Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-03-10 17:00:00

A maffia pénzéből fizettek kártérítést

Félholtra verte áldozatát, majd megszökött a kosaras

Tipikus balkáni történetről számolunk be, brutális veréssel, diplomaták által szervezett szöktetéssel és a szerb maffia pénzével fűszerezve. Azért a kosárlabdáról is szó lesz.

Miladin Kovacsevics erős fiatalember, két méter körüli termete és 118 kilós testsúlya miatt az átlagosnál alig jobb gömbérzéke ellenére is elboldogul a kosárpalánkok alatti területen. A szerb centeriskola tipikus képviselőjeként vetett rá szemet a Binghamton Egyetem, sportösztöndíjat ajánlott a kelet-európai fiatalembernek, ami nem csoda, hiszen Szerbia az NBA-nek is adott klasszisokat, elég csak a csodálatos Vlade Divacot említeni. Kovacsevics azonban nemcsak játékosként, hanem emberként sem hasonlítható a Los Angeles Lakers egykori sztárjához.


Ütötte, rúgta áldozatát

Az amerikai egyetemi bajnokságban jelentéktelen szerepet tölt be a Binghamton Egyetem Bearcats nevű csapata, a jó Miladin azonban talált magának időtöltést: sűrűn látogatatta a zenés táncos szórakozóhelyeket, így tett 2008. május 4-én is. A szerb brigád otthon érezte magát a bostoni bárban, s nagyon beleélte magát a hazai hangulatba. Ekkor lépett a színre a pechére erősen ittas Brian Steinhauer. A vézna, szemüveges fiú felkérte táncolni Kovacsevics egyik haverjának a barátnőjét. A „rettenetes bűnt” a Steinhauernél szó szerint kétszer nagyobb szerb center torolta meg, ráadásul a verésbe egy segítője is bekapcsolódott. Addig ütötték, rúgták az amerikai srácot, amíg mozgott. Az áldozat a verés után több mint két hónapig volt kómában.

A hatvan kilós áldozat két hónapig kómában volt


A konzul hamis okmányokkal segített

A verekedést kezdeményező kosarast őrizetbe vették, majd százezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de természetesen nem hagyhatta volna el az Egyesült Államok területét. Szerbia New York-i konzulja és annak helyettese azonban hamis okmányokat állított ki Kovacsevics részére, aki így kiszökött az országból, ráadásul otthon, a szerbiai Kulában hősnek kijáró fogadtatást élhetett át.

Jó erőben a szerb kötekedő

Az amerikaiak persze kérték kiadatását, ám hamar kiderült, hogy erre még diplomáciai nyomással sincs esélyük. Az USA végül kicsikart 900 ezer dollár kártérítést Steinhauer családjának, s elérte, hogy Kovacsevics legalább otthon álljon bíróság elé.


Vádalku után nevetséges büntetés

A szerb ügyészség vádalkut kötött a kosarassal, akinek az őt kiszöktető két diplomatára kellett terhelő vallomást tennie. Kovacsevics nem csinált lelkiismereti kérdést „jótevői” besározásából, így 2 év 3 hónap, egyelőre nem jogerős börtönbüntetést kapott, amibe beleszámít az Amerikában rács mögött töltött idő is. Senkinek ne legyen kétsége afelől, a derék Miladin egy évnél nem tölt majd sokkal többet a börtönben.

Szerbiában ezt még el is fogadták volna a polgárok, ám azon már felháborodtak volna, hogy az egymillió dolláros számlát (az óvadékot és a kártérítést) közpénzből fizessék ki. Erre éppen kapóra jött egy nemrég bevezetett szerb törvény, miszerint az elítélt maffiózók javait − ingóságaikat és ingatlajaikat egyaránt − az állam elkobozza. Ezekből az épületekből általában gyermekotthonokat, kórházakat alakítanak ki, a bankszámlákon talált pénz pedig a költségvetést hizlalja. Jelen esetben is maffiapénzből egyenlítették ki az egymillió dollárt, pedig ha szigorúan vesszük, így is közpénzből fizetett az állam.

A kómából szerencsére magához tért, alig hatvankilós Brian Steinhauer elmondta: a történtek ellenére sincs benne gyűlölet, s csupán annyit szeretne, hogy újra úgy élhessen, mint ama borzasztó májusi vasárnap előtt. Kovacsevics pedig a szabadulása után tanulni akar. Jogot hallgat majd az újvidéki egyetemen...

Kettős mérce Szerbiában
Kovacsevics tehát 2 év 3 hónapot kapott, ám úgy látszik, Szerbiában többféleképpen olvasható ugyanaz a törvény. Temerinben nemrég öt magyar fiatal vert meg egy őket provokáló szerb férfit, amiért összesen 61 év börtönt kaptak, a legsúlyosabb ítélet 15, a legenyhébb 10 év, ami majd az ötszöröse a kosarasénak. Pedig a temerini áldozat, a korábban a város összes szórakozóhelyén botrány okozó, híres kötekedő, drog hatása alatt álló Zoran Petrovics szerencsére jóval enyhébb sérülésekkel megúszta a verést, mint Bostonban Steinhauer.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. A.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.