Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-10 21:00:00

Jövő szerdán Szegeden rajtol a valaha volt legnagyobb kajakos banzáj

Kovács Kati harmincszoros világbajnok lehet

Küszöbön áll a kajakkirálynő újabb csúcsdöntése, hiszen Kovács Katalint egyetlen győzelem választja el harmincadik világbajnoki aranyérmétől. Az aranylány szerint a magyar nők akár az összes vb-címet elhozhatják.

– Annyi a teendő, hogy nem is gondolok az olimpiára, csak a vb-re – avatta be húzós mindennapjaiba rajongóit a kajakblogon Kovács Katalin, aki Szegeden újabb sportági csúcsot ostromol: a Maty-éren megszerezheti harmincadik világbajnoki címét és még néhányat, ugyanis a júniusi Európa-bajnokságon elért három aranyából kiindulva több számban is abszolút favorit. Szegeden négyszer ül hajóba: az olimpiai számok közül 500 méteres párosban Csipes Tamarával, ugyanezen a távon négyesben Szabó Gabriellával, Kozák Danutával és Benedek Dalmával alkot csapatot, a két nem olimpiai számban, 200 méteres párosban Kozák, míg a négyszer 200-as egyes váltóban Kozák mellett Paksy Tímea és Vad Ninetta lesz a váltó tagja.


El sem tudta képzelni, hogy nem Janiccsal indul

„Úgy érzem, a kilenc női számból akár mind a kilencet megnyerhetjük, de a dobogóra biztos, hogy valamennyi magyar hajó kajakosa felállhat. Látom, hogy mindenki nagyon készül” – írta a blogon a válogatottról. A szegedi vb-n ráadásul olimpiai indulási jogot is lehet szerezni, ezért az idei kiemelten fontos verseny lesz. A vb-n szerzett kvalifikáció azonban hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, vagyis elképzelhető, hogy nem az indul az olimpián, aki a kvótát kiharcolta. Speciel még Kovács sem tudja, hogy Londonban kivel és melyik számban áll majd rajthoz. „Ha egy éve azt mondja valaki, hogy nem Janics Natasával megyek párost a szegedi vb-n, biztosan kinevettem volna. Ő azonban szeptemberre babát vár, így most Csipes Tamarával indulok. Lehetetlen megmondani, hogy jövőre ki melyik számban indul. Egyelőre az a legfontosabb, hogy a vb-n minden jól alakuljon” – fogalmazott.


Storcz kapitány a szegedi nyüzsgéstől távol ratja versenyzőit
Fotók: szeged2011.hu


Tíz éremnél is többet akar a kapitány

A magyar válogatott egyetlen kivétellel egészséges, a 48 tagú csapat Vajda Attila megfázását leszámítva zavartalanul készül a Maty-éri vb-re. „A finomhangolást végezzük. Egyelőre még nem együtt, egy helyszínen készül a csapat, hiszen vannak, akik Szegeden, mások Szolnokon vagy éppen Budapesten edzenek” – nyilatkozta Storcz Botond szövetségi kapitány a szövetség honlapján. A magyar válogatott tagjai csak a világbajnokság előtti napon, augusztus 16-án költöznek egy mórahalmi szállodába. Storcz választása azért esett a Maty-értől néhány kilométerre fekvő településre, mert így a szegedi nyüzsgéstől távol, nyugodt körülmények között lakhatnak a versenyzők. „Nem változott a célkitűzés, szeretném, ha tíz éremnél többet nyernénk. Mégsem ez, hanem az olimpiai kvóták megszerzése az elsődleges feladat” – tette hozzá a szövetségi kapitány.


Szegeden fokozódik a nemzetközi helyzet

A londoni olimpiára összesen 248 (158 férfi, 88 nő és 2 szabadkártyás) kajak-kenus szerezhet kvótát; a szegedi vb-n 176 kvalifikáció talál gazdára. A magyar válogatott ideális esetben 18 kvótát gyűjthet, egy országból ugyanis nyolc férfi, hat női kajakos és négy kenus indulhat az ötkarikás versenyen. A japánok, a törökök és a brazilok már Szegeden edzenek, a vb-t pedig soha nem látott érdeklődés övezi: 94 ország nevezett, több mint 1300 sportoló ül hajóba.

 

– mi –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.