Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-11 18:00:00

Az utánpótlás-nevelés nyerheti a legtöbbet a törvénymódosítással

Látványsport: 20 milliárdos dobás előtt

Nagy valószínűséggel igent mond az Európai Unió illetékes bizottsága arra a magyar kezdeményezésre, amely a társasági adóbevétel egy részének sportba irányítását tenné lehetővé. Legalább húsz milliárd forint a tét.

Információink szerint jól áll Brüsszelben a magyar sport ügye: a magyar parlament tavaly ősszel elfogadott javaslata szerint az öt látványsportág (labdarúgás, kézilabda, vízilabda, jégkorong, kosárlabda) a jövőben számíthatna költségvetés társasági adóbevételének tekintélyes részére. Az EU ugyan még nem hagyta jóvá a javaslatot, ám annyi az előrehaladott tárgyalásokról kiszivárgott: az utánpótlás-nevelést, a létesítményfejlesztést, valamint a szakosztály-működtetést nagy valószínűséggel elfogadja a testület, s egyedül a profi sport támogatását fogja elutasítani.

A mozdulat már klasszikus, az infrastruktúra is az lehet az utánpótlásban                                     Fotók: www.hfc.hu

Az állam a költségvetésben évente nagyjából 300 milliárd forintos társasági adóbevétellel kalkulál. A magyar javaslat szerint a cégek a jövőben leírhatják adójuk egy részéből azt az összeget, amellyel az öt kiemelt sportág valamelyikét támogatják. Úgy tudjuk, az EU június, július magasságában fogja hivatalosan is áldását adni a magyar javaslatra. A menetrend szerint ezután már a magyar Országgyűlésen a sor, hogy módosítsa a társasági adótörvényt. Ha minden jól megy, akár már az esztendő utolsó negyedévében lehetőség lesz a társasági adó sportcélú felhasználására. Szakértők szerint évente cirka 20 milliárdos állami bevételkiesés várható, hiszen ez az összeg ezentúl nem az államháztartásban, hanem a sportbüdzsében jelenik meg. De az állami segítségnyújtás másik hozadéka sem elhanyagolható: ezután soha nem mondhatja semelyik sportvezető, hogy azért nincs eredmény, mert az állam nem támogatja eléggé a sportot.

 S. V. A.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.