Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-07-19 06:00:00

A lelátókon tiltakoztak a szigorú szabályozás ellen

Bűnözők a labdarúgó-szurkolók?

Az Országgyűlés egyhetes döntése értelmében szeptember 1-jétől sokkal keményebben szankcionálják a sporthuliganizmust. A szurkolók a hazai első osztály hétvégi nyitányán máris tiltakoztak törvénymódosítás ellen.

A sportrendezvényekről nemcsak a helyszínen, hanem az odautazás és a hazaút idején randalírozókat is kitilthatják, a játéktérre belépő, petárdát használó drukkereket pedig akár kétéves börtönbüntetéssel is sújthatják – szerepel többek között az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosításban.


Tüntettek az ultrák

A szurkolók álláspontja szerint a törvényhozás ezzel a döntéssel egyszerű szabálysértési ügyeket emelt a bűncselekmény szintjére, ezért tiltakoztak a hétvégi meccseken, követelve a jogszabály azonnal visszavonását. Több stadionban a találkozók végére kiürültek az ultracsoportok által elfoglalt szektorok, és csak a protestáló transzparensek maradtak a kerítéseken. „Szurkolni jöttünk, de bűnőzökként kezeltek” – hirdette például a Megyeri úti stadionban kifeszített drapéria.


A rendrakás a cél

A törvényalkotók nézőpontjából persze egészen másként fest a helyzet. A belügyminiszter szerint a tíz éve hatályos szabályozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a futballmeccseken elszaporodott szurkolói rendbontások kedvezőtlenül befolyásolják a nézőszámot és ebből adódóan a csapatok bevételeit. Pintér Sándor előterjesztésének minősített többséget igénylő rendelkezéseit 250 igen és 91 nem szavazattal fogadta el a parlament. „Az új szabályozás nem kriminalizálja a helyzetet, hanem a rendrakást szolgálja, nem bűnözőt csinál a szurkolókból, hanem a bűnözőket szűri ki a stadionokból” – magyarázta Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának az elnöke.


Diósgyőrben tarkóra tett kézzel (a fenti képen), Újpesten „Szurkolni jöttünk, de bűnözőkként kezeltek” tacepaóval tiltakoztak a drukkerek a törvénymódosítás ellen


Ősközösségi állapotok uralkodtak

A honlapunk által megkérdezett jogász szerint van némi alapja a szurkolói tiltakozásnak, ám valamit mindenképpen tenni kellett a helyzet rendezéséért. A szakértő elmondta: a sportpályákon szinte minden szabályozást nélkülöző, ősközösségi állapotok uralkodtak, s bár igaz, hogy a törvény szabálysértési kategóriába tartozó cselekményeket fenyeget börtönbüntetéssel, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a sportrendezvényeken jelen lévők speciális helyzetben vannak, hiszen máshol sokkal ritkábban tartózkodik a mindennapi ember egy közegben ennyi „potenciális szabálysértővel”. Azaz a szigor a csendes többség érdekeit, biztonságát védi. A jogász megjegyezte, hogy egyes szurkolói megnyilvánulások a fejlettebb (sport)kultúrájú országokban megengedettek, nálunk pedig szigorúan tiltottak, ilyen például a pirotechnikai eszközök használata, hiszen azok megfelelő keretek között alkalmazva javítják a sportesemény hangulatát − de csak megfelelő keretek között alkalmazva! „Az alapvető kérdésben egyetértek a törvényalkotókkal, hiszen a pályákon rendet kell teremteni! Attól, hogy a Btk. tartalmaz az emberölésre vonatkozó büntetési tételeket, nem tekintenek minden állampolgárt potenciális gyilkosnak” – mondta szakértőnk.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.