Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-09 10:15:00

26 évvel a Real Madrid elleni UEFA-kupa-döntő után nyerhettek volna aranyat

Képtelen bajnok lenni a Videoton

A Real Madrid elleni UEFA-kupa-döntő után napra pontosan 26 évvel később bajnoki aranyat nyerhetett volna a Videoton. De erre tegnap képtelen volt a leggazdagabb magyar csapat.

A statisztika és számmisztika világában jártas vidi.hu portál (a klub hivatalos honlapja) május 8-a örvén eléggé elmélyült a témában: kiderítette, hogy a nap sorsszerűen összefonódott a klub életével. Tegnap (május 8-án) első bajnoki címét ünnepelhette volna a Videoton. Pontosan 26 évvel azután, hogy 1985-ben ugyancsak május 8-án a sóstói stadionban fogadta a Real Madridot az UEFA-kupa-döntő első felvonásán.


Akkor negyvenezren éltették a hősöket

A honlap emlékeztetett a dicső múltra: arra, hogy a kilenc hónapon át tartó menetelés végén Magyarország a tenyerén hordozta Kovács Ferenc csapatát. Óriási volt az érdeklődés a döntő iránt, a Sóstói Stadionban akár nyolcvanezren is élőben nézték volna a meccset, ha erre lett volna lehetőség. Negyvenezren viszont testközelből látták, hogy a három ászát, Csongrádit, Szabót és Májert nélkülöző Videotonnak kevés esélye volt a csúcsformában levő, világsztárokkal – Butraguenóval, Sanchisszal, Stielikével, Camachóval, Chendóval, Gallegóval, Michellel, Juanitóval, Santillanával, Valdanóval – érkező Real Madrid ellen. Michel, Santillana, majd Valdano révén elment a hajó (0-3), de a tartalékos Videoton őszinte futballját elismerte a közönség. A meccs végén a zuhogó eső ellenére negyvenezer néző éltette a Vidi hőseit.
Talán ez a mindent elsöprő szeretet segítette a csapatot ahhoz, hogy két héttel később, Madridban visszacsapjon egyet a Realnak: Disztl Péter tizenegyest védett, majd Májer Lajos fantasztikus góljával 1-0-ra nyert a Videoton a Bernabeuban. Ezzel akkor is beírta nevét az európai futballtörténelembe, ha a Madrid összesítésben simán (3-1-gyel) vitte el a kupát.


Fehérvár nincs oda ezért a fociért

A mai Vidi hároméves folyamat végén juthatott volna el tegnap az aranyéremig. Vasárnap este csupán a harmatos Honvéd ellen kellett nyernie, és három fordulóval a bajnokság előtt már behozhatatlan előnyre tett volna szert. Csakhogy ez a csapat erre fordulók óta képtelen. Az utolsó három meccsen a kilenc pontból csupán kettőt szerzett (Pakson kikapott, a Kecskeméttel és a Honvéddal csak ikszelt), így kezd kínossá válni a szereplése. Hiába vezeti a ligát, s hiába lesz bajnok, a közönség ezt a csapatot nem szerette meg. Kényes téma, Mezey György edző is sokszor szapulta már emiatt a drukkereket, de ez sem változtatott az állapotokon. Fehérvár nem érzi magának a csapatot. Háromezernél ritkán voltak többen egy meccsen, így a magyar bajnokság legnagyobb esélyese gyakorlatilag inkognitóban játssza végig az idényt.


Még mindig üres a tabló

Pedig évek óta folyamatosan erősödött a csapat háttérbázisa, amit a gazdasági- és politikai elit feltűnése a fehérvári VIP-páholyban egyértelműen jelzett. Orbán Viktor rendszeres szurkolója a csapatnak, s mellette egyre gyakrabban lehetett látni Csányi Sándort. Az OTP és a MOL felsorakozása a csapat mögött alighanem ennek tudható be. Egyes hírek szerint a Videoton költségvetése másfél milliárd, de hallani ennél komolyabb összegről is. Márpedig ennyi pénzből óriási bukás lenne nem aranyat nyerni… Mindenesetre a klub folyosóján évek óta üresen áll egy tabló: csak kerete van, képek nincsenek benne. Nagy betűkkel ez van ráírva: „A Videoton első bajnokcsapata!” Még egy hétig legalább üres lesz.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.