Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-24 07:44:00

A Forma -1 legfiatalabb és legőszintébb világbajnoka

Kabaré és taktikai bakik az autóversenyen

Sokáig röhögött rajtuk a mezőny, hiszen a Forma–1-ben szokatlan módon a Red Bullnál nem döntötték el, melyik pilótájukat favorizálják. Úgy vélekedtek, dőljön el a pályán, hogy Sebastian Vettel, vagy Mark Webber a gyorsabb…

A történet happy enddel zárult, mint egy hollywoodi szupermoziban, a végig becsületesen versenyző pilóta ünnepelhetett az utolsó futam után, míg az ügyeskedőnek maradt a tehetetlen düh, a mutogatás. Persze ehhez kellett egy nagy adag szerencse is, hiszen Abu-Dzabi-ban minden úgy alakult, ahogy azt a fiatal német eltervezte, s ennek (persze a sok millió Ferrari-szurkolón kívül) mindenki örült.

Mert valóban irracionális volt a Red Bull őszinte felfogása, amely szinte két kézzel lökte a világbajnoki cím felé Fernando Alonsót. Az olasz csapatnál ugyanis előre eldöntötték, hogy a korábban két vb-t is nyerő spanyol szekerét próbálják meg közösen tolni, s ezt olyannyira látványosan tették, hogy a 2010-es szezon utolsó előtti futama, az interlagosi Brazil Nagydíj előtt a helyi államügyész szabályosan megfenyegette a Ferrari brazil versenyzőjét, Felipe Massát. „Ha megint elengedi Fernado Alonsót, bilincsben fogja elhagyni Interlagost. Felhívnám a figyelmét arra, hogy a brazil törvények védik a szurkolók érdekeit, és egy ilyen lassítással Massa vétene a jogszabályok ellen, amiért féléves börtönbüntetés jár” – figyelmezette Paulo Castilho ügyész úr a honfitársát.
 
 
A Red Bull berkeiben ennek éppen az ellenkezője miatt állt a bál, a csapat rutinosabb versenyzője, az ausztrál Mark Webber azt szerette volna, ha mögé sorakozik fel az istálló, ám Christian Horner csapatfőnök erről hallani sem akart. „Érthető, hogy Mark azt szeretné, hogy Sebastian őt segítse, a Red Bullnál azonban alapelv, hogy a pilóták szabadon harcolhatnak egymással” – fogalmazott Horner.

Ilyen hangulatban várták a felek az év utolsó versenyét, s Abu-Dzabi előtt már arról cikkezett a világsajtó, hogy Alonso világbajnoki címe nem ér majd semmit, hiszen nem tiszta körülmények között született, azaz mindenki számára egyértelműnek tűnt, hogy a Ferrarit és a spanyolt már nem lehet letaszítani a trónról. Tévedtek…

Alonso és a Ferrari ugyanis hatalmas taktikai hibát követett el, s hiába lett volna elég az ötödik hely a vb-cím megszerzéséhez, a Ferrari favoritja hetedik lett, így a futamot megnyerő Sebastian Vettel ölébe hullott az összetett első hely. Tegyük hozzá mindjárt, hogy teljesen megérdemelten, hiszen a Forma–1 történetének legfiatalabb világbajnoka már jóval korábban révbe érhetett volna, ha nincs a szezon közben többször is elképesztő balszerencséje. De talán jobb is, hogy így alakult, hiszen a sors visszaadott mindent a német ifjúnak, aki mindössze egyszer, az utolsó futam után állt a pontverseny első helyén!

Azóta Vettelt ünnepli a világ, de a számára legfontosabb ceremóniát – egy héttel a dicsőséges utolsó futam után – szülővárosában, Heppenheimben tartották meg, amelyet erre a napra átkereszteltek „Vettelheimre”. A településen 25.276-an élnek, vasárnap azonban óvatos becslések szerint is legalább 30 ezren voltak az utcákon, hogy köszöntsék hősüket: a legkisebb fiút, aki elindult, s dicsőséget hozott a városnak. Ez már nem is Hollywood, inkább olyan, mint egy magyar népmese.

B.A. 

A csodálatos német kisváros sokat nyerhet leghíresebb szülöttének sikerén. A világ máris megismerte Heppenheim nevét, ám az igazi felhajtás csak ezután következik. Vettel-rajongók tízezrei lesznek majd kíváncsiak kedvencük otthonára, jelentősen fellendül Heppenheim (és a régió) idegenforgalma.
Persze a helyiek nem (csak) ezért imádják Sebastiant!

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.