Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-02-12 06:00:00

Magyar bírók furcsa ítéletei egy érdektelen, mégis fontos meccsen

Bizarr bundavád – Nézze meg a büntetőket és szavazzon!

Bizarr eset a futballban: szerdán, a Bulgária–Észtország válogatott meccset magyar bírói hármas vezette, s találkozó úgy ért véget 2-2-es döntetlennel, hogy a mind a négy gól büntetőből született. A vád szerint nem véletlenül.

Zsolt Róbert, Palotai, Károly, Puhl Sándor, Kassai Viktor. Ismert, mitöbb elismert magyar játékvezetők a múltból, illetve a jelenből, ilyen hátérrel cseppet sem meglepő, hogy kapósak a síppal, zászlóval ténykedő honfitársaink. Némi furcsaságot vitt a történetbe, hogy a törökországi Antalyában lejátszott bolgár–észt barátságos meccsen ténykedő magyar trió tagjai idehaza NB III-es, illetve Budapest első osztályú meccseken működnek közre, s mivel a FIFA és az UEFA szabályai meglehetősen szigorúak a bíráskodással kapcsolatban, biztos, hogy hivatalosan nem vezethették volna ezt a találkozót.

Költségkímélés miatt hívtak magyar bírókat?

Ennek ellenére Lengyel Kolos fújta a sípot, asszisztensei pedig Selmeczi Krisztián és Csák János voltak. Az is biztos, hogy a két érintett országon kívül alapesetben a kutyát sem érdeklő mérkőzésre nem az UEFA rendelt ki játékvezetőket, hanem a rendezvényt szervező Footy International Media nevű vállalkozás hívta meg a magyar bírókat. Fontos kérdés, hogy miért pont éppen őket, erre azonban egyelőre hiába keressük a választ. Lehet, hogy költségkímélés volt a szempont, hiszen Lengyel spori és segítői vélhetően a hivatalos tarifa töredékéért elvállalták a fellépést, ám néhány forrás ennél nyomósabb indokokat sorakoztat fel.

A négy tizenegyes kiverte a biztosítákot

Többen is vélelmezik, hogy a mérkőzés szerves része volt az Európát évek óta behálózó fogadási csalások sorozatának. Mi ezt nem állítjuk, csak idézzük a vádat. S itt kerül képbe a megítélt négy tizenegyes, amely sokaknál kiverte a biztosítékot. Mert akadnak olyan információk, miszerint a szokott forgalomnál nagyságrenddel több pénzzel tippeltek arra az eshetőségre, hogy a meccsen legalább három gól születik, illetve tizenegyes is lesz az összecsapáson. (Mindezt bonyolíthatja az élő fogadások rendszere, hiszen a legtöbb irodánál lehet arra is pénzt tenni, hogy lesz-e még büntető a meccsen, illetve, hogy milyen akcióból születik a következő gól, s itt szintén képbe kerülhet a tizenegyes.)

Nézze meg, mi történt!

Ha viszont valaki megnézi a meccs rövid összefoglalóját, akkor kiderül, hogy a büntetők közül egyik sem tűnik elsőre potya tizenegyesnek, legalábbis szerintünk.

A tizenegyesek jogossága persze nem befolyásolja az alapvető probléma megítélését, azaz ilyen szintű játékvezetők eleve nem fújhattak, lengethettek volna válogatott meccsen.

A gólok leírása
19. perc: a tizenhatoson belülre betörő 13-as számú észt csatárt buktatta a bolgárok 15-ös számú védője, egyértelmű 11-es.
40. perc:  a 11-es ponttal egy magasságban, a 2-es számú észt labdarúgóról próbált meg lefordulni a bolgárok 10-es számú csatára, a védő azonban akasztotta. Megadható büntetőnek tűnt (bár erről nincs olyan jó felvétel, mint az első szituációról), ezt bizonyítja, hogy az észtek nem reklamáltak.
80. perc: balról tört be a tizenhatoson belülre az észtek 14-es számú labdarúgója, akit a bolgárok 9-ese már a vonalon kívül elkezdett rángatni, egy pillanatra el is engedte, de a büntetőterülten belülre érve még egyszer meghúzta a mezét, mire a támadó látványosan elesett. Véleményes, de – szerintünk legalábbis – megadható 11-es.
83. perc: egy jobbról érkező bolgár beadásba egyértelműen beleért az észt védő maga elé tartott jobb keze. Erről a szituációról kár lenne vitát nyitni!


Szavazzon a szavazófülkében!

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.