04 06:00:00

Rövidesen életbe lép a látványsportágak társasági adókedvezménye

Milliárdokat vehetnek el a gyerekektől

Megváltóként várják a magyar csapatsportágak vezetői a társasági adókedvezménytől remélt milliárdokat, de fel kellene végre ébredniük: nem arra kapják, amire költeni szeretnék!

Elfogadta az országgyűlés a társasági adókedvezményről szóló törvényjavaslatot, eszerint a cégek leírhatják adójuk egy részéből a látványsportra fordított összegeket. A sportfinanszírozásban áttörést hozó intézkedéscsomag kilencven százalékát szentesítette az Európai Unió, csupán kisebb simítások vannak hátra. A törvény hatályba lépéséhez az EU illetékes bizottságának állásfoglalása kell, július közepén pedig várhatóan a végrehajtási rendelet megalkotásával zárul le a több mint egyéves folyamat.

A hazai sportélet összes érintett vezetője áttörésként értékeli a sportfinanszírozás változását, és az ősszel induló új bajnoki szezon költségvetésében már kalkulálnak az eddig nem létező bevétellel. Informális beszélgetések során meggyőződhettünk arról, hogy kézilabda, labdarúgó és kosárlabda klubvezetők is egyenesen a túlélést vizionálják a napokon belül törvényerőre emelkedő változástól. Jóllehet, a törvény egyértelműen leszögezi, profi sportra nem fordítható az összeg, a magyar sportban akkora a pénzhiány (illetve az élsport annyival túlköltekezte magát), hogy nehéz elképzelni: az utánpótlásra szánt forintok maradéktalanul ott is kötnek majd ki…


Nem közvetlenül fog segíteni

Márpedig a társaságiadó-kedvezmény elsősorban az utánpótlás (gyermeksport) fejlesztését kívánja állami pénzzel támogatni, nem pedig a profi sportot. A klubokat nem fogja semmilyen formában direkt segíteni a törvénymódosítás, annál inkább a nevelést, képzést. Az utánpótlásnevelés költségének akár kilencven százalékát is fedezhetik külső támogatásból! A rendszer hosszútávon kíván eredményt elérni, ráadásul az infrastruktúra fejlesztésre is hasonló nagyságrendben lehet majd igénybe venni. A klubok olyanformán érezhetnek majd könnyebbséget, hogy a korábban utánpótlásra fordított összegeket ezentúl megspórolhatják. Már abban az esetben, ha valóban találnak olyan céget, amelyik hajlandó adójának egy részét sportra fordítani, de ez más kérdés.

A leglényegesebb kérdés jelenleg az, hogy a befolyó összegeket valóban a gyerekek képzésére, versenyeztetésére, utaztatására, illetve infrastruktúra-fejlesztésre fordítsák, és ilyen-olyan trükkel még véletlenül se a felnőtt profiknál kössön ki. De ahhoz, hogy mondjuk egy magyar futballklubnál ez semmilyen körülmények között ne fordulhasson elő, sajnos egyelőre az átlagosnál sokkal nagyobb képzelőerő szükséges…

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.