Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-15 08:00:00

Síelők a levegőben az ötkarikás játékokon

Hét új számmal gazdagodhat a 2014-es téli olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő áprilisban dönt arról, hogy szerepet kaphat-e a formációs műkorcsolya, a női síugrás a 2014-es Téli Olimpiai Játékokon. No meg itt van még a slopestyle is.

A szinkron műkorcsolyázást, a biatlon vegyes váltót, a női síugrást nem kell részletezni. Viszont a ski halfpipe-t, a ski slopestyle-t és a snowboard slopestyle-t már érdemes. Hazánkban nehezen elérhető műfajokról van szó. A következő téli olimpián, Szocsiban, viszont már találkozhatunk ezekkel az extrém sportokkal.

A ski halfpipe például nem más, mint síelés egy félcsőben. A gördeszkás vagy a bmx-es társadalomban már régóta bevett formátumról van szó. Egy hatalmas uszodaszerű medence havas borítású keresztmetszetét kell elképzelni, ami kvázi olyan, mint egy félbevágott cső, melynek alja közel hét méterre van. (Létezik egy úgynevezett szuperfélcső is - angolul monster, azaz szörnyeteg -, de ezt az olimpián nem használják.) A számban egyénileg indulnak. A versenyző a félcső tetejéről elrugaszkodva rajtol, és vesz lendületet a túloldalon való felugráshoz, majd az érkezés után a másik irányba mindannyiszor megismétli ugyanezt, míg végig nem ér a pályán. A slopystyle pedig az előbb említett síelésmód akrobatikus trükkökkel teli formája, ugyanezt teszik a hódeszkások is a snowboard slopestyle-ban. A hódeszkások számára a félcsöves versenyzés már 1998 óta olimpiai sportág, a vancouver-i játékokon például a szakmai berkekben jól ismert Torah Bright nyerte a női aranyat. A zsűri ezekben a számokban olyan jellemzőket pontoz, mint a trükkök kivitelezése, változatossága, nehézsége, a félcsőben való síelés módja, az ugrások magassága és a síugrásban alapvető értéknek számító telemark, vagyis az érkezés.

A szánkósok (angolul luge) 1964 óta vesznek részt a téli olimpiákon, nők, férfiak egyaránt, de csak a férfiak indulhatnak párosban is. Az új programok közé kerülhetne most a szánkósok csapatversenye is. Ebben a számban a németek messze a többi résztvevő nemzet fölött vannak. És ha már szánkózás: az idei vancouveri téli olimpián halálos balesetet szenvedett grúz szánkóst, Nudar Kumaritashvilit a napokban posztumusz az egyik legrangosabb elismeréssel, az Ezüst fokozattal tüntette ki a NOB.

A NOB végrehajtó bizottsága az október végi acapulcói ülésén arra jutott, hogy előbb megvárják a fentebb említett sportágak 2010/2011-es világbajnokságainak végkimenetelét, és majd csak azután hoznak végleges döntést az új számokat illetően. A női síugrást – melynek felvételéért hosszú évek óta komolyan harcolnak más szervezetek –, szépen fejlődő sportágnak tartják, így nagy esély van arra, hogy megállná a helyét a világ legjelentősebb megmérettetésén. A 2012-es ausztriai Ifjúsági Téli Olimpián mindenesetre már benne lesz a műsorfüzetben.

Mindezen felül valami másra is kíváncsiak a NOB-nál: Gilbert Felli, az Olimpiai Játékok ügyvezető igazgatója, a testület ülését követően elmondta, arról is egyeztetéseket kell folytatniuk, hogy a szocsi olimpia szervezőbizottsága tudja-e kezelni a programbővítést. Ha az újításoknak teret adnak, közel száz (pontosan 96) érem várna kiosztásra, ami tízzel több, mint az idei vancouveri téli olimpián volt.

Vér Viktória
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.