Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-03 06:00:00

Három világbajnokkal érkezik Budapestre az AS Roma

Magyar sztárok várják a Farkasokat

Neves vendéget csábított Budapestre a századik születésnapját ünneplő Vasas. A centenáriumi meccsen az olasz sztárcsapat, az AS Roma lép pályára augusztus 2-án este a Puskás-stadionban.

Az AS Roma − vagy ahogy szurkolói becézik: Lupi (Farkasok) − a földkerekség legnépszerűbb nem kirakatcsapata. Az olasz főváros egyik jelképének számító klub még soha nem nyert európai kupát, sőt a bajnoki aranyig is mindössze háromszor jutott el (1942, 1983, 2001), mégis milliók szeretik szerte a világon.


Sikeres kezdet az Újpest ellen

A csapat először 1927. június 17-én lépett pályára AS Roma néven, s első mérkőzését mindjárt egy magyar együttes, az Újpest ellen játszotta. A Farkasok 2-1-re nyert, azaz egy sikeres kilencven perccel indult a történet. A római klub azóta is az olasz labdarúgás meghatározó szereplője, s ugyan jóval kevesebb dicsőséget szerzett, mint a Milan, az Internazionale vagy a Juventus, népszerűsége töretlen, aminek az egyik oka, hogy a csapatban mindig szerepel egy igazi ikon. Napjainkban Francesco Totti testesíti meg az „örök rómait”: a világklasszis játékost hiába csábították a kontinens leggazdagabb egyesületei, minden mesés ajánlatra nemet mondott, s maradt imádott városában. Budapesten három 2006-ban világbajnok labdarúgót is láthatunk, hiszen Tottin kívül Simone Perrotta és Daniele de Rossi is tagja volt a németországi vb-n aranyérmet szerző olasz válogatottnak.


Görbicz és Totti találkozása

A 2005-ben a világ legjobb kézilabdázónőjének megválasztott Görbicz Anita is az AS Roma és a legendás kapitány, Francesco Totti nagy rajongója. A Győri Audi ETO klasszisa személyesen is találkozott Tottival, a randevút a pályafutásáról készült könyv szerzői hozták össze 2006 decemberében. Anita a rómaiak edzőközpontjában találkozott a világbajnok csatárral, s egy aláírt kézilabdát ajándékozott kedvencének, aki egy dedikált mezzel viszonozta a kedvességet.


Gyurta Dani, a „római”

Gyurta Dániel életében több szempontból is fontos szerepet játszik az olasz főváros: gyerekfejjel az AS Roma 2001-es bajnokcsapatán keresztül szerette meg a labdarúgást, majd 2009-ben ott szerezte meg élete első felnőtt világbajnoki aranyérmét 200 méteres mellúszásban. „Annak idején Gabriel Omar Batistuta miatt szerettem meg a Rómát, nagyon tetszett az argentin támadó és az egész csapat játéka. Természetesen Francesco Tottit is hamar megkedveltem, s hosszú évekig rendszeresen néztem a tévében az együttes meccseit. Manapság kevesebb a szabadidőm, így nem követem rendszeresen az AS Roma találkozóit. A sanghaji világbajnokságról való hazatérés után alig két nappal nem valószínű, hogy kimegyek a Puskás-stadionba” – mondta az immáron kétszeres világbajnok Gyurta Dániel.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.