Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-14 11:00:00

A férfi kéziseink útja a vb-n keresztül vezet a 2012-es olimpiára

Északi csaták Londonért

Csütörtökön a házigazda svédek Chile elleni 28:18-as győzelmével rajtolt Svédországban a 22. férfi kézilabda világbajnokság, a magyar válogatott ma lép pályára Izland ellen.

 A tét óriási, hiszen a 2012-es londoni olimpia felé vezető első lépést itt tehetik meg a csapatok

– Nem lesz könnyű dolgunk Svédországban, de aki ismeri a magyar válogatott tagjait, az tudja, hogy ez a keret alkalmas nagy feladatok megoldására is – mondta a világbajnokság előszavaként Ilyés Ferenc, a mieink székelyudvarhelyi születésű átlövője. – Csoportellenfeleink közül Izlandról elég, ha annyit mondok, második helyen végzett a pekingi olimpián és a tavalyi Európa bajnokságon egyaránt, a norvégok legjobbjai a kőkemény dán bajnokságban, illetve a Bundesligában szerepelnek. A továbbjutáshoz kötelező legyőzni Ausztriát, a mindig meglepetésre képes brazilokat és Japánt, aztán jöhet a középdöntő. Olyan messzire még nem szeretnék előre tekinteni, de azért tudom, hogy az águnkon ott van a legutóbbi két vb-győztese, Németország, valamint Franciaország és a bombaerős spanyol válogatott.
 
Az udvarhelyiek büszkesége által is említett riválisokról még annyit, hogy Brazília valóban képes meglepetésekre, két éve, a horvátországi világbajnokságon például 32-30-ra legyőzte Szerbiát, igaz a dél-amerikaiak rosszabb napjukon bárkitől képesek kikapni. De mi maradjunk a magyar válogatottnál, amely a 2004-es, athéni negyedik hely után újra szeretne ott lenni az ötkarikás játékokon. A svédországi vb aranyérmese már kvalifikálja magát Londonba – erre kevés reális esély van Mocsai Lajos együttesének–  a vb 2-7. helyezettjei pedig jogot szereznek az olimpiai selejtezőtornán való részvételre.

 – Világos a célkitűzés, az első hét hely valamelyikének a megszerzése, amellyel megteremthetjük a lehetőséget az olimpiai selejtezőtornán való részvételre – mondta Mocsai Lajos, szövetségi kapitány. –  Jelentősen változott, fiatalodott a keret, amelyet a lehetőségekhez képest folyamatosan szűkítettünk, hiszen németországi légiósaink csak január elején kapcsolódhattak be a közös munkába. A lengyelországi Újévi tornán komoly mezőnyben, egy morálisan erős és folyamatosan fejlődő magyar válogatottat láttunk. Két világbajnoki résztvevővel szemben veretlenek maradtunk, sikerült az első helyet megszereznünk.

A kapitánynak roppant nehéz dolga volt, s akkor még nem is beszéltünk a magyar csapatot érintő egyéb problémákról. A világbajnokságot (is) kihagyó Nagy László ügyéről a mindennapi.hu-n is többször olvashattak, ráadásul sérülése miatt a balkezes világklasszis helyetteseként számításba vett Laluska Balázs sem lehet ott Svédországban, s szintén egészségügyi problémák miatt hagyja ki a világbajnokságot a mieink egyik legrutinosabb kézilabdázója, Eklemovics Nikola. Ilyen körülmények között az Ilyés Ferenc által is említett csapategység lehet a legfontosabb, bár azt a világ egyik legjobb elméleti szakembereként nyilvántartott Mocsai is tudja, hogy a gárdának szüksége van vezéregyéniségekre, olyan játékosokra, akik a kritikus pillanatokban elvállalják a döntést, és helyesen cselekszenek, erőt, hitet adva ezzel a többieknek is. Erre a szerepre alkalmas lehet a vb-részvételt családi problémái mellett is vállaló rutinos kapus, Fazekas Nándor, a csapatkapitány Gál Gyula, valamint a fiatalabb korosztályból Ilyés Ferenc és Császár Gábor. Rajtuk sok múlhat az „északi hadszíntéren”, ahol a magyar férfi kézilabda következő évtizedének minősége a legfontosabb tét.

 

A 2011-es világbajnokság helyszínéről 2008-ban döntött a nemzetközi szövetség, a kandidálók között Magyarország is ott volt (a győztes svédek mellett még Dánia és Spanyolország szerette volna megrendezni a tornát). Hazánk kampányfilmje a vb-szereplést most lemondó Nagy Lászlóra volt felépítve, ám a színvonalas prezentáció ellenére végül a svédek lettek a befutók. S azóta kiderült, nem csak a rendezés jogát vesztettük el, hanem Nagy Lászlót is…
 

Bereczky Attila

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.