Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-02 17:20:00

Fizet az állam a 2009-es tajvani eredmények után

Megkapják a pénzüket a siket sportolók

Hosszú pereskedés után a kormány kifizeti a helyezésekért kapható jutalmat a 2009-es tajvani siketolimpia sportolóinak és a siket-sakkolimpiákon pontszerző sakkozónak – közölte a Közelkép Hírügynökség.

Nincs szükség további pereskedésre és kampányra, ugyanis kifizetésre kerül a siketlimpikonok 2009-es tajvani eredményei után járó eredményességi jutalom. Erre a Magyar Közlöny múlt pénteki számából következtet a Közelkép Hírügynökség. A kormányhatározat „az Egyenlő Bánásmód Hatóság siket sportolók és a felkészítésükben közreműködött sportszakemberek jutalmazására kötelező döntéseiből származó költségvetési kiadások fedezetéhez szükséges intézkedésekről” szól.

A határozat azonnali hatállyal elrendeli 495 608 ezer forint átcsoportosítását „rendkívüli kormányzati intézkedések” cím terhére, egyúttal felhívja a nemzeti erőforrás minisztert, ezt követően a jutalmak kifizetéséhez szükséges intézkedéseket készítse elő. Az összeg nagyságát tekintve várhatóan megkapja jutalmát egy hallássérült sakkozó és edzője is, akik a tajvani versenyzőkkel párhuzamosan fordultak az EBH-hoz korábbi érmes, illetve pontszerző eredményekre hivatkozva. A hatóság januárban a sakkozó ügyében is elmarasztalta a minisztériumot, ám a NEFMI – a többi sportoló jutalmi kérdésével ellentétben – nem kezdeményezett bírósági felülvizsgálatot. 

A sporttörvény egyébként a sakkolimpiát egyenértékűként kezeli az ötkarikás játékokkal, ennek értelmében az ép-, a para- és a hallássérült sakkozó is azonos jutalmazásban kell, hogy részesüljön. A siket sportolók először 2009. decemberében fordultak az igazságszolgáltatáshoz Loványi Róbert ügyvéd képviseletében, azóta várják összesen több mint 250 millió forintjukat a tajvani eredményeikért. A döntés húsz sportolót és számos, felkészülésüket segítő sportszakembert érint, s mindenképpen precedens értékű: ez idáig ugyanis a sportolók töredéke merte csak jogi úton követelni az anyagi elismerést.

 

KH/-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.