Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-09 07:30:00

A tartozások miatt becsődölt a sikerklub, jövő péntek a határidő

Európa legnagyobb szurkolótábora gyászolja a Pécset

Alig egy hete van a Pécs női kosárlabdacsapatának arra, hogy beszerezze a bajnoki induláshoz szükséges papírokat. Európa legnagyobb szurkolótáborával rendelkező csapatát ötezer nézője mellett a sportág is sirathatja.

Július 15. lehet a hazai sportélet egyik kiemelkedő bázisának az utolsó napja. A pécsi női kosárlabdacsapatnak jövő péntekig kell eljuttatnia a szövetségbe az idei működéshez elengedhetetlenül szükséges dokumentumokat. A papírok „természetesen” nem szakmai, hanem gazdasági jellegűek, a csapatot működtető vállalkozásnak többek között nullás APEH-igazolással kellene bizonyítania, hogy köztartozásait befizette, a játékosok, beszállítók felé fennálló, nagyságrendileg 300 millió körüli tartozását átütemezte. A jelen állás szerint szinte kivitelezhetetlen feladat.


Mi vezetett idáig?

A pécsi sikersztori kezdete egyértelműen Rátgéber László nevéhez fűződik, aki megjelenésével nemcsak felkavarta az addigi szakmai állóvizet, hanem szemtelen nyilatkozataival, jópofa meglátásaival is sokkolta a hazai edzőtársadalmat. Vezetésével új korszak kezdődött, a csapat sikert sikerre halmozott, sokadik bajnoki címe mellett kétszer bejutott a Final Fourba is, ami Európa legjobb négy csapatát jelenti. Riválisai lehetőségeihez képest a Pécs aprópénzből gazdálkodott, ebbéli hátrányát lelkesedéssel és hozzáértéssel igyekezett ellensúlyozni.


A pécsiek imádták a lányokat, gyakran ötezren biztatták övéiket
Fotó: mizopecsbasketball.hu

A közönség díjazta, hogy minden meccs után újra kellett festeni a pályát, mert a lányok még a vonalakat is „feltépték” a padlóról: a Pécs kikaphatott, de lélektelenül sohasem játszott. Sikk lett női kosármeccsre járni, amíg a labdarúgók 200-300 néző előtt szenvedtek a második vonalban, addig a kosaras lányok hétről hétre ötezer őrjöngő néző előtt alázták a fél világot.


Felértek az adósságspirál csúcsára

Csakhogy a költségek évek óta meghaladták a bevételeket, az adósságot maga előtt görgető klub pedig mára a sportvállalkozás méretéhez képest kezelhetetlen nagyságú, 300 millió forint körüli tartozást halmozott fel. A város nem állt igazán a lányok mellé, vagy ha igen, erejét nem koncentrálta, hanem szétforgácsolta a sportágak között. A válság miatt az önkormányzatnak ma már csupán minimális támogatásra futja, a csapatnak magának kellene előteremtenie működése költségeit, ami a mecseki gazdasági szférában egyelőre kivitelezhetetlen feladat. A korábbi szinten biztos, hogy nem üzemelhet a klub. Az Euroligából külföldi játékosai feljelentése miatt már kizárta a Pécset az európai szövetség, a kosarasok évek óta elmaradt fizetésüket követelik a klubtól. Az eddigi összes Euroliga-szezonban érdekelt Pécs idén emiatt már nem pattogtathat nemzetközi meccsen. Pedig általános vélemény volt, hogy nincs még egy ilyen közönség a kontinensen, imádtak itt játszani a riválisok. De már a bajnoki indulás is kétséges: a magyar szövetség július 15-ig, jövő péntekig vár – többek között – a hiányzó nullás APEH-igazolásra.


Még Iványinak is egy vagyonnal tartoznak

Az összeomlás szinte elkerülhetetlen, a ki nem fizetett játékosok már elhagyták a mecseki gárdát. Krnjic, Fegyverneky, Nagy-Bujdosó, Vajda mellett a helyi ikon, a pécsi kosárlabda szimbóluma, Iványi Dalma csapatkapitány is kiszállt. Igaz, ő kisbabát vár, és nem a tartozások miatt hagyja ki a következő szezont (már ha egyáltalán indulhat a Pécs), ámbátor a mecseki hősnőnek is lenne oka a panaszra: a klub hosszú évek alatt felhalmozott adóssága csak vele szemben 40 millió forint…


Iványi (8) a Sopron ellen hosszabbításban elvesztett bajnoki döntőben
Fotó: mizopecsbasketball.hu

Tekintve, hogy Iványi nem csak szimpla csapatkapitány, esetében halmozottan káros a tartozás. Dalma a gárda motorjaként számtalan vesztésre álló meccset fordított a Pécs javára, hősies helytállása, megalkuvást nem tűrő stílusa és kikezdhetetlen becsületessége miatt vált a város kedvencévé. Személyes példamutatása tette a helyi közösség meghatározó tagjává: eddig nyilvánosan soha nem kárhoztatta a klubot, hogy egy kisebb vagyonnal tartozik neki. Amit évtizedek alatt iszonyatos munkával felépítettek Pécsen, most néhány nap alatt tönkremehet. Ötezer fanatikus nézőt még a Fradi is csak nehezen tud felmutatni futballmeccsein. A pécsi kosarasoknak viszont ez szinte minden mérkőzésen sikerült. Jövő péntektől csak az emlékek maradnak.

 

Simon V. Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.