Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-25 07:00:00

Őszül a sportvilág, egyre idősebb versenyzők állítanak fel csúcsokat

Gének tanácsa: világbajnok boksznagypapa

Megdőlt a bokszrekord: Bernard Hopkins 46 évesen lett világbajnok egy olyan sportágban, ahol a fizikai fájdalom az emberi tűrőképesség határát súrolja. Ilyen idősen előtte még soha senki nem hódított el vb-övet. Mi a titka?

Felülírta az emberi test természetes öregedéséről eddig alkotott felfogást az amerikai Bernard Hopkins, amikor a hétvégén a maga 46 évével minden idők legidősebb profi bokszvilágbajnoka lett. A félnehézsúlyú címmeccsen Hopkins a kanadai Jean Pascalt verte, így megdöntötte a 45 éves Foreman 1994-ben nehézsúlyban elővezetett rekordját. Mitől ilyen elnyűhetetlen a bajnok? Szerencse? Genetika? Tehetség? Vagy csak vakmerőség?


Versenypálya a világ, az öregek a fiatalokkal rivalizálnak

Nincs egyértelmű válasz, mivel a gerontológusok véleménye szerint az öregedés egy rendkívül összetett és egyénenként teljesen eltérő sebességű folyamat. A nagy visszatérők elitklubjába emelkedő Hopkins bravúrja egyébként illik a mai trendbe: az élettartam-robbanás ugyan egyelőre országspecifikus, és nem vonatkozik a föld valamennyi lakosára, ettől függetlenül tény: ilyen hosszú élet lehetősége még soha nem adatott meg az emberiségnek. Az élettartam megnyúlt, az átlag jelenleg 60-65 év, de a 80 fölöttiek száma is rohamosan nőtt. A hosszabb életkor azonban több új együttélési problémát vet fel: a korábbiakhoz képest több nemzedéknek kell együtt élnie. A világ óriási versenypályává vált, ahol megbomlott a korábbi, természetes egyensúly: komoly harc alakult ki a generációk között. Mivel azonban a genetikai adottságokon nem változtathatunk, ezért az életmódon kell – az öregedő Hopkins is így tett, hogy megfeleljen ennek a kihívásnak.


Tíz éven belül általános lesz ez a gyakorlat

Iván László gerontológus-professzor és a korábban az MTV-ben nyilatkozó Márton István professzor nagyjából hasonló adatokkal támasztotta alá érvelését: eszerint az egészség, az életkor és az életminőség 20 százalékban a genetikától, 20 százalékban a környezettől, 10 százalékban az egészségügytől és 50 százalékban az életmódtól függ. Iván László szerint az utóbbi lehetőségből legfeljebb tíz százalékot használ ki az átlagmagyar, harmincat, negyvenet parlagon hagy.

Ez nem az X faktor, Hopkins kölyökként öt évet ült rablásért, onnan állt fel!

Az idősödő sportolóknak óriási motivációt jelent a visszatérés lehetősége: elsősorban reklámot, publicitást, ami a mai marketingelvű társadalomban könnyen és gyorsan pénzzé váltható (például egy jobb reklámszerződéssel vagy az állandó televíziós meghívásokkal). Hopkins azonban aligha emiatt döntött csúcsot, ugyan nem a pénz ellensége, de egzisztenciális gondokkal sem küzd. „Azért jönnek vissza, hogy önmagukat kipróbálják. A világ megérett arra, hogy az idősebbek visszatérjenek. Tíz éven belül a fejlett országokban a sportban általános lesz ez a gyakorlat” – vélte a professzor.


Navratilova és Növényi is megpróbálta

Hopkins tökéletes kondícióban érkezett a május 22-i, hajnali meccsre, ami a szakértők szerint feszes életmódjának tudható be. Volt honnan felemelkednie: kölyökként elkövetett fegyveres rablás miatt öt évet ült, onnan ért fel a csúcsra. Aszkétaként élt, tudatosan étkezett, és megvolt a technikai tudása is ahhoz, hogy érvényesítse fölényét. Az ultrasportokban (például a 24 órás futásoknál) szinte csak negyven fölöttieket látni, a monotóniatűrés a jelek szerint sokkal inkább a középkorúak sajátja, mint az ifjú titánoké.

Korábban az egykori cseh teniszezőnő, a 18 Grand Slam-tornát és 167 bajnoki címet besöprő korszakos zseni, Martina Navratilova visszatérése volt a nagy szám. Navratilovát 2002-es visszatérése előtt utoljára az 1994-es világbajnokságon láthatták szurkolói. Az Amelia Island-i salakon próbálkozott: igaz, nem sok sikerrel, mert rögtön kiesett. Navratilova egyébként korábban háromszor nyerte meg ezt a versenyt, legelőször 1980-ban, amikor legyőzője még meg sem született… De nekünk is volt egy nagy visszatérőnk: az 1980-as moszkvai olimpia birkózóbajnoka, a kick-boxban Európa-bajnoki címet szerző Növényi Norbert 46 évesen, 12 évnyi kihagyás után lett második a nehézsúlyúak között a 2004-es Ganz-kupán. De Kunkli Tivadar minapi győzelme a Szörny ellen is bizonyíték arra: 50 felé is ereje teljében lehet valaki.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.