Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-27 06:00:00

A külföldi szakember szerint a magyarok mindent fordítva csinálnak

Miért csak ifiben veri a Honvéd a Real Madridot?

Húsvéthétfőn a Honvéd nyerte a 17 éveseknek rendezett Puskás-Suzuki Kupa labdarúgótornát. A fináléban a kispestiek a Real Madridot verték. Felnőttként erre esély sincs. Miért?

Immáron negyedik alkalommal állított emléket Puskás Ferencnek − a valaha élt legkiválóbb magyar labdarúgónak − egy nemzetközi utánpótlástorna, ráadásul a viadal négy állandó résztvevője egyaránt Öcsi bácsihoz köthető: a Puskás nevét viselő felcsúti akadémia, aztán a klasszis nevelőegyesülete, a Honvéd, valamint a Real Madrid, amellyel BEK-et nyert, míg a Panathinaikoszt edzőként vezette a legrangosabb európai kupasorozat fináléjába. A szervezők a rangos mezőnyön kívül a körítésnek is megadták a módját, hiszen a helyosztókat Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban rendezték, a Sport Tv élőben közvetítette a bronz- és az aranymeccset, a finálét pedig a vb-elődöntőn is közreműködő Kassai Viktor vezette.


Képzés helyett eredményhajhászás

A döntőben olyan eredmény született, amire magyar futballszurkoló felnőttek meccsén hiába várna. A Honvéd által üzemeltetett Magyar Futball Akadémia fiataljai az 1-1-es végeredmény utáni 11-es párbajban 5−3-ra legyőzték a Real Madridot! Mindez joggal teheti boldoggá és büszkévé a diadal minden érintettjét, még akkor is, ha – az ünneprontás legcsekélyebb szándéka nélkül – leszögezhető: ez a győzelem nem jelenti azt, hogy néhány év múlva a Honvéd a királyi gárda méltó vetélytársa lesz. S ez nem csak a két klub anyagi lehetőségei miatt kialakuló, fényévnyi különbségre vezethető vissza.

A Honvéd (balra) Madrid finálé: Kassai, a legjobb magyar bíró a háttérből figyel
Fotók: Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

A finálét közvetítő sportcsatorna utánpótlásképzésben egyaránt jártas két szakértője, Nyilasi Tibor és Bognár György egyaránt megjegyezte: nálunk sajnos fontosabb az utánpótlásban a pillanatnyi eredmény, mint a képzés. A magyar együttes jól látható fizikai fölényben volt ellenfelével szemben, hiszen a tudatos kiválasztási szisztéma miatt a magasabb, erősebb fiatalokat favorizálják a csapatkialakításkor. Csakhogy a tinédzserkorban még erősebb testalkatú fiúkat a felnőtté váláskor utolérik a külföldiek. Amikor pedig eltűnik a mostani erőfölény, onnantól a képzettség, a labdabiztosság számít, ezért is változnak meg néhány év alatt alapvetően a mostani erőviszonyok. Ahogyan egy külföldi szakember mondta magyar kollégájának az utánpótlás-nevelésről: „A magyarok mindent fordítva csinálnak: 18-19 éves korukig versenyeztetik a gyerekeket, s utána akarják őket megtanítani focizni!”


Kóros magyar szemlélet

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Honvéd fiataljai ne lennének tehetségesek, ám az egyértelmű: Magyarországon már az utánpótláskorban elkezdődik az eredmények hajszolása. Amíg a magyar fociközeg már 7-8 éves korban presztízskérdést csinál a gyerektornák eredményeiből, addig a fejlettebb focikultúrájú országokban szó szerint tilos (!) számolni a kicsik meccseinek az eredményét. A kóros szemlélet ráadásul nemcsak a kiemelt magyar klubokban érhető tetten, hanem a sportág háttérbázisát adó iskolákban, sőt, már a diákolimpián is bevett gyakorlat.


Nyilasiék intő szavai

A sikert persze meg kell becsülni, de tán érdemes lenne Nyilasi Tibor és Bognár György szavain is elgondolkozni. Hiszen az igazi vizsga a mostani tornagyőzteseknek is a felnőttkorba érve jön el. A Puskás-Suzuki Kupa megnyerése nyilván feledhetetlen élmény marad az aranyérmes csapat tagjainak, akik nagypapakorukban is mesélhetnek majd arról, 17 évesen miként győzték le a nagy Realt. A cél azonban az lenne, hogy a tinikből felnőttként is klasszis váljék. Azaz: mostantól kellene megtanulni focizni.

Itthon Messi sem kellett volna
„Lionel Messi Magyarországon nem lett volna első osztályú focista, mert kicsi” − mondta egy magyar utánpótlásedző, utalva a nálunk a kiválasztásnál legfőbb szempontnak számító testmagasságra. Itthon a kicsiknek esélye sincs a kitörésre, velük ugyanis korosztályos szinten nem lehet eredményt elérni.

 

 

 

 

 

 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.