Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-17 10:57:00

Manchesteri lázadók

Egy csapat, amely tiltakozásból született

A labdarúgás őshazájának egyik leghíresebb klubja a Machester United,de akad egy csoport, amely rossz szemmel nézte a csapatot körülvevő miliőt, s tiltakozásul új egyesületet alapított. Így született meg az FC United of Manchester!

Bár a hivatalos források többsége szerint az amerikai üzletember, Malcolm Glazer érkezése volt az FC United megalapításának oka, fontos leszögezni, hogy a 2005 májusában többségi tulajdonossá váló tengerentúli befektető szerepvállalása csak az utolsó csepp volt a pohárban.
 
A manchesteri fanatikusok között - s itt valóban a klubért mindenre képes szurkolókról van szó - sokaknak nem tetszett, hogy a MUFC „divatcsapattá” vált, az Old Trafford stadionban egyre nagyobb számban tűntek fel a kíváncsiskodó futballturisták, s hogy a túlzottan szigorú rendszabályok miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált a szurkolás. (Mindezt tanúsíthatják az Old Traffordon 2005-ben vendégeskedő debreceniek is. A hazai hívek csak a góloknál tapsikoltak, hangulatot a kétezer magyar szurkoló varázsolt az „Álmok Színházába”.)

A Malcolm Glazer érdekkörébe tartozó csoport 2005. május 12-én kezdett a Manchester United részvényeinek felvásárlásába, s néhány nappal később már 75 százalékos tulajdonrészre tett szert. Az amerikai összesen 800 millió fontot költött a tranzakcióra, amely a leglelkesebb, s amúgy is elégedetlenkedő szurkolók egy részének nagyon nem tetszett. Tiltakozó akciók kezdődtek, sokan elégették a bérletüket, mások „a United nem eladó” - felirattal protestáltak, ám mindhiába.
Ekkor a legelszántabbak a tettek mezejére léptek, s elkezdtek egy új klubot szervezni. Olyan klubot, amely nem egy amerikai milliárdosról szól, hanem a futballról.
 
A Minarik Ede-i hevület azonban nem állt meg a tervezgetés fázisánál. Alig néhány nappal Glazer hatalomátvételének híre után, május 19-én már össze is gyűltek a „lázadók”, s nem sokkal később, június 14-én be is jelentették, hogy megalakult az FC United of Manchester. S ettől kezdve felgyorsultak az események, hiszen június 22-én már játékos-toborzót tartottak, melyen 900 futballista vett részt, közülük választották ki azt a keretet, amely ősszel elkezdte az FC United első szezonját a North West Counties Football League második vonalában, azaz az angol tizedik osztályban.
 
A bemutatkozás mindjárt rekorddöntést hozott, hiszen 2590 fizető néző volt kíváncsi a lázadókra, s a ligában korábban 2281 volt a legmagasabb nézőszám. Ám, mint az várható volt a 2005-2006-os diadalmenetet hozó szezon végére többször is megdőlt az NWCFL látogatottsági rekordja, a manchesteriek 2006. április 22-én lejátszott, bajnokavató meccsén már 6023-an voltak a lelátókon.
A csapat fél évtizedes történetében akadtak sikerek, s volt, amikor úgy tűnt, tovaszállhat a lelkesedés.

Az bizonyos, hogy jelenleg a Northern Premier League Premier Divisionban (hetedosztály) szerepel az FC United, a lelkesedés mégis minden korábbinál nagyobb. A lázadók ugyanis bejutottak a FA-kupa főtáblájára, s ott drámai meccsen, idegenben verték meg 3-2-re a négy osztállyal feljebb szereplő Rochdale gárdáját úgy, hogy a győztes gólt a 94. percben szerezték. A meccset 7048-an látták a helyszínen, közülük óvatos becslések szerint is legalább négyezren a vendégek sikeréért szorítottak.

A csapat egyre népszerűbb lesz, az internetes fórumokon „a modern futball elleni harc” zászlóshajójának tartják a klubot. Az FC United of Manchester még ellenfélre vár az FA-kupa második fordulójában, de a szurkolók igazi vágya, hogy egyszer a Manchester United ellen mutathassák meg magukat: a „Vörös Lázadók” az Old Traffordon. A hangulatra biztosan nem lenne panasz.

Az FC Unitednél a jövőre is gondolnak, a klub ugyanis saját stadiont szeretne építeni. A tervek már megtekinthetők a hivatalos honlapon. Ráadásul a helyszínválasztás is szimbolikus, hiszen a stadiont Newton Heathen szeretnék felhúzni ott, ahol a régi szép időkben a Manchester United is játszott.
 

Bereczky Attila

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.