Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-08-19 20:15:00

Három arany, két bronz és hét kvóta a magyar termés a szegedi vb első napján

Kovács Katalin 30. csapása a kajakvilágra

A magyar csapat három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát gyűjtött péntek délután a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Miközben a 34-35 fokos, rekkenő hőség ellenére a főlelátókat majdnem megtöltötte a több ezer szurkoló a Maty-éren, a magyarok közül elsőként az idén összetérdelt Kozmann György, Korisánszky Péter kenus egység szállt vízre. A magyarok jól kezdtek az 500 m-es döntőben, de a fergeteges buzdítás ellenére a végét nem bírták, s végül utolsóként, azaz kilencedikként zártak. A kétszeres olimpiai bronzérmes és négyszeres világbajnok Kozmann – aki közel két év kihagyás idén tért vissza – 2007-ben, Duisburgban aranyérmet szerzett ebben a számban a 2008-ban elhunyt, legendás Kolonics György társaként.


A Csipes família újabb aranya

A folytatásban a női kajak egyesek 1000 m-es döntőjében Csipes Tamara – az olimpiai bajnok Csipes Ferenc lánya és tanítványa – féltáv után már tisztán vezetett, s teljesen megérdemelten dobhatott csókot az őt, azaz a győztest ünneplő közönségnek.


Csipes Tamara folytatta a családi hagyományokat
Fotó: MTI/Fotó: Kovács Tamás
 

A szegediként duplán hazai pályán evező, olimpiai bajnok kenus Vajda - immár megszokott piros-fehér-zöld hajpántjában - arra készült, hogy az 1000 méteres egyes fináléjában visszavág a címvédő üzbég Vagyim Menkovnak a tavalyi, poznani vereségért. Menkov szokásához híven szédületes tempóban kezdett, féltávnál már másfél hajóhosszal vezetett a második helyen lapátoló Vajda előtt, de előnye a 750-es táblánál fél hajóhosszra apadt. Peking bajnoka fokozatosan jött fel, majd a hajrához érve lehagyta Menkovot csakúgy, mint Athén aranyérmese, a spanyol David Cal. Utóbbi megpróbált az immár élen haladó Vajda nyomába eredni, ő azonban nem hagyta magát, és végül parádés győzelmet aratott, amivel egy ötkarikás indulási jogot is szerzett Magyarországnak. A 28 éves kenus előbb a hajójában felállva, majd a vízbe ugorva ünnepelte diadalát, miközben a drukkerek szinte extázisban éltették.


Vajda ünnepel
Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Kovács Kati 30. vb-címe

És az aranyérmek sorának még nem volt vége. Jött a Szabó, Kozák, Kovács és Benedek alkotta 500 m-es kajaknégyes, amely - ugyan némileg más összeállításban, de - tavaly és tavalyelőtt is megnyerte ezt a számot a vb-n, s most is egyértelműen címvédésre tört. A magyarok féltávnál még csak a harmadik helyen haladtak, s remek, taktikus versenyzésüknek köszönhetően a célba már ők érkeztek elsőként, s ezzel nem mellesleg négy női kajakos kvótát is gyűjtöttek az országnak az olimpiára. A már eddig is rekorder Kovács Katalin pályafutása 30. vb-győzelmét ünnepelhette!


Jön a folytatás

A folytatásban, 1000 m-en a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó sokáig vezetett, végül meg kellett elégednie a bronzéremmel. A pénteki program zárásaként is tapsolhatott még egy magyar éremnek a közönség: a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs összeállítású kenunégyes szoros versenyben, nagy csatában harmadikként ért célba. Folytatás szombaton.

 

– MTI –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.