Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-11 05:30:00

Az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre

Kormány-Debrecen meccs: meg tud-e egyezni Orbán Kósával?

Több mint három hét telt el azóta, hogy megírtuk: el sem indult, máris megakadt a debreceni stadion építése. Az ügy azóta sem jutott előre pedig múlt héten újra egyeztettek az érdekeltek.

A mindennapi.hu-n március 19-én megjelent cikk óta jó néhány visszajelzést kaptunk, s abban mindegyik forrás egyetértett, hogy nincs semmiféle előrelépés, hiába egyezkednek a felek.
A tavaly szeptemberi bejelentés óta, amely szerint állami forrásból 12,5 milliárd forintért épülhet meg az új debreceni stadion, semmi érdemleges nem történt az építkezés ügyében. A probléma legfőbb forrása, hogy a beruházásra közösen létrehozandó projektcég vezetésének összetételét illetően nem tud megegyezni a kormányoldal és Debrecen városának önkormányzata.
Pedig az idő vészesen fogy, egyre kevesebb a remény, hogy tartani lehet, amit Kósa Lajos polgármester ígért: mégpedig azt, hogy az ötszörös magyar bajnok DVSC labdarúgói már az új létesítményben ünnepelhetik az 1902-ben alapított klub 110 éves jubileumát. Az előző hét első felében Budapesten egyeztettek a felek, ám az álláspontok egy cseppet sem közeledtek, azaz még mindig nincs meg a közösen alapítandó projektcég csúcsvezetője. Ráadásul a tervek körül is egyre nagyobb a bonyodalom.


Fel kellene oldani az ellentéteket

Ott vannak a debreceni főépítész, Kováts Ákos tervei, a kiváló szakember holland minták alapján álmodott meg egy új arénát, ám információink szerint a kormányoldalnak is megvan a maga építésze, akinek szintén kész a tervdokumentációja. (S akkor még nem beszéltünk a Magyar Építőművészek Szövetségének tiltakozásáról, a szervezet álláspontja szerint ugyanis ilyen volumenű tervezési munkát mindenképpen pályáztatni kell.)

A frontvonalak megmerevedtek, s úgy tűnik, csak a legmagasabb szinten lehet megoldást találni. Egyértelmű, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere egyaránt nagy futballszurkoló. Sőt, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hazai politikai elitben ők ketten szeretik és értik legjobban a sportágat. Akár a Parlament folyosóján, akár egy stadion VIP-páholyában összejöhet a „csúcstalálkozó”, amely feloldhatja az ellentéteket, s végre elkezdődhet az építkezés a Nagyerdőben.

 

M. B.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.