Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-12 13:56:00

Két percnyi játék után kiállították az Aranylabdást

Messi: a Bolha nagyot ugrott

A 2010-es Aranylabda-voksolás hivatalos eredményhirdetése előtt csak egy dolog volt biztos: Barcelona játékosé lesz az elismerés. Némi meglepetésre a Dél-Afrikában leszereplő argentin nemzeti csapat sztárja, Lionel Messi kapta a trófeát.

Havi 900 dolláron múlt az egész. Bizony az argentin első osztályú River Plate vezetői joggal verhetik a fejüket a falba, amiért a kilencvenes évek közepén nem finanszírozták az alig tízesztendős Lionel Messi gyógykezelését. A szupertehetséges kissrácnál ugyanis egy ritka betegséget, növekedési-hormon hiányt állapítottak meg az orvosok, s havonta kilencszáz dollárt kóstált a gyógykezelés, ezt pedig nem vállalta be a dél-amerikai klub. Barcelonában azonban nem sajnálták a pénzt az apró termetű fiú gyógyítására, így a család Európába költözött, Messi pedig az FC Barcelona játékosa lett.
 
A Camp Nou-ban azóta is áldják döntése miatt Carles Rexach sportigazgató nevét, hiszen az argentin támadó a klub históriájának egyik legértékesebb játékosa lett, pedig az FC Barcelonában korábban is megfordult néhány korszakos labdarúgó. A kezelések hatására, ha nem is lett óriás termetű a dél-amerikai klasszis, azért 169 centi magasra megnőtt, s ez a termet épp ideális ahhoz, hogy a földkerekség bármely védelmét az őrületbe kergesse.

A 2010-es esztendő tavaszán szinte lehetetlen volt őt megállítani, a csúcspontot talán az Arsenal elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágója jelentette, amikor mesternégyesével Messi szinte egymaga végezte ki a londoniakat. Ezzel együtt a BL-trófea nem a Barcáé lett, s Argentína is kudarcot vallott a világbajnokságon, az Aranylabda mégis Messihez került, a voksolók ugyanis díjazták a zsenialitást.

 Messi zsenialitására,  már nagyon fiatal korában felfigyelt a világ, hiszen 2003 novemberében, nem egészen 16 és fél évesen mutatkozott be a gránátvörös-kékek felnőtt csapatában, egy felkészülési meccsen, majd nem egészen egy évvel később tétmeccsen is debütálhatott a „nagyok” között, s még nem volt hivatalosan nagykorú, amikor első bajnoki gólját is megszerezte.
 
Hazája felnőtt válogatottjában 18 évesen lépett először pályára, ám a debütálás nem sikerült túl hosszúra. Argentína a Puskás Ferenc Stadionban, Magyarország ellen játszott barátságos meccset, amikor az ifjú tehetséget a 63. percben becserélték. Alig 120 másodperccel később már könnyeivel küszködve baktatott az öltöző felé, hiszen a német Markus Merk, Vanczák Vilmos lekönyökléséért kiállította.

A rosszul sikerült debütálást, azóta további 52 meccs követte a nemzeti együttesben, s megkockáztathatjuk, ha megússza pályafutását komolyabb sérülés nélkül, jócskán túljuthat a 100 válogatottbeli fellépésen. Igaz a csapat sok sikert nem könyvelhetett el, hiszen a 2006-os, és a 2010-es világbajnokságról is érem nélkül tért haza Argentína, s egyik alkalommal sem Lionel Messi volt a torna sztárja. Igaz, még bőven van ideje, hogy bepótolja, amit a legutóbbi két világbajnokságon elmulasztott, hiszen júniusban még csak a 24. születésnapját ünnepli majd.
 

S, hogy egy kicsit visszatérjünk a havi 900 dolláros gyógykezelésre: Messit 2016-ig köti szerződés a Barcelonához, s ha valamelyik klub meg akarja szerezni, akkor 150 millió euró a kivásárlási ára. A Barca nem csinált rossz befektetést.

 

Lionel Messi 1987. június 24-én született, Argentínában, Rosario városában.
A Barcelona játékosaként négyszer volt spanyol bajnok, kétszer nyert BL-t.
Tagja volt a pekingi olimpián aranyérmes argentin válogatottnak.
Eddig 53 válogatott meccsen szerepelt, s 15 gólt szerzett.
Az idei elismerés előtt 2009-ben is ő volt az Aranylabdás, s ebben az esztendőben a FIFA Év Játékosa díjat is megkapta. - A két elismerést most összevonták, s együtt adják ki Aranylabda néven.
Kedvenc étele a steak
Beceneve Leo, vagy La Pulga  azaz Bolha.

 Bereczky Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.