Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-19 06:00:00

Nem ismerik a játékosokat, mégis azonnal tisztogatásba kezdenek

Külföldi edzők kapitális melléfogásai

Érthetetlen, hogy magyar labdarúgóklubok vezetői miért preferálják a külföldi szakembereket. Drágák, nem ismerik a mezőnyt, a közeget, s ami a legfontosabb: nem hozzák az eredményeket.

Paulo Sousa a nyáron érkezett a Videotonhoz, vezérletével a csapat öt forduló után a nyolcadik helyen áll, nyolc pontra leszakadva a tabellát vezető Debrecen−Győr-duótól. A legújabb szerzemény pedig a Magyarországra visszatérő Marijan Vlak, aki a Vasas irányítását vette át néhány nappal ezelőtt.


Újabb idegen a Vasasnál

Rejtély, hogy a klubtulajdonosok miért választanak időről időre külföldi szakembert, hiszen az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy a kívülről érkező edzők nem sikeresek a magyar futballban. Tegyük mindjárt hozzá, hogy nem Sir Alex Ferguson kaliberű emberek jönnek hozzánk: általában másutt többszörösen megbukott, komoly eredmény közelébe sem jutó trénerek kedvenc terepe a honi első osztály. A Vasast tavaly Giovanni Dellacasa munkássága sodorta a kiesés szélére, Komjáti András érkezett megmentőként, s tartotta meg a piros-kékeket az NB I-ben. Most a rossz rajt után neki is mennie kellett, érkezett egy újabb idegen, Marijan Vlak.


Cseh betli az ötszörös bajnoknál

Tavasszal Debrecenben is megtapasztalhatták, hogy nem minden értékes, ami nálunk magasabb szinten jegyzett futballkultúrából származik. Amikor ugyanis a Loki eddigi legsikeresebb edzője, a csapatot a BL és az Európa-liga csoportkörébe vezető Herczeg András nem hosszabbította meg szerződését, Zdenek Scasnyt (fenti képünkön) ültették a kispadra. A cseh mester pedig munkához látott, s mindjárt „ki is selejtezett” néhány saját nevelésű, tehetséges labdarúgót. Így lett kaposvári kölcsönjátékos Korhut Mihály, így került a Vasashoz Rezes László, a Loki NB II-es keretébe pedig Kulcsár Tamás és Bódi Ádám. A debreceniek szerencséjére a tulajdonos időben belátta tévedését, elküldte a hét bajnoki meccsből mindössze egyet nyerő Scasnyt, s helyére Kondás Elemért ültette. (Ugyanígy, a körülmények ismerete nélkül küldött el kulcsembereket Székesfehérvárról Paulo Sousa, anélkül, hogy személyesen akár egyetlen edzésen is látta volna őket.)


Kondás ismerte a terepet, és élt ezzel az előnyével


Az elűzöttek sikersorozata

A klubhoz ezer szállal kötődő, korábban a DVSC NB II-es együttesét irányító szakember közel állt ahhoz, hogy az előző szezont is megmentse, ám ehhez túl későn történt a váltás. Kondás Elemér az átigazolási időszakban szépen visszaillesztette a csapatba a debreceni kötődésű játékosokat, a csapat pedig öt forduló után százszázalékos teljesítménnyel vezeti a bajnoki tabellát. Csak néhány alapembert említünk a győzelmi szériát produkáló együttesből: Korhut Mihály, Rezes László, Kulcsár Tamás és Bódi Ádám. Lehet, hogy Zdenek Scasny nem rosszabb edző utódjánál, ám az biztos, hogy Kondás Elemér jobban ismeri játékosait, tudja, ki mire képes, s kiváló pedagógusként minden körülmények között megtalálja a fiúkkal a hangot. Ettől persze még nem biztos, hogy bajnok lesz a DVSC, ám a közönség máris kiállt az új Loki mellett, többek között éppen a cseh edző által elűzött, most újra lehetőséghez jutó fiatalok miatt.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.