Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-22 06:00:00

A sok érdek és ellenérdek között elveszik a lényeg, a sportág fog veszíteni

Győrt utálja a komplett magyar kézilabda?

Konkoly Csaba leváltása, pontosabban a győri utódlás kérdése jó néhány olyan problémát vetett fel a magyar női kézilabdában, melyekről eddig kevesebb szó esett. Valós-e az érdekellentét?

„Reméljük, minden érintett mérlegeli és elfogadja érveinket, és ebben az esetben nem kényszerülünk abba a roppant sajnálatos helyzetbe, hogy mérlegelnünk kelljen a ferencvárosi játékosok válogatottbeli szerepvállalásának lehetőségeit” – írta többek között vasárnapi közleményében az FTC női kézilabdacsapatának elnöksége. A fővárosi klub vezetése több dolgot is nehezményezett, amelyek vélekedése szerint a sportág hazai berkein belül korlátlan győri dominanciához vezethetnek. Ezeket próbáltuk meg (pro és kontra) megvizsgálni.


Elcsábíthatják a fiatalokat

Az egész ügyet Konkoly Csaba leváltása, pontosabban a legeselyésebbnek tartott utódjelölt személye generálta. A kispadról felállított mestert ugyanis Karl Erik Böhn válthatja az Audi ETO élén, a norvég szakember azonban a magyar női válogatott szövetségi kapitánya is, vagyis kettős feladata lenne. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a két legidősebb utánpótlás-válogatottat is győri edzők irányítják (Róth Kálmán a juniorokat, Danyi Gábor az ifjúságiakat), akkor valóban erősnek tűnik a győri túlsúly. A ferencvárosi vezetők (és a magyar kézilabda-társadalom jelentős része) szerint ez cseppet sem szerencsés. Senki nem mondja ki, de egy utánpótlá-válogatott élén dolgozó, s egyben klubhoz kötődő szakember komoly kárt tud okozni a riválisoknak. Talán nem véletlen, hogy a magyar kézilabda egyik legnagyobb tehetsége, a debreceni Hornyák Dóra a korábbi juniorkapitány együttesébe, a Veszprémbe készül. A juniorok (ifik) szakvezetője az edzőtáborok, tornák, világversenyek során óhatatlanul közeli kapcsolatba kerül válogatott játékosaival, így könnyebben el tudja csábítani a legígéretesebb fiatalokat. Persze ez csak elvi feltételezés, ám bizonyos, hogy van valóságalapja. Ami a másik oldalt illeti, az elvitathatatlan, hogy Róth Kálmán a magyar női kézilabda legjobb nevelőedzője, azaz miért is ne irányíthatná a junior válogatottat?


Nevelik a tehetségeket, de minek…

S ha már a győri utánpótlás-nevelésnél tartunk, álljunk is meg itt egy gondolat erejéig. A Rába-parti városban hosszú évek óta tervszerűen, roppant magas színvonalon foglalkoznak a fiatalokkal, mára meg is nyitotta kapuit a győri kézilabda akadémia. Az ETO-nál figyelnek arra, hogy az ország minden pontjáról hozzájuk kerüljenek a tehetségek, már 13-14 éves korban figyelik és leigazolják a legtehetségesebb játékosokat, akár a Tiszántúlról is. Aztán a talentumok felnőnek, és szépen el is tűnnek. Görbicz Anita 2000-ben robbant be a hazai élvonalba, azóta két olyan játékos került ki a győri utánpótlásbázisról, aki – ha nem is lett meghatározó ember a csapatban – rendszeres lehetőséghez jutott a felnőttek között: Kovacsics Anikó és Orbán Adrienn. Ráadásul a légiósok miatt Kovacsics jóval kevesebb időt tölt a pályán, mint amire a tehetsége predesztinálná, s Orbán előtt is mindig van egy külföldi klasszis a sorban. A többieket hiába keressük, pedig az elmúlt esztendőkben kifutó utánpótlás-korosztályok nyertek a különböző országos bajnokságokon, kupákon egy szekérderéknyi érmet. De minek, ha az ETO felnőtt csapatában nem jutnak szóhoz?


Két ETO az NB I-ben?

Ezzel el is jutottunk a ferencvárosiak közleményében említett újabb problémához. A győriek éppen a sok feltörekvő ifjú versenyeztetése miatt találták ki, hogy két csapatot indítanak az élvonalban. A győriek második számú együttese jelenleg százszázalékos teljesítménnyel vezeti az NB I/B Nyugati-csoportját, s bajnokként jogot szerezne az élvonalbeli indulásra. Csakhogy a szövetség jelenlegi versenyszabályzata nem engedi, hogy azonos sportszervezet két csapatot indítson ugyanabban az osztályban. Persze némi adminisztrációs trükkel megoldható lenne, hogy a Győr II első osztályú legyen, sőt akár az MKSZ is engedélyt adhat erre. Ez elvileg jó, hiszen a megszokott környezetben játszhatnak NB I-ben a fiatalok, így töretlen maradhat a fejlődésük. Az ellenzők szerint azonban ezzel egy helyet elvesznek más csapat elől (pénzt, szponzort csak NB I-re lehet szerezni), ráadásul könnyebb lenne Győrbe csábítani a fiatalokat, hiszen NB I-es szereplési lehetőséget lehetne nekik kínálni. Érvek, vélemények akadnak mindkét oldalon, igazságot tenni szinte lehetetlen. Csak az biztos, hogy a végén a magyar kézilabda veszít…

 

M. B.
Nyitókép:
MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.