Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-17 06:00:00

A 323-szoros válogatott szakember a legesélyesebb a megüresedett posztra

Kovács Péter a kézilabdázók új kapitánya?

Mátéfi Eszter lemondása után szövetségi kapitányt keresnek a női kézilabda-válogatott élére. Jelöltekben nincs hiány, a legvalószínűbb azonban Kovács Péter kinevezése.

A sportág „majdnem” kapitányának is nevezhetjük az egykori klasszis átlövőt, aki 323-szor szerepelt a magyar válogatottban. Többször a legesélyesebb jelölt volt mind a férfi, mind a női nemzeti együttes vezetésére, aztán a szövetségben mindig mást választottak, pedig remekül ismeri a jelenkor legjobb magyar játékosait, hiszen öt éven át irányította a juniorcsapatot, s a Dunaferr vezetőedzőjeként is dolgozott.


Vetési az egyetlen elnökjelölt

Most valóban eljöhet az ő ideje, hiszen februárban távozott legutóbbi munkahelyéről, a román bajnok Valceától. A nemzetközi kézilabdában is elismert szakemberről van szó, aki majdnem egy évtizedig volt az európai szövetség edzőbizottságának a tagja. Jelen helyzetben bőven lenne ideje építkezni, hiszen a 2012-es Európa-bajnokságra könnyedén ki kell jutnia a csapatnak, azaz a jövő decemberben esedékes hollandiai torna lesz az első komoly megmérettetés.

A helyzetet némileg árnyalja, hogy az új kapitányt valószínűleg a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) távozó elnöke, Sinka László utódja nevezi majd ki. A posztra Vetési Iván miniszteri biztos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának az elnöke a legesélyesebb (s jelenleg egyetlen) jelölt, viszont elképzelhető, hogy az MKSZ új vezetője mást látna szívesen szövetségi kapitányként.


Klubedző is lehetne kapitány?

Ha aktív hazai klubedző is betöltheti a posztot, akkor nem elképzelhetetlen Konkoly Csaba (Győr), Köstner Vilmos (DVSC) vagy Elek Gábor (FTC) kinevezése, sőt praktikus megoldás lenne, ha az egymással remek viszonyban lévő, hasonló szakmai alapelveket valló Köstner és Elek közösen irányítaná a válogatottat. Fontos szempont lehet ugyanis, hogy a Debrecenben nincs légiós, a Fradiban pedig mindössze a második számú kapus, a fehérorosz Elena Abramovics külföldi, azaz – néhány győri klasszison kívül – a keret jelentős része a két edzővel dolgozik a hétköznapokban.


Generációváltás előtt a szakág

Németh András neve is felmerülhet, ám ő éppen most kötelezte el magát az osztrák Hypo NÖ-höz, nem biztos, hogy szerencsés lenne Bécsből dirigálnia a csapatot. Az utóbbi években újra utánpótlásedzőként ténykedik a győri Róth Kálmán, akinek épp ez lehet a fő erénye: ha generációváltásban gondolkodik a szövetség új vezetője, akkor azt a jelenlegi juniorkapitány vezényelheti le a legjobban.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.