Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-14 07:00:00

Pars Krisztián majdnem másfél méterrel verte a japán címvédőt

Két magyar, akik már biztosan indulnak az olimpián

Két magyar sportoló már biztosan indul az olimpián: a sportlövő Sidi Péter után a kalapácsvető Pars Krisztián is kvalifikálta magát a 2012-es londoni játékokra.

Az atlétáknak kiírt challenge versenysorozat kavaszaki állomásán vasárnap este olimpiai indulási jogot szerzett Pars Krisztián. A kalapácsvető 79,47 méterre repítette a szert, ami elég is volt a győzelemhez, illetve a kvalifikációhoz. Egy méterrel és 37 centiméterrel verte a kalapácsvetés japán olimpiai bajnokát, a címvédő Murofusit.


„Nyolcvan felettit akartam”

Pars történetesen nem túl boldog az eredménytől. „Nyolcvan felettit akartam dobni, és bennem is lett volna ez az eredmény, de nem jött össze. Csalódott azért nem vagyok, de nagyképűség nélkül mondhatom: az olimpiai kvóta megszerzése nem okozhatott problémát” – összegezte a Japánban rendezett verseny tapasztalatait az immáron újra Szombathelyen edző atléta.

Bombaformában várja a nyarat, csak a technikáján csiszolna
Fotó: pars.hu

Elmondta, kifejezetten jó állapotban van, ezért a versenyen is nagyon jól érezte magát, élvezte minden pillanatát. A challenge-sorozat következő állomásai között szelektálni fog, de Ostravában, illetve további két helyen még el kíván indulni a közeljövőben. „A három verseny közül kettőn mindenképp nyolcvan méter fölé szeretnék kerülni” – deklarálta a következő feladatot Pars.


Itthon is látható lesz

„Kirobbanó erőben vagyok, ami a négy hónapos, kőkemény alapozásnak köszönhető. A felkészülés eddig zökkenőmentes volt, nem hátráltatott sérülés vagy egyéb probléma. Egyedül a technikámmal nem vagyok teljesen elégedett” – részletezte Pars. Kiderült, szerinte a technikája nem elég összerendezett, ezen a világbajnokságig mindenképp javítani akar: a csiszolás rengeteg gyakorlást, videózást és elemzést jelent, amit edzőjével és tanácsadóival közösen végez. A vb előtt magyar versenyen is látható lesz, ugyanis dobókörbe áll a Gyulai István-emlékversenyen.

Pekingben már bizonyított, Londonban megismételné
Fotó: pars.hu

A szervezők (a kiváló sportriporter fiai, Gyulai Miklós és Márton) világbajnoki mezőnyt ígérnek. Július 30-án a Puskás Ferenc Stadionba álmodott viadalt a néhai Budapest Nagydíj mintájára szervezik. Anno topatléták indultak, többek között Carl Lewis, Edwin Moses, de Steve Cram is itt futott világcsúcsot 1985-ben. Idén a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai futónő, Sanya Richards-Ross lesz a legnagyobb név a sztárlistán. A 2006-ban és 2009-ben is a világ legjobb atlétanőjének választott Richards-Ross Amerika egyik kedvence, férje, a New York Giants amerikaifutball-csapatában játszó Aaron Ross.


A vb meghatározza az olimpiát?

„Nagyon komolyan veszem, hiszen hazai közönség előtt szerepelni kivételes lehetőség” – mondta Pars a Gyulai István-emlékversenyről. A kalapácsvetőnek az év legfontosabb versenye a nyár végén a dél-koreai Teguban esedékes világbajnokság lesz. A vb végkimenetele alighanem pszichésen is sokat fog jelenteni a kalapácsvető mezőnynek az olimpia előtt. Pars amondó, nyolcvan fölötti eredménye bármire elég lehet. Pars egyébként Pekingben az olimpián negyedik lett, ám utólag kiderült, két fehérorosz doppingvétséget követett el, akiket emiatt utólag kizártak. Pars így olimpiai ezütérmesként zárt, más kérdés, a medált három évvel a pekingi játékok után még mindig nem kapta meg...

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.