Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-02 07:00:00

Vetési Iván: az ember, aki felforgatja a második legnépszerűbb sportágat

Drasztikus tisztogatásra készül a kézisek új elnöke

Nagy lendülettel kezd a kézilabda-szövetség új elnöke, aki nem titkolja: elégedetlen a jelenlegi felállással, és komoly személyi változásokat tervez a sportágban. Portré Vetési Ivánról.

Új időszámítás kezdődött egy hete a kézilabdásoknál, amikor a 39 éves Vetési Ivánt választották elnöknek. A sportágban korábban vezető szerepet nem vállaló mérnök az informatikai iparban szerzett hírnevet magának, újabban pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala − a szervezet felel a különböző okmányok, a személyik, az útlevelek, a forgalmi engedélyek kiadásáért, informatikai kezeléséért − elnöki posztját tölti be, és egyúttal az egységes kártyarendszer miniszteri biztosa is.

Kézilabdás kötődése ismert, középiskolában űzte is a sportot, illetve az „örökös” magyar bajnok MKB Veszprém elnökségi tagjaként dolgozott (utóbbiról elnökké választásakor lemondott). A vezetőváltásra a korábbi elnök, Sinka László lemondása miatt volt szükség, s noha sportági pletykák szerint több név is közszájon forgott (például Navrasics Tiboré), Vetési Iván végül egyedüli jelöltként indulhatott a posztért.


Sinka felfuttatta a sportágat, de aligha maradhat

A szövetség gazdaságilag nem a legjobb korszakát futja, a komoly szponzori bevételek ellenére is 100-150 milliós hiánnyal küzd, minek a kiegyenlítését (is) várják Vetésitől. „Nem azért választottak meg, mert pénzeszsákot hoztam, és az ígértem, hogy mostantól megszűnnek az anyagi gondok. Láttunk már olyat, hogy valaki bevásárolta magát egy pozícióba, én azonban nem ilyen vagyok” – szögezte le az új elnök, aki átlátható viszonyokat, fegyelmezett gazdálkodást ígért, és azt, hogy a sportági főszponzor sokkal pontosan fogja látni, mennyit tesz a kézilabdába, és mit kap onnan. „Olyan profin szeretném vezetni a szövetséget, mint amilyen profinak szeretném látni a válogatottak működését” – mondta a Sport Tv-ben.

Szavait hitelesítheti, hogy saját bevallása szerint volt olyan munkahelye, ahol kinevezésekor 9,5 milliárdos hiánnyal küzdöttek, most pedig nullán áll. A nemzeti csapat ügye számára privilegizált, ezért véget akar vetni a sportági vitáknak, széthúzásnak. Úgy véli, nemcsak anyagi jellegű problémák miatt mondták le többen a válogatottságot, hanem az egyéb feltételek sem voltak ideálisak, amin változtatni kíván.

Aligha hihető, hogy a korábbi elnök, Sinka László a helyén maradhat, noha a közgyűlés alelnöknek választotta. Sinka érdemei vitathatatlanok: 18 év alatt főtitkárként és elnökként is részt vett a napi ügyek intézésében, s majd két évtizedes működése alatt a sportág – például a röplabdához vagy a kosárlabdához képest – egészen más dimenzióba jutott, és a foci után a második legnépszerűbb lett. Szinte nem volt olyan év, amikor az általa vezetett szövetség ne rendezett volna valamilyen világversenyt, az utánpótlás Eb-től a felnőtt vb-ig; legközelebb a 2014-es női Eb házigazdája lesz Magyarország.


Sinka 18 év alatt más dimenzióba helyezte a sportágat, de aligha maradhat
Fotó: handballnet.hu

Sinka napjai ennek ellenére meg vannak számlálva, Vetési ugyanis nyilvánosan kijelentette: az általa kezdeményezett átvilágítás során „biztos lesznek érdekes dolgok, amiket találok”. Nagy valószínűséggel az átvilágítás előtt birtokába jutott információk alapján prejudikálta a még el sem kezdődött vizsgálat eredményét, különben aligha engedte volna meg magának ezt a minősítést.


Nem fog ilyen csapatban dolgozni

Vetési az elnökségnek sem fog kegyelmezni. A közgyűlésnek az ő elnöki kinevezése és Sinka alelnökké fokozása mellett még egyetlen személyi kérdéssel kellett foglalkoznia: az elnökségből távozó egyetlen taggal. Márpedig Vetésinek ez nem lesz elég. Abszurdnak érzi, hogy az előző elnök a második legfontosabb pozíciót töltheti be az általa vezetett szervezetben, ráadásul az elnökségi csapat sem az ő szájíze szerint való, hiszen gyakorlatilag megegyezik a Sinka-éra összetételével. „Nem biztos, hogy ez az a csapat, amelyikben dolgozni tudok” – minősítette a jelenlegi elnökséget Vetési a Sport Tv-ben, egyúttal szerencsétlen helyzetnek tartotta, hogy „az elnökség nem mondott le egységesen”.

Egy másik forrásunk szerint az új elnök ügyes húzással próbálja meg kicserélni elnökségének tagjait: új alapszabályt készít, amivel radikálisan csökkentetni kívánja az elnökség létszámát. Úgy tartja, hogy a jelenlegi mamutelnökség sem létszámát, sem személyi összetételét tekintve nem felel meg az általa megálmodott modellnek. Hibának rója fel, hogy az elnökség gazdasági és szakmai vonalon is stratégiai döntéseket hoz, mivel felfogása szerint ez nem az elnökség, hanem kizárólag a szakmai bizottságok dolga lenne. „Hiszek abban, hogy kisebb és hatékonyabb elnökség kell” – erősítette meg egy rádióinterjúban.


Nem csak Mátéfi felelős a bukásért

Vetésinek mindenezek túl elődjétől teljesen eltérő víziója van a sportágfejlesztésről: a társaságiadó-kedvezmények után befolyó – remélhetőleg tetemes – összeg a szövetségen keresztül juthat el a csapatokhoz, és ennek koordinálását az új elnök kiemelt feladatnak érzi. A női válogatott szövetségi kapitányi kinevezésének kérdésében is fordított egyet az eddigi menetrenden. A sportág zászlóshajójának tartott női válogatott ugyanis nem jutott ki a világbajnokságra, ezért az olimpiai szereplés lehetőségét is elbukta, vagyis a következő két világversenyt Görbiczék nélkül rendezik. Mátéfi Eszter kapitány lemondott, Vetési szerint azonban nem egyedül kell elvinnie a balhét.


A női válogatott bukása nem csak kapitányi hiba volt az új elnök szerint
Fotó:handballnet.hu

„Előbb a feltételeket kell megteremteni, ha azok megvannak, majd azután lehet kinevezni kapitányt” – fogalmazott Vetési, aki már a megválasztásakor tartott szűzbeszédében leszögezte: az új kapitány kinevezésében nem játszhatnak szerepet gazdasági megfontolások, tehát nem az fog dönteni, hogy melyik edző vállalja a legkevesebbért. „Be lehetne ismerni, hogy rossz döntés volt az előző kapitány kinevezése, amit a legutóbbi három világverseny eredménye igazol: többször is bizalmat kapott, lehetett látni, hogy nem működik, de nem történt semmi” – mondta, ami sejteti: az ő, vagyis Vetési nevéhez köthető érában az elnökségnek visszamenőleg is el kell majd számolnia Mátéfi kinevezésével, poszton tartásával.

 

Simon V. Attila

A Vetési Ivánról készült felvétel az orientpress.hu fotója
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.