Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-10-30 12:32:00

Az olimpián már spanyol mezben szerepel?

Hazaárulózzák a kézilabda-bajnokot

Nagy László újra nemet mondott a magyar kézilabda-válogatott meghívására. A sportoló nem játszott a bosnyákok elleni csütörtöki győztes meccsen és a vasárnapi észtek elleni Eb-selejtezőn sem szerepel.

Ez a visszautasítás azonban némileg különbözik az elmúlt, szűk másfél év hasonló reakcióitól. Eddig ugyanis Nagy László rendre előállt valamilyen kifogással, legutóbb viszont már nem magyarázkodott.

A legértékesebb magyar játékos nélkül  jobbára csak szenved a nemzeti csapat, idén januárban csoportutolsóként búcsúzott az ausztriai Európa-bajnokságtól, majd a nyárelőn hatalmas szerencsével harcolta ki a 2011-es vb-részvételt Szlovénia ellen.

A Barcelona balkezes klasszisa utoljára 2009. június 21-én szerepelt címeres mezben, akkor a szlovákiai Galgócon játszott a csapat, s Nagy öt góljának is köszönhetően kvalifikálta magát a már említett kontinensbajnokságra. Az Eb-re viszont már  nélküle utazott el a keret, az átlövő nemet mondott a szövetségi kapitány meghívására.
 

– Döntésem csak az Eb-re szól, jelenleg nem téma az, hogy a spanyolok szeretnék, hogy a 2012-es olimpián az ő válogatottjukban szerepeljek –  nyilatkozta a játékos akkor a Magyar Távirati Irodának, s egyben reagált arra a felvetésre is, hogy távolmaradásának oka a spanyol nemzeti együttesben való jövőbeni szereplés lenne. „Tíz éve minden világversenyen ott voltam, most inkább a családommal szeretnék lenni. Ráadásul korábbi ujjsérülésem után sem vagyok száz százalékos állapotban, noha játszom a klubomban, de nem lehet túlterhelni.”

A fenti nyilatkozat szerint, hogy Nagy László fejében meg sem fordult a spanyol válogatottság, ám a kézilabdához közel állók szerint egyértelmű, hogy a 2012-es olimpián Londonban, már a spanyol válogatottat erősíti majd a szegedi születésű klasszis, aki immáron egy évtizede a Barcelona játékosa, s a nyár óta ő a katalán együttes csapatkapitánya. Éppen az ötkarikás játékok miatt fontos dátum a sportoló utolsó magyar válogatott fellépése, azaz 2009. június 21.-ike. A nemzetközi szövetség szabályozása szerint, ugyanis egy játékosnak három évet kell kihagynia utolsó válogatotti fellépése után ahhoz, hogy egy másik nemzeti csapatban szerepelhessen. A brit fővárosban pedig 2012. június 27-én kezdődik el az olimpia.

Nagy László esetleges spanyol válogatottságának híre felkavarta a hazai sporttársadalmat, a különböző fórumokon súlyos kritikákkal illették a játékost, a „hazaáruló” már-már hízelgő jelzőnek számított. „Laci! Ismerős még a dallam?” - állt a veszprémi csarnokban kifeszített transzparensen, miközben a szurkolók a Himnuszt énekelték  idén tavasszal, amikor a Barca a királynék városában játszott Bajnokok Ligája mérkőzést. Pedig a honosítással, az országváltással – még ha fájó is egy klasszis elvesztése –  a jelenkor sportjában  nem lehet különösebb probléma. Mi is honosítottunk sportolókat szép számmal, orosz, kubai, szerb és szlovák játékosok szereztek dicsőséget Magyarországnak.

Magyarrá lett külföldiek

Ha a kézilabdát nézzük, már a barcelonai olimpián, 1992-ben ott volt a magyar férfiválogatottban az egykori Szovjetunió helyett minket választó Zubjuk Igor, s őt követte a sorban a két kubai Pérez Carlos, Díaz Ivó, valamint a montenegrói Puljezevics Nenad, és a szerb Eklemovics Nikola, akik valamennyien sokat tettek azért, hogy a magyar válogatott eredményes legyen. A hölgyeknél a világ legjobbjának is megválasztott szerb Radulovics Bojana, az orosz kapus Sirina Irina és a jelenleg is kerettag szlovák Kovacsicz Mónika lett magyar állampolgár. De a kajakos csillag, Janics Natasa sem Magyarországon született.

 Nagy Imre


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.