Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-12-15 11:36:00

Egy gyanús eredmény és egy kínos vereség után még élt a remény

Kézilabda Eb: nem éltünk a lehetőséggel

A magyar válogatottat kétszer is eltemették a női kézilabda Eb-n, a csapat szerdán mégis úgy indult csatába Svédország ellen, hogy győzelem esetén már éremért játszhat. Igaz, egy esetleges vereséggel a legjobb nyolcból is kiszorulhat Mátéfi Eszter csapata.

 Az ukránok elleni kikínlódott győzelem után éppen megnyugodtunk volna vasárnap este, hiszen úgy tűnt, nyílegyenes a magyar válogatott elődöntőbe vezető útja a norvég-dán közös rendezésű kontinensbajnokságon. Pedig a fordulatos krimi csak ekkor kezdődött. A toronymagas esélyes, minden korábbi meccsét kiütéssel nyerő Norvégia néhány kulcsemberét egy különös betegségre hivatkozva pihentette Svédország ellen, s végül 24-19-re kikapott. Úgy tűnt, ezzel az északi duó kigolyózta a négy közül Magyarországot.

Itt meg is állhatunk egy szóra, hiszen a sportág gyakran emlegetett jelenségével találkozhattunk a lillehammeri éjszakában. A sportágban mindig téma az északi nemzetek összefogása, s bár az érintettek csípőből cáfolják a gyakran ki sem mondott vádakat, azért tudjuk jól: nem zörög a haraszt.... Amikor a 2008-as norvégiai férfi Eb-n a svédek és az izlandiak furcsa eredményei kerültek szóba, az északi kollégák pazar rémtörténetekkel rukkoltak elő arról, hogy a két nép milyen régóta gyűlöli egymást, következésképp szó sem lehet előre megbeszélt meccsekről. Hiába célozgattunk a felettébb meglepő fejleményekre, erre úgy reagáltak, mint a szakállas viccben:  a szemednek hiszel vagy nekem?

A középdöntő keddi játéknapja előtt tehát úgy tűnt, lezárult az elődöntőbe vezető út. Aztán Mátéfi Eszter kicsit csalódottnak, motiválatlannak tűnő csapata elképesztően gyenge játékáért 27-19-re kikapott Hollandiától. Erre az sem mentség, hogy az északi stikli láthatóan megviselte a lányokat. Úgy tűnt, vége az álmoknak…

Kedd estére azonban nagyot változott a világ, hiszen a norvégverő svédek 22-21-re alulmaradtak a franciákkal szemben, s ezzel elvesztette jelentőségét a mieink Hollandiától elszenvedett veresége és a svédeknek a házigazdák elleni sikere is. Sőt, ez a meccs megmutatta, hogy utóbbi inkább vicc, mint bravúr, hiszen világosan kiderült, hogy a svéd válogatott „élesben” nem lehet képes legyűrni Norvégiát.
Így visszaállt a nagy kavarodás előtti állapot, szerdán este negyed hétkor szemtől szemben dönthette el Svédország és Magyarország, hogy melyikük érdemes az elődöntőre.
Csak emlékeztetőül: a selejtezőcsoportban hazai pályán és idegenben is legyőztük az északiakat!

A lehetőséget viszont elhalasztották a magyar hölgyek. Hiába játszottak főleg az első félidőben hatékonyan. Bár  vezettünk több góllal is, a svédek felőrölték a mieinek erejét és magabiztos győzelmet arattak - megérdemelten 24:19-re - a magyar csapat így csupán a kilencedik vagy a tizedik helyen végez majd. A cél minimum a legjobb nyolc közé kerülés volt, de nem bírták a sorozatterhelést Szucsánszkiék.

A gyenge szereplés okait nyilván még elemzik a szakértők. Az tény hogy a rendkívül sportszerütlen Tomori - még a hollandok ellen kapott piros lapot - mégis bizalmat kapott a fontos meccsen, de egy gólt sem szerzett és a csapata játékához sem tudott hozzátenni. Igaz a többi átlövő sem. Hiába védekeztek  időnként önfeláldozóan Pálingerék, a sok eladott a labda, a széteső játék, a kimaradt ziccerek miatt igazi sikerélmény nélkül jönnek haza válogatottunk tagjai Norvégiából.


Északi összefogás
Labdarúgásban is akadt már példa hasonló északi összejátszásra. A 2004-es portugáliai Eb-n csoportkörében, az utolsó fordulóban a svédek és a dánok egy 2-2-es döntetlennel tudták kiejteni Olaszországot, s továbbjuttatni magukat. Talán senkit nem lep meg, hogy hiába vezettek 2-1-re a dánok, Jonson 89. percben szerzett góljával 2-2 lett a vége, Olaszország mehetett haza, az északiak pedig bejutottak a nyolc közé. Az élet azonban hamar elégtételt adott, alig több mint egy évvel később ugyanis Dánia labdarúgó-válogatottja került kiszolgáltatott helyzetbe, hiszen csoportjukban csak akkor érhették volna el a pótselejtezőt jelentő második helyet, ha a már biztos világbajnoki résztvevő Ukrajna legyőzi az ezüstért ugyancsak harcban álló Törökországot. A dánok érezték a bajt, már a meccs előtt hetekkel kérték a FIFA illetékeseit, hogy nagyon figyeljenek oda az ukrán-törökre. A riadalmat látva kért szót Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitánya. „Nem értem a dánok aggodalmát, én biztos vagyok benne, hogy tiszta meccset fogunk játszani Kijevben. Ugyanolyan tiszta meccset, mint amilyen a 2004-es Eb-n a svéd-dán csoportmeccs volt…” Erre már a dánok sem tudtak mit mondani, s valószínűleg nem lepődtek meg, hogy a törökök Tümer Metin találatával 1-0-ra nyertek az ukrán fővárosban, s végül meg is szerezték a második helyet, igaz, a pótselejtezőn számukra is eljött az igazság pillanata, elbuktak Svájc ellen.


 Bereczky Attila

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.