Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-12 19:00:00

Amerikai Szamoa, Andorra, Montserrat, Szamoa és San Marino mindig vesztes

Lúzerválogatottak: a világ leggyengébb csapatai

Öt válogatott osztozik a FIFA hivatalos ranglistájának utolsó helyén, talán nem meglepő, hogy nulla ponttal. Az alábbiakban az örök veszteseket mutatjuk be!

Amerikai Szamoa, Andorra, Montserrat, Szamoa és San Marino a lúzer ötös tagjai. Az említett országokban legfeljebb annyian élnek, mint egy kisvárosban, így már az is csoda, hogy ki tudnak állítani egy fociválogatottat.


Óceánia pofozógépe

Kezdjük a sort a labdarúgás históriájának leggyengébb nemzeti csapatával, Amerikai Szamoával (nyitó képünkön). A Csendes-óceán déli részén, félúton Hawaii és Új-Zéland között található szigetcsoportnak 70 ezer lakosa van: az ország eddigi 20 hivatalos meccsét elveszítette, méghozzá úgy, hogy kilencven percenként átlagosan több mint tíz gólt rámoltak be az ellenfelek.

A csapat nevéhez fűződik a focitörténelem legnagyobb különbségű válogatott veresége, 2001. április 11-én 31–0-ra kapott ki Ausztráliától. Ami az összesített mérleget illeti, 20-ból 20 vereség 12–207-es gólkülönbséggel megspékelve. A jelenlegi szövetségi kapitánytól, az idén kinevezett holland Thomas Rongentől várják a csodát, az első pontszerzést. A Szamoai Független Állam (korábban Nyugat-Szamoa) válogatottja már győztes meccseket is tudhat a háta mögött, Amerikai Szamoát például már hétszer is legyőzte. A 180 ezer lakosú szigetcsoport a Csendes-óceán délnyugati részén található, s az 1983-as, hazai rendezésű dél-csendes-óceáni játékokon a negyeddöntőig menetelt, itt a később győztes Tahiti verte meg 2–0-ra.


Angliai légiós a csapatban

A karibi térség egyik gyöngyszeme Montserrat, ahol alig 10 ezren élnek, ennek tükrében nem csodálkozhatunk, hogy a Kis-Antillák Szélcsendes-szigetek csoportjához tartozó, vulkáni kőzetekből álló sziget válogatottja eddig valamennyi találkozója után vesztesen hagyta el a pályát.

A 17 vereség összesített gólkülönbsége 12–85, s ez határozottan biztató, mondjuk Amerikai Szamoa hasonló mutatóihoz hasonlítva. Legértékesebb játékosuk az angol negyedosztályú Port Vale-ben futballozó Anthony Griffith.


Európai kishatalmak

A végére maradt két európai miniállam válogatottja, s tegyük mindjárt hozzá, hogy valószínűleg San Marino és Andorra nemzeti tizenegye is klasszisokkal jobb a fentebb említett triónál. Az öreg kontinensen azonban jóval sűrűbb a mezőny, s az éppen aktuális vb-, illetve Eb-selejtezőkön rendre az utolsó hely jut nekik. Andorra eddigi 102 hivatalos mérkőzéséből hármat nyert meg, Albánia, Fehéroroszország és Macedónia volt az áldozat, míg kilenc döntetlenje közül leginkább a finnek elleni ikszre lehet a legbüszkébb.

San Marino válogatottja története során egyszer hagyta el győztesen a pályát, éppen a magyar válogatott pénteki ellenfelét, Liechtensteint győzte le 2004 áprilisában 1-0-ra. Ennél jóval értékesebb három döntetlenje közül az egyik: 1993. március 10-én a Seravelle-i stadionban vb-selejtezőn 0-0-ra végezett Törökország ellen. Ezek után ki emlékszik a 105 vereségre?

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.