Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-11 07:00:00

Több ország érdeklődik a társaságiadó-kedvezmény iránt

Húszmilliárdot kap a magyar sport

Végre áttörést hozott az Európai Bizottsággal levezényelt egyeztetés: júniustól akár húszmilliárd forint kerülhet a magyar sportba.

Június közepéig életbe léphet az a társaságiadó-kedvezményről szóló törvényjavaslat, miszerint a cégek leírhatják adójuk egy részéből a sportra fordított támogatásokat. A sportfinanszírozásban áttörést hozó intézkedéscsomagnak már a kilencven százalékában sikerült az Európai Bizottsággal megállapodni. A hosszadalmas és bonyolult egyeztetési folyamat végén csupán két területen nem alakult ki egységes állásfoglalás: a profi klubok tárgyi eszközberuházásokra, felújításokra fordítható forrásairól, valamint az általuk foglalkoztatott sportszakemberek és technikai személyzet bérének támogatásáról.


Profi nem kaphat

A befolyó összeg jelentős részét a létesítményfejlesztési beruházásokra kell fordítani: ezekhez 70 százalékban lehet igénybe venni a társaságiadó-kedvezményt, tehát csak 30 százalék önerőre lesz szükség. Az utánpótlás-nevelés esetében ennél is magasabb az arány, a költségek 90 százalékát lehet fedezni a támogatásból, tehát mindössze 10 százalék önerőt kell majd előteremteni. Mivel a kormány így lemond az adóbevételek egy részéről, az EU kikötötte: a profi sportolók fizetésébe egyetlen forint sem adható az adókedvezményből! Az új adókedvezmény az elsődleges kalkulációk szerint húszmilliárddal növelheti a sportköltségvetést, aminek a jelentősége egyelőre felfoghatatlan, de annyi bizonyos, hogy néhány éven belül jelentősen nőhet az igazolt és az amatőr sportolók száma. Az EU-ban hasonló kezdeményezésre még nem volt példa, állítólag már több uniós tagállam érdeklődött a rendszerről a magyar sportvezetésnél.


Végül bővítették a kört

Korábban úgy volt, hogy csak az öt látványsportban (a kézi-, a kosár- és a vízilabda, valamint a labdarúgás és a jégkorong) érdekelt csapatok első osztályú klubjai vehetnek részt a programban, de végül bővítették a kört: így az érintett sportágak összes csapata – osztálytól függetlenül –, illetve sportszövetsége igénybe veheti a társaságiadó-kedvezményből adódó támogatást.


Szigorú ellenőrzés mellett

A pénzhez támogatási igazolással juthatnak hozzá a csapatok, s a Nemzeti Sportintézet ellenőrizni fogja, hogy az a fejlesztési, szakmai program, amit az adott klub vagy szakszövetség finanszírozni akar, egybeesik-e az adott sportág fejlesztési stratégiájával. Ha a szakmai szempontok elfogadhatóak, akkor a sporttámogatásokat ellenőrző szervezet kiadja az igazolást, és az igénylő azzal megy az adott céghez, kérni a támogatást. Az adott cég az igazolás ellenében átutalja a támogatási összeget, és az év végén vagy a következő év elején, amikor az adóbevallások elkészítésére kerül sor, csatolja az igazolást az adóbevallásához, tehát nem a költségvetésbe fizeti az összeget, hanem közvetlenül a klubnak vagy a szakszövetségnek juttatja el. A rendszert szigorúan ellenőrzik, hogy kizárják a visszaéléseket. A rendszer papíron már prímán működik, most már tényleg csak az kell, hogy a cégek is éljenek az új lehetőséggel.
 

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.