Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-12-28 10:00:00

Az olimpiai sportágak fejlesztése prioritást élvez

Borkai: ötmilliárdot a MOB alá!

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt fideszes országgyűlési képviselőként javaslatot nyújtott a parlament elé, ami szerint a MOB alá tartoznának a sportszervezetek, és így a számukra fenntartott 5 milliárd forint is.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt, fideszes képviselőként többedmagával olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlament elé december elején, amiben a MOB alá rendelnék a sportszervezeteket, és így a számukra fenntartott 5 milliárd forintot is.

A javaslat közös együttműködést ajánl a MOB és a szövetségek között, annak érdekében, hogy átláthatóbb és hatékonyabb legyen a magyar élsport működése, amit így egycsatornássá tennének. A Mindennapi.hu kérdésére válaszolva Borkai Zsolt elmondta: célorientált szervezetté szeretné tenni a MOB-ot, ez az egyik legfőbb célkitűzése. Rövid távon azt szeretné elérni, hogy azokat a sportolókat támogassák kiemelkedően, akik képesek eredményesen szerepelni a 2012-es londoni nyári olimpián. Hosszabb távban gondolkodva, pedig egy olyan rendszer kiépítésén dolgoznak, ami „világosan, átláthatóan és jövőbe mutatóan szolgálja a magyar sport érdekeit”. Ennek egyik legfőbb motívumát az jelentené a terveik szerint, ha a sportolók, edzők, segítők azonnal, és nem csak hosszú hónapokkal elcsúsztatva kapnák meg a nekik járó összegeket. Érvényes lenne ez úgy a felkészülésire, mint az eredményeik felmutatását követő időszakra.

A MOB olyan szervezeteket is partnerségre „csábít”, akiknél szintén jelen van állami pénz, legyen szó fogyatékkal élők sportszövetségeiről vagy olyan sportágakról, melyek számára nincs kiírva olimpiai versenyszám. A radikálisnak tűnő változtatásban rejlő érdekellentétekre figyelmeztető hangok már akkor jelentkeztek, amikor a javaslatot még be sem terjesztették a parlament elé.

Érdembeli ellenvetés a tervezetet illetően nem született. A 2004. évi, sportról szóló törvény módosítása kapcsán az országgyűlés idei utolsó ülésszakában hozzájárult a házszabálytól való eltéréshez. Az év utolsó ülésszakán döntött az Országgyűlés: januárban az olimpiai mozgalom támogatására vonatkozó indítvány megtétele mellett a Magyar OlimpiaI  Bizottság (MOB) tesz javaslatot az állami sporttámogatás elosztási arányaira, illetve dönt az olimpiai mozgalom feladataival összefüggő és a költségvetési törvényben meghatározott állami sportcélú támogatás felhasználásáról és folyósítja azt.

A fideszes politikusok hangsúlyozzák, hogy a sporttámogatási javaslattétel a többi sportköztestület szakmai autonómiáját és gazdálkodási önállóságát nem sérti, a MOB a köztestületek javaslatával összefüggésben koordináló feladatokat lát el.A törvény január elsején lép hatályba, majd harmincegy nap elteltével hatályát veszti. Átmeneti rendelkezésként azt tartalmazza, hogy a sportköztestületeknek tíz napon belül kell megtenniük támogatási javaslatukat a MOB-nak, amely a törvény hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül teszi meg egységes javaslatát. Az indoklás szerint ez garantálja, hogy a londoni olimpiát megelőző utolsó felkészülési évben a sportcélú állami támogatásokról 2011. január közepére egyeztetett - nem kormányzati - javaslat szülessen.

 

Néhány nemzet olimpiai bizottság-elnökeinek „privát” foglalkozásai:

Ausztrália: John Dowling Coates – ügyvéd, sportügyi szakember, üzletember
Ausztria: Karl Stoss – menedzser, üzletember
Franciaország: Denis Masseglia – nemzetközi és francia bajnok evezős, sportszövetségi képviselő
Kína: Liu Peng – mechanikai mérnök, politikus, pártfőtitkár
Olaszország: Giovanni Petrucci – sportügyi biztos, sportszövetségi képviselő
Oroszország: Alexander Zsukov – közgazdász, politikus
Németország: Thomas Bach – vívó, sportbírósági elnök
Spanyolország: Alejandro Blanco Bravo – természettudományi végzettség, sportszövetségi képviselő
USA: Lawrence F. Probst III – magas rangú menedzser, üzletember

Vér Viktória

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.