Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-07 15:00:00

Tíz méter mélyen kerekeznek a kőbányai alagútrendszerben

KÉPRIPORT – Bizarr, föld alatti tekerés

Tavaly nagy sikert aratott, így nem kérdés: idén is lesz föld alatti hegyikerékpár-verseny Budapesten! A bringások húsz kilométernél is hosszabb, 150 éves kőbányai alagútrendszerben tekerhetnek.

Kétségkívül bizarr, de legalábbis szokatlan élménnyel ajándékozhatja meg magát az, aki a legmelegebb nyári hónapban vállalkozik a föld alatti kalandra. Az amatőrök és a profik számára egyaránt kiírt futamokban egyszerre maximum 70-70 induló állhat rajhoz. A pályát a földfelszín alatt tíz méterrel 150 éve kivájt alagútrendszerben alakítják ki, tehát garantált a páratlan hangulatú tekerés. A pince változó belmagasságú, átlagosan 2−2,5 méter, a járatok szélessége három és hat méter között változik, ám egy-két igazán szűk és alacsony rész is növeli majd az izgalmakat.

A németek állítólag Messerschmitt vadászgépeket szereltek itt   – TOVÁBBI FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE

A Mofém Underworld Kupára az esemény honlapján, és Facebook-oldalán lehet nevezni. A pincerendszer amúgy valóban egyedülálló, több mint másfél évszázada vájták ki. Az 1834-es árvízben megrongálódott pesti épületek újjáépítéséhez, de a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen termelték ki a mészkövet, sőt az Andrássy út palotái is a X. kerület talajából nyerték az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyagukat.

Az elhordott nyersanyag helyén a bányatevékenység befejeződése után hatalmas, több mint húsz (egyes számítások szerint 35) kilométer hosszú, 300 ezer négyzetméternyi, azaz csaknem egymillió légköbméterű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt. A három−hat méter széles, kanyargó folyosókból mindenfelé kisebb-nagyobb termek nyílnak, és a tízméteres belmagasságú, templombelsőre emlékeztető helyiség sem ritka. A levegő hőmérséklete tíz Celsius alatt van, látszik is a lehelet, ahogy egyre beljebb jut a látogató a sötét sarkokkal, kivilágítatlan pincékkel tűzdelt folyosókon.

Befelé az ismeretlenbe  – TOVÁBBI FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A télen-nyáron állandó hőmérsékletű hűvös kapóra jött Dreher Antalnak, aki miután 1862-ben megvásárolta a Kőbányai Sörgyár telepét, pinceként használta a bányát, ott tárolva a felszíni épületekben főzött nedűt. A második világháború idején állítólag a németek a szövetséges bombázások elől rejtőzve Messerschmitt vadászgépeket szereltek itt össze. A pince a látogatók előtt a versenyen kívül zárva van.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.