Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-01 17:15:00

Imádott túrázni, kajakozni, rajongott a testmozgásért

II. János Pál a sport pápája is volt

Síelés, foci, hegymászás, kajakozás – II. János Pál pápa e sportokat űzte lelkesen. A katolikus egyházfő pontosan látta a sport közösségformáló erejét.

Karol Wojtyla volt a krakkói Jagelló Egyetem futballcsapatának egyes számú játékosa, azaz kapusa. Talán nem véletlen, hogy a későbbi katolikus egyházfő ifjú labdarúgóként a legfelelősségteljesebb posztot választotta, a gólvonal előtt ugyanis nem lehet hibázni, egy-egy bakival tönkre lehet tenni a társak játékát. Nem tudni, mi lett volna, ha az 1978-ban II. János Pálként pápává választott lengyel fiatalember megmarad a focipályán, ám az biztos, hogy az egyetemi csapatban eltöltött időszak hatással volt egyházi vezetőként betöltött életére is. Mindig megmaradt a sport elkötelezett támogatójának, s ragaszkodott a gyökerekhez, hiszen lelkes szurkolója volt a Cracovia Krakkó csapatának. Az sem véletlen, hogy a vatikáni szemináriumi labdarúgócsapatok tornáján, a 2011-es Klérus Kupán, jelképesen őt választották minden együttes kapitányának.


A sport összeköti az embereket

A futball mellett a síelés volt a másik nagy kedvenc, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen fiatalkorában a csodálatos lengyel hegyek lejtőin hódolt ennek a sportágnak. Egyházfőként kicsit nehezebb volt eljutnia a havas tájakra, ám személyi titkára, Stanislaw Dziwisz társaságában a Róma közelében található Ovindoli pályáin siklott. Ilyenkor a pápai testőrség is „félrenézett”, tagjai hagyták, hogy II. János Pál zavartalanul hódolhasson hobbijának, s csak a távolból figyeltek. Sőt: a Dolomitokban egy 2424 méter magas csúcsot II. János Pálról neveztek el a helyiek, ezzel is tisztelegve az egyházat 27 évig irányító pápa emléke előtt.

A harlemi kosárzsenik gyűrűjében

A Vatikánba látogató sportos delegációkat is mindig nagy szeretettel fogadta, így találkozott többek között a Cracovia focistáival, a Harlem Globetotters kosaras labdazsonglőreivel. Ezek a találkozások is jelezték a világnak, hogy az egyházfő elkötelezett híve a sportnak, amelyről úgy vélekedett, hogy az egyik legfontosabb kapocs a különböző társadalmi rétegekből származó emberek között. S persze egyértelmű, hogy a sport számára nem csak a zsúfolt stadionokat jelentette: imádott túrázni, kajakozni, rajongott a testmozgásért.

Papi síverseny
Lengyelországban több mint két évtizede rendezik meg a világ egyik legkülönlegesebb síversenyét, a II. János Pál kupát. A viadalon papok állnak rajthoz, sőt a bemelegítésnél még egyházi öltözékben siklanak a lejtőkön. A versenyt több korcsoportban rendezik, s külön kupáért síelnek az apácák.

 

 

 

 

 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.