Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-28 06:30:00

Még két gól az előnye Kubalának a Barcelona örökranglistáján

Messi üldözi a magyar legendát

Az FC Barcelonában mindig hemzsegtek a világsztárok, a klub örökranglistáján most éppen egy argentin zseni üldözi a katalánok magyar legendáját. Kubala vs Messi 194–192.

Csak az értheti meg, hogy Kubala Lászlónak milyen mítosza van Barcelonában, aki személyesen meggyőződhetett erről. Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen 1992 szeptemberében eltölthettem egy napot Barcelonában Kubala László társaságában. Egy napot, melynek a Barca–Real rangadó jelentette a csúcspontját!


A szerény, de rajongott sztár

Kora délután (ez Barcelonában egy hétvégi napon nagyjából reggelnek felel meg) találkoztunk kedvenc kávézójában. Késett öt percet a megbeszélt randevúról, s bár eszünkbe sem jutott volna ezt megemlíteni, ő hosszasan szabadkozott, majd ellentmondást nem tűrően jelentette ki: kárpótlásul mindent ő fizet. A törzsvendégek a legendának kijáró áhítattal figyelték minden mozdulatát, tucatnyian kérdezték meg, hogy mit vár az esti El Classicótól, s ő mindenkinek mosolyogva válaszolt: „Hát persze, hogy nyerünk!” A Camp Nou felé autózva aztán megjegyezte, lehet, hogy sétálnunk kell, mert ő már a múlt, s nem biztos, hogy felismerik a biztonságiak. A bejáratnál posztoló őr lehajolt, hogy valami hivatalos papírt kérjen a piros Ford Sierra sofőrjétől, ám amikor meglátta, ki ül a volánnál, kezét-lábát törve rohant nyitni a kaput, miközben könnyes szemmel csak ennyit ismételgetett: „Senor Kubala, Senor Kubala!”

 
Laporta, korábbi Barca elnök avatta fel a szobrát: 1950-től 11 szezon, 194 gól a mérlege
Fotó: MTI

A stadionban az FC Barcelona „Öregfiúk Klubjába” invitált minket egy pohár pezsgőre, amelyet Barcelona-címeres üvegből töltött ki a pincér. Aztán Josep Lluís Núnez, a klub akkor elnöke lépett az asztalunkhoz, s azt kérdezte: „Laszi, miért ebből kínálod a magyar vendégeidet, van ennél különlegesebb pezsgőnk is?” A megszólított mosolyogva válaszolt: „Azt a győzelem utánra tartogatom.” S valóban, miután a Barca 2-1-re legyőzte a Realt, előkerült néhány palack Barca-pezsgő, amelynek címkéjén ott virított: Kubala László tiszteletére töltötték meg. A limitált szériájú nedűből még ajándékba is kaptunk, majd az este egy Ramblán elköltött vacsorával ért véget. A kerthelyiségben kicsit kellemetlenül érezte magát a legenda, hiszen legalább százan szólították meg, s néhányan megcsókolták a kezét. „Nem szeretem ezt a felhajtást, öreg vagyok én már ehhez” – kommentálta a szeretetáradatot.


A valaha élt legjobb Barca-játékos

Ezek után nem lepett meg, hogy a klub alapításának centenáriumán 1999-ban őt választották meg az FC Barcelona históriájának legjobb labdarúgójává, megelőzte többek között Johan Cruyffot, Diego Maradonát, Romariót és Hriszto Sztoicskovot. Barcelona gyászba borult, amikor a legenda 2002-ben, 75 évesen végleg elhagyta csapatát, emlékét azonban tovább őrzik, 2009-ben a Camp Nou-ban felavatták a szobrát. Sok rekordot állított fel életében, s akad egy, amelyet soha senki sem fog megdönteni: ő az egyetlen focista a világon, aki három ország válogatottjában is pályára lépett. Szerepelt a csehszlovák, a magyar és a spanyol nemzeti tizenegyben, s Spanyolországban szövetségi kapitányként is dolgozott, az 1992-es olimpián az ő irányításával lett aranyérmes a spanyol együttes.


Nyomában az argentin

Egy örökrangsorban azonban nagyon közel került hozzá napjaink legkiválóbb futballistája, Lionel Messi. Az argentin zseni a hétvégén három gólt rúgott az Atletico Madridnak, s ezzel 192 gólnál jár Barca-mezben, azaz hamarosan utolérheti a tétmeccsen 194 gólos Kubalát – az első helyen a spanyol César Rodriguez áll 235 találattal. De bárhogy is lesz, Kubala örökre ott marad a barcelonai szívekben.

 

Bereczky Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.