Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-10-29 12:38:00

Szemüveget a bírónak!

Fantasztikus magyar találmány segíthet

Az idei világbajnokság emlékezetes meccseket eldöntő játékvezetői bakijai arra döbbentették rá a világ labdarúgásának kissé maradi felfogású irányítóit: változtatni kell!

Az illetékesek azóta keresik azt a rendszert, amely kiküszöbölheti a hibákat. A FIFA által kiválasztott, jövő évi tesztre váró találmányok között akad egy zseniális magyar szerkezet is.
Alig több mint negyed évvel a dél-afrikai vb rajtja előtt még úgy tűnt, esély sincs arra, hogy a játékvezetők technikai segítséget kapjanak. Idén januárban, Debrecenben, a futsal Európa-bajnokság döntője előtt  alkalmam  aódott interjút készíteni Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökével, s az egykori klasszis játékos nagyon elutasító volt, amikor erre a témára terelődött a beszélgetés.
„Inkább szemüveget veszünk a játékvezetőknek, az sokkal olcsóbb” - mondta viccelődve az UEFA első embere, majd így folytatta:- Azt hiszem, nem lenne jó megoldás a videóbíró. Képzeljék csak el, egy akció során hányszor lehetne megállítani a játékot. Lesen volt a csatár, vagy sem? Szöglet volt, vagy kirúgás? A szöglet után a lökdösődés miatt kifelé jár szabadrúgás, vagy tizenegyes lenne a helyes ítélet? De beszéljünk a dolog anyagi oldaláról. A magyar szövetség szívesen kifizetne kétszázezer eurót egy ilyen berendezés használatáért egy Észtország elleni selejtezőn? Persze tisztában vagyok vele, hogy a játékvezetés jelen formájában nem jó.”
Platini ekkor már meglehetősen indulatos volt, s amikor kollégám újra a videóbíró felé próbálta terelni a beszélgetést, majdnem   otthagyott minket, majd hamarosan - a tervezettnél előbb - véget is ért a beszélgetés.
Ma már valószínűleg az UEFA-vezér is másként látja a helyzetet, mint azon a januári estén, s a FIFA illetékeseit is rádöbbentette a dél-afrikai világbajnokság, hogy valamit tenni kell! Így kerülhetett az érdeklődés középpontjába egy magyar találmány, amelyet a sikeres autóversenyző és üzletember, Maruzsi László álmodott meg, méghozzá nyolc évvel ezelőtt, a 2002-es vb idején. Igaz, nem videóbíró, hanem egy fokkal ennél is fejlettebb „real time” technológia.
„Az elmúlt nyolc évben rengeteget dolgoztunk a játékvezetők és asszisztensek munkáját segítő rendszer kidolgozásán, amíg eljutottunk az ötlettől addig a fázisig, amelyet a hónap elején be tudtunk mutatni a FIFA zürichi prezentációján.” - beszélt a találmányáról Maruzsi László.
A rendszer lényege - laikusok számára is érthető megfogalmazásban - a következő: a pályát 12 kamera figyeli folyamatosan, az általuk leadott információ befut egy számítógépes rendszerbe, amely értékeli azokat, s szükség esetén jelet küld az asszisztens zászlajára. Ennek köszönhetően nem csak a gólvonalon áthaladó labdáról kap értesítést a partjelző, hanem a lesállásról is, illetve ha a labda áthalad az alapvonalon, vagy az oldalvonalon. Ez mindenképpen jóval több segítséget nyújt, mint a zürichi prezentáción részt vevő konkurensek berendezései, amelyek kizárólag a gólvonalon áthaladó labdára koncentrálnak. (A bemutatón egyébként olyan neves cégek képviseltették magukat, mint az Adidas, a Tag Hauer és az Eye Hawk, a profi teniszből már jól ismert „sólyomszem” rendszer kifejlesztője.)
„Ez a rendszer 250 ezer euróból építhető ki egy stadionban, s nincs vele többletköltség, csak használni kell.” - reagált Maruzsi László a Michel Platini által előrevetített meccsenkénti 200 ezer eurós költségre. A futballban egyébként mindig vannak hibák, s a világbajnokságok csak felnagyítják a problémákat, hiszen ilyenkor sorozatban látjuk a meccseket, de ugyanennyi probléma adódik a BL-meccseken, a bajnokságokban is.”
A „Maruzsi-System” - néven ismert rendszert a FIFA a következő év elején teszteli, utána születik meg a döntés. Az mindenesetre komoly sportdiplomáciai segítség lenne, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség új vezérkara odaállna az ügy mellé, hiszen az MLSZ korábbi irányítói nem foglalkoztak a találmánnyal. Pedig ennek sikeréből nem csak a találmányra eddig is sokat áldozó Maruzsi László, hanem az egész magyar labdarúgás, a magyar nemzet is sokat profitálhatna.
„Tudja, az sokat segítene, ha egyszer leülhetnék Michel Platinivel, és elmagyarázhatnám neki, hogy ez a rendszer nem arról szól, hogy a playstation szintjére vigyük le a focit. - mondja végezetül Maruzsi László. Így hatalmas segítséget kaphatnának a játékvezetők és az asszisztensek, a futball azonban folyamatos és igazságos lenne, miközben a szabályokon nem kellene változtatni.”

Bereczky Attila

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.