Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-10-15 06:00:00

Példaértékű a szurkolók kapcsolata, és gazdaságilag is ésszerű lenne

Kolozsvárra viheti BL-meccseit a Debrecen

Veretlenül vezeti a magyar bajnokságot a DVSC, így jó esélye van arra, hogy jövőre újra a BL-selejtezőben indulhasson. Az ígért stadion biztosan nem lesz kész 2012 őszére, utazni kell. De hova?

„A DVSC nem vándorcirkusz” – hirdette a Loki ultráinak transzparense 2010 nyarán. Bizony, a debreceni csapat (az UEFA előírásainak megfelelő stadion híján) BL és Európa-liga szereplése során végigpróbált néhány arénát, a csapat játszott a Puskás Ferenc-stadionban, a Megyeri úton és Nyíregyházán is. A harmadik évezredben egy egyetlen magyar csapat szerepelt európai kupa főtábláján, a Loki, így meglehetősen furcsa, hogy a városban még nem rendeztek sem BL, sem Európa-liga meccset.


Plasztikus üzenet a szurkolóktól: elegük van az utazásokból

Úgy tűnt, véget érhet a vándorélet, hiszen egy tavalyi kormánybejelentés 12,5 milliárdból épülő modern stadiont ígért a cívisvárosnak 2012-re. Csakhogy az építkezést (pontosabban még a bontást) sem kezdték el, sőt: a projekt megvalósításához szükséges közbeszerzési pályázatot sem írták még ki. Így biztos, hogy a Loki a közeljövőben sem fogadhatja otthonában a BL-ben vagy az Európa-ligában érdekelt ellenfeleit.


Egy „hazai” meccsért 760 kilométer utazás

De akkor hol játszhatnak európai kupameccset debreceniek? A Puskás-stadion kiesik, hiszen a tervek szerint hamarosan megkezdődhet az átépítés, ám ha maradna is a létesítmény, már nem valószínű, hogy átcsúszik az európai szövetség rostáján. Magyarországon jelen pillanatban mindössze egy olyan stadion van, amelyben Bajnokok Ligája-csoportmeccset lehetne játszani, ez a győri létesítmény. A többi vagy az alacsony befogadóképesség, vagy egyéb hiányossága miatt nem felel meg az UEFA-nak. Debrecen és Győr távolsága 380 kilométer, azaz oda-vissza 760 kilométer, ennyit kellene utazniuk a Loki híveknek a „hazai” meccsekre. Abszurd.


Egy szürreális ötlet realitása

Ahogy első hallásra az alábbi ötlet is abszurdnak tűnhet, ám közel sem kivitelezhetetlen. A felvetés ráadásul a debreceni szurkolóktól származik, eszerint a Loki Kolozsváron játszhatná európai kupameccseit. Mátyás király városa mindössze 230 kilométerre van a hajdúsági megyeszékhelytől, ráadásul a két klub, és a két szurkolótábor kapcsolata is példaértékű. A CFR Cluj éppen a múlt pénteken játszott felkészülési meccset Debrecenben, s a két csapat szurkolótábora együtt, a hazai B-közép helyéről nézte végig a mérkőzést, méghozzá a legnagyobb békességben.


Egymás mellől, békében nézték a meccset a két csapat ultrái – jobbra kolozsvári klub zászlója

Az 1907-ben Kolozsvári Vasutasként alapított klubnak sok szimpatizánsa van Magyarországon, a csapat két BL-szereplése idején (a 2008/09-s és a 2010/11-es szezonban) egyaránt rengeteg magyar drukker látogatott el Kolozsvárra európai csúcsfocit nézni. Többek között a Chelsea, az AS Roma, a Bayern München és a Bordeaux lépett pályára Kolozsváron. Aki akkor megfordult a városban, tapasztalhatta: már nyoma sincs a Funar-éra magyarellenességének, sőt… Kolozsvárra egész Erdélyből érkeznének magyar szurkolók, azaz a DVSC biztos telt ház előtt játszhatna.


Románia is jól járhat

A román hatóságoknak sem lehet ellenvetése a Loki albérlete ellen, hiszen rengeteg bevételt jelentene az államnak. Több ezer magyar jármű után fizetnének úthasználati díjat, vélelmezhető, hogy a futballturisták ugyancsak több ezer autót tankolnának meg az olcsóbb helyi üzemanyagból, s ennek tetemes jövedékiadó-bevétele a román büdzsét növelné. S akkor még nem számoltunk a járulékos bevételekkel, azaz a vendégcsapat szurkolóival, s a magyar drukkerek romániai fogyasztásával. Meccsenként akár a százmillió forintot jóval meghaladó bevételhez juthatna a román állam, és Kolozsvár városa (természetesen lejben).


Tökéletes stadion várná a Lokit

S akkor még nem beszéltünk a legfontosabb tényezőről, a 23 500 férőhelyes, több BL-meccsen kiválóra vizsgázott Constantin Radulescu-stadionról (nyitó képünkön). Az eredetileg 1973-ban épült, s akkor 10 ezer férőhelyes létesítményt a CFR 2008-as, első BL-szereplése előtt bővítették. Egyszerű, de mégis praktikus megoldásokkal érték el, hogy a több mint duplájára nőtt a befogadóképessége. Ilyen rekonstrukciót Magyarországon képtelenség lenne összehozni, hiszen nálunk csak grandiózus, tízmilliárdos nagyságrendű beruházásokban tudnak gondolkozni az illetékesek.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.