Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-04-01 16:50:00

A Magyarországon egyeduralkodó hokicsapat súlyos anyagi gondokkal küzd

Élve vagy Alba? Fehérvári segélykiáltás

Zsinórban kilencedik bajnoki aranyát ünnepelhette a székesfehérvári hokicsapat, a józanodás azonban kiábrándítóan gyorsan jött: ha nem kap segítséget a klub, aligha maradhat meg ezen a szinten.

Súlyos anyagi problémái megoldására Székesfehérvár önkormányzatától kért segítséget az „örökös” bajnok Sapa Fehérvár AV19: a korábban Alba Volán néven futó hokicsapat zsinórban kilencedszer nyert bajnoki aranyat, és a magyar mellett a nagyságrenddel erősebb EBEL Ligában (az osztrák bajnokságban) is megállta a helyét. Idén ugyan egyetlen ponttal lemaradt a rájátszást érő nyolcadik helyről, ám ennek dacára kijelenthető: a csapat most is fejlődött. Kérdés viszont, hogy ez a tempó tartható-e, mert a klub a gazdasági ellehetetlenülés szélére jutott.


A hokiakadémia nagyon sokba került

„Ez volt a negyedik EBEL-szezonunk, s tudtuk, nem lesz egyszerű megismételni az osztrák bajnokság alapszakaszában tavaly elért hatodik helyünket. Nem is sikerült, hajszállal, de lemaradtunk a rájátszásról” – fogalmazott Ocskay Gábor szakosztály-igazgató, aki szerint visszatérve a hazai ligába a magyar bajnoki címvédés már elvárás volt a csapattal szemben. A klub financiális gondjairól szólva kijelentette: a tavaly áprilisában elindított Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia üzemeltetése példaértékű vállalás, ám súlyos ára volt. A 14 edzővel és 230 gyerekkel üzemelő utánpótlásbázis 13 csapatot versenyeztet, ám finanszírozása a profi szakosztályt terheli. A bevételi oldalt a társaságiadó-kedvezménnyel szerették volna megoldani, csakhogy ennek a bevezetése jó tíz hónapot csúszott. Az Európai Unió igent mondott a jogszabályváltozásra, így a magyar cégek a létesítmény fenntartására és az utánpótlásképzésre fordított támogatásokat májustól leírhatják társasági adójukból. „Ha ez végre törvényerőre emelkedik, akkor stabilizálódik a helyzetünk” – reménykedett Ocskay.


Hiába a teltházas meccsek, nincs új mecénás

Paradox, de a napi gondok ellenére évek óta nem állt ilyen jól igazolások terén a Fehérvár: már néhány nappal a szezon zárása után újabb egy évre szerződött a kiváló center, a svéd-kanadai Eric Johansson, ráadásul az is eldőlt, hogy a továbbiakban is Kevin Primeau lesz a vezetőedző. „Eddig nem volt példa arra, hogy már a szezon végén hosszú távú szerződésünk legyen vezetőedzőnkkel, illetve egyik legjobb légiósunkkal. Ilyesmire korábban esélyünk sem volt” – mondta Ocskay, aki leszögezte: a játékos bérét egy külső támogató segítségével tudják kifizetni, aki kifejezetten és csakis a svéd-kanadai hokis kedvéért nyúl a zsebébe.

A szezonban majdnem nyolcvan meccset játszottak, most jön a válogatott
Fotók: albavolanhockey.hu

A bevételek maximalizálása azonban megakadt, noha csarnokukban 1400 bérletes drukkolt, harminc hazai meccsükön rendre 2500-3000 néző szurkolt, azaz teltházzal üzemelt az objektum. Új szponzorok, hirdetők ennek ellenére sem jelentkeztek. „Azért küzdünk, s úszunk felfelé, hogy levegőhöz jussunk: nem adjuk fel, mindig emelnünk kell egy kicsit a lécet, akárcsak Szergej Bubka tette” – mondta a szakosztály-igazgató.


A cél az A csoport

A Sapa Fehérvár játékosainak azonban nemhogy nem ért véget, kis túlzással csak most kezdődik a legfontosabb sorozat: áprilisban Budapesten rendezik a Divízió 1-es hoki-világbajnokságot, a cél a szapporói csoda megismétlése, az A csoportos szereplés kivívása. A Fehérvár 16 játékossal járul hozzá a magyar válogatott keretéhez, vagyis az összeszokottság hiánya aligha gátolja majd a fiúkat. A legnehezebb meccs az utolsó derbi, Olaszország ellen lesz: a papírforma szerint ez a két csapat fog rivalizálni a legmagasabb osztályba jutásért.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.